• 瀏覽: 16,604
  • 回覆: 123
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 kenbondwong 於 2017-1-18 00:03 發表

我果日見你喺崇光唔排隊打尖,同港廢青嘈起上嚟添。
可惜,人老體弱又聲大,被廢青笑你廢柴,攪到中共妹妹仔掩住嘴笑。
唔識嘅,不如收聲,好嗎?
你連崇光門口點樣都講唔出
去過?

提示: 違規內容已被屏蔽
L 兄貼出的兩張相正好顯示出F35在某些方面比F22更先進,例如蒙皮處裡,唔明可參閱我之前的貼文,
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26345282,重點如下 :

F35戰機每塊蒙皮邊緣的柔性隱身材料體現了其目前世界最高的隱身材料技術水平(左),而F22戰機在每次安裝完鉚釘之后,

都需要用膩子填補螺絲孔(中),而目前殲20則仍裸露螺絲孔(右),相比之下,殲20的隱身設計無疑更需提高。

殲20裸露的螺絲孔:滿目瘡痍,全身爆瘡

[attach]6407916[/attach]

引用:
原帖由 louis277 於 2017-1-18 08:25 AM 發表
弊,釘口位越睇越多添....

F35 當然也不是完全不用柳釘,只是用量比三四代機大幅減少,而殲20在這方面全無改進及考慮,算比較粗糙

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2017-1-18 12:12 PM 發表

L 兄貼出的兩張相正好顯示出F35在某些方面比F22更先進,例如蒙皮處裡,唔明可參閱我之前的貼文,重點如下 :

F35戰機每塊蒙皮邊緣的柔性隱身材料體現了其目前 ...
肥電好似老人家,全身要貼藥膏膠布,風濕戰機。電子野又唔得,程式又唔掂,又過期,尾腳肥電機師應提出集體訴訟,要肥電生產商賠幾十億,貨不對辦。

L 兄今次覆得好認真詳細,在網上search這些照片都應該花了不少時間,著實令小弟有點佩服及感動,始終L兄的強項就是網上溫料,不過仍建議兄台提升一下軍事技術方面知識,不要停留在找資料印証對錯的層面,這樣閣下日后便能像機龍兄一樣與小弟切磋交流,有意義得多呢

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2017-1-17 16:42 發表
全身佈滿裸露釘口位,核突非常,工藝居然同cheap cheap 的廢柴蟲同一檔次,果然魔鬼都在細節

奸20

廢柴蟲FC-1

兩架機都唔係用同一材料做,

選美咩,中國飛機做尼係打爆老美飛機。

尼緊,中國飛機比老美勁,睇吓係南海點打爆佢。。。

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2017-1-18 12:24 PM 發表

F35 當然也不是完全不用柳釘,只是用量比三四代機大幅減少,而殲20在這方面全無改進及考慮,算比較粗糙
口講無憑阿ching麻煩俾出實質証據f35用柳釘比三代機少,而殲20用柳釘又比f35多呢?等小弟學下野。
RCS唔係比較柳釘多定少,RCS多少係比較機身外型設計,機身塗層物料,隱身類型。
唔好再不學無術啦,想串人就做多啲功課,唔好見到”中國製造“ 就一定爆。

[ 本帖最後由 owen23 於 2017-1-18 01:11 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 owen23 於 2017-1-18 01:01 PM 發表

口講無憑阿ching麻煩俾出實質証據f35用柳釘比三代機少,而殲20用柳釘又比f35多呢?等小弟學下野。
RCS唔係比較柳釘多定少,RCS多少係比較機身外型,機身塗層物料,隱身類型。
唔好再不學無術啦,想串人就做多 ...
謝師兄賜教,歡迎以後多作技術交流

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2017-1-18 01:09 PM 發表

謝師兄賜教,歡迎以後多作技術交流
重有你上面post個張有條友用speed handle收個啲叫螺絲唔係柳釘。
柳釘唔可以返用,如果要甩出黎一定要鑽爛。
好心你學下咩叫柳釘咩叫螺絲先啦!

[ 本帖最後由 owen23 於 2017-1-18 02:15 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 owen23 於 2017-1-18 01:18 PM 發表

重有你上面post個張有條友用speed handle收個啲叫螺絲唔係柳釘。
柳釘唔可以返用,如果要甩出黎一定要鑽爛。
好心你學下咩叫柳釘咩叫螺絲先啦!
學海無涯,個人知識有限,再次感謝師兄指正

一般飛機外殼係用飛機專用卯釘, 唔係用螺絲,連le d基礎飛機機械知識都冇,學咩人討論.......只係一班自hi友五毛,一唱一和,殲20有釘頭係死穴來ga,點解f35要冇呢,因為平滑面先有效減少雷達反射,中國好多野都模仿外表,核芯唔掂......而且未有向量引擎,但如果以數量比較,中國係佔優,成本較平....

引用:
原帖由 rwkerorwkero 於 2017-1-18 15:03 發表
一般飛機外殼係用飛機專用卯釘, 唔係用螺絲,連le d基礎飛機機械知識都冇,學咩人討論.......只係一班自hi友五毛,一唱一和,殲20有釘頭係死穴來ga,點解f35要冇呢,因為平滑面先有效減少雷達反射 ...
你唔好令人噴飯啦
比較下窩釘大細同雷達波長
例如S波段最短係7.5厘米
大過窩釘個頭
咁自然唔會反射或折射

[ 本帖最後由 星海揚帆 於 2017-1-18 03:45 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

手作仔旣嘢係咁上吓喇,飛上去唔自己跌落嚟就過關,一分錢一分貨吖嘛!😆😆😆😆😆😆

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]