• 瀏覽: 2,926
  • 回覆: 32
所以政府福利係好重要

呢個世界唔係平等, 天災人禍周圍都係. 有d人一出世就有殘疾, 有d則因為意外

買房養老/養兒防老只會製造更多不公平, 應該學習外國政府設立福利金照顧呢d人

引用:
原帖由 khoonken 於 2017-1-17 02:06 PM 發表
所以政府福利係好重要

呢個世界唔係平等, 天災人禍周圍都係. 有d人一出世就有殘疾, 有d則因為意外

買房養老/養兒防老只會製造更多不公平, 應該學習外國政府設立福利金照顧呢d人
大陸福利係比有錢人和權貴的。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-17 02:26 PM 發表

大陸福利係比有錢人和權貴的。
又亂九吹。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/居民最低生活保障制度

1997年,中華人民共和國國務院下發了《關於在全國建立城市居民最低生活保障制度的通知》,要求1999年年底前,縣級以上城市和縣政府所在地的城鎮都要建立城市居民最低生活保障制度。對於家庭人均收入低於當地最低生活保障標準的非農業戶口的城市居民,均納入城市低保範圍。1999年9月底,中國668個城市1638個縣級人民政府所在地的建制鎮已經全部建立了低保制度,至2006年9月底,中國城市居民最低生活保障人數達2227餘萬人,人均月保障標準為162元。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-17 02:44 PM 發表

又亂九吹。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/居民最低生活保障制度

1997年,中華人民共和國國務院下發了《關於在全國建立城市居民最低生活保障制度的通知》,要求1999年年底前,縣級以上城市和縣政府所在 ...
事實攞在眼前。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-17 02:46 PM 發表

事實攞在眼前。
呵呵,你既所謂事實咪就係幻想出黎既野。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-17 02:48 PM 發表

呵呵,你既所謂事實咪就係幻想出黎既野。
你咪信你copy出嚟個啲野囉。
事實就係事實。
呢度已經係事實。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-17 02:50 PM 發表

你咪信你copy出嚟個啲野囉。
事實就係事實。
呢度已經係事實。
呢度有乜事實?樓主講緊有人一家食一蚊面就夠食,咪證明中國物價低,生活指數低,只有你幻想人地冇得食。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-17 02:54 PM 發表

呢度有乜事實?樓主講緊有人一家食一蚊面就夠食,咪證明中國物價低,生活指數低,只有你幻想人地冇得食。
原來咁至係大陸人平常生活呀!
明白,

事實你主人國家都有人訓街乞食
引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-17 02:46 PM 發表

事實攞在眼前。

如果樓主系咁既家庭, 垃圾樓主一定會殺咗佢全家,今生做日本人

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-1-17 02:58 PM 發表
事實你主人國家都有人訓街乞食

你主人做埋出口添呀!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-17 02:56 PM 發表

原來咁至係大陸人平常生活呀!
明白,
農村人食得簡單有乜問題?你香港人餐餐大魚大肉先係問題。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-17 03:01 PM 發表

農村人食得簡單有乜問題?你香港人餐餐大魚大肉先係問題。
冇問題喎,上面係好平常嘛。
係我哋少見多怪啫。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-17 03:02 PM 發表

冇問題喎,上面係好平常嘛。
係我哋少見多怪啫。
冇錯勒,胡鬚曾話五十蚊碟火腩飯咪係少見多怪囉,人地五十蚊食五十餐啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]