• 瀏覽: 3,296
  • 回覆: 62
全部唔俾住叫做解決問題,樓主真係叻!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-17 12:46 PM 發表

阿差老豆來香港揸鎗守銀行,做左香港公民時,你老豆仲係鄉下耕田,香港關你鬼事呀?

但我未見過黑人上公屋囉!
如果有,你係咪要比黑人插先?

梁天琦, 羅冠聰

沒得申請

引用:
原帖由 mango178 於 2017-1-17 12:51 PM 發表

如果有,你係咪要比黑人插先?
咁佢因乜原因有得入住公屋先?係咪又係同大陸人一樣,家庭團聚?

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2017-1-17 12:50 PM 發表
全部唔俾住叫做解決問題,樓主真係叻!
點解係全部?原來宜家真係只有大陸人申請公屋!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-17 01:41 PM 發表

你唔俾公屋佢地住佢地住邊度!?繼續住劏房!?咁即係令房屋問題變得越來越嚴重,用左一邊既水俾另一邊既人飲而另一邊就冇水飲都可以叫做解決問題,你好叻叻喔!

好彩樓主唔係政府官員
咁無腦既方法都諗到
而家已經大量非長者既一人申請
照你咁做一減就變哂一人或2人
咁細單位的需求就大增~原本等3~4年可能一下變6~7人
然後大單位又冇人合資格要空置
重話解決問題~點睇都只是把問題變更大
貼一段16年新聞補充"在6月底,約有15.3萬宗一般公屋申請,以及約13.53萬宗配額及計分制下的非長者一人申請,一般申請者的平均輪候時間為4.1年,當中長者一人申請者的平均輪候時間為2.4年。"

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-17 12:46 PM 發表

阿差老豆來香港揸鎗守銀行,做左香港公民時,你老豆仲係鄉下耕田,香港關你鬼事呀?

但我未見過黑人上公屋囉!
大陸人黎香港果時,你祖先又咪係鄉下耕田,香港又關你鬼事呀?

當然有黑鬼上公屋啦,

我就唔明,係咪泛民喉舌唔出黎講,本土狗就唔識吠班黑鬼同阿差?

成班垃圾廢生, "高學歷"只係諗住打 1 萬蚊既工
搞到公屋大排長龍

【本報訊】公屋申請截至今年9月底已達28.6萬宗,據悉房委會統計截至今年3月申請者分佈,發現今年新登記非長者單身申請,有多達46%以學生身份登記,較去年40%多,整體非長者單身申請登記中30歲以下擁有大專或以上學歷的申請佔41%,較2012年的27%急增,但單身長者的入息中位數僅得2,500元,是2012年以來新低。
據了解,房委會完成2016年公屋申請者統計調查,訪問3,000個申請者,按今年3月底數據計算,配額及計分制申請者(即非長者單身申請)有13.4萬宗申請,申請者平均年齡為33歲,擁有大專或以上學歷的申請者由2012年的17%升至今年的27%,比例與去年相同。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20161129/19848946

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-1-17 05:34 PM 發表
成班垃圾廢生, "高學歷"只係諗住打 1 萬蚊既工
搞到公屋大排長龍

【本報訊】公屋申請截至今年9月底已達28.6萬宗,據悉房委會統計截至今年3月申請者分佈,發現今年新登記非長者單身申請,有多達46%以學生身份登記 ...
呢D 咁既生人霸死地既PK 我都識兩個

18歲排公屋, 讀書讀到25-6 歲

畢業前拎到公屋

就愛泥做炮房

重要既福利資源就俾廢青敗鳩晒

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-17 01:41 PM 發表

再一次證明黃絲係井底觀天,佢地既邏輯只有一個,香港發生咩問題都好,排除晒所有大陸人

所有問題就解決

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2017-1-17 03:57 PM 發表

你唔俾公屋佢地住佢地住邊度!?繼續住劏房!?咁即係令房屋問題變得越來越嚴重,用左一邊既水俾另一邊既人飲而另一邊就冇水飲都可以叫做解決問題,你好叻叻喔!
佢出世後同父母住邊,咪返去住囉!

如果有人申請佢來,就申請人負責俾佢住!如果申請佢來條友香左,就叫佢返外家!

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-1-17 05:38 PM 發表

呢D 咁既生人霸死地既PK 我都識兩個

18歲排公屋, 讀書讀到25-6 歲

畢業前拎到公屋

就愛泥做炮房

重要既福利資源就俾廢青敗鳩晒
D阿伯申請隻大陸雞來港,咪又係搵公屋做炮房呀?

引用:
原帖由 guydan 於 2017-1-17 04:48 PM 發表
好彩樓主唔係政府官員
咁無腦既方法都諗到
而家已經大量非長者既一人申請
照你咁做一減就變哂一人或2人
咁細單位的需求就大增~原本等3~4年可能一下變6~7人
然後大單位又冇人合資格要空置
重話解決問題~點睇都只 ...
咁輪大單位條隊咪立即縮短囉,點會無人要?

就算無人要,仲簡單,一個大單位,改為三個小單位,每單位有自己 open kitchen,再改為一廁,一浴,一洗手盤,夠哂用。

引用:
原帖由 haappy78901 於 2017-1-17 05:28 PM 發表

大陸人黎香港果時,你祖先又咪係鄉下耕田,香港又關你鬼事呀?

當然有黑鬼上公屋啦,

我就唔明,係咪泛民喉舌唔出黎講,本土狗就唔識吠班黑鬼同阿差?
大陸人唔係中共國人,同你真係無關係!

仲有,泛民關我乜事?我只交過小童群益會圖書館會員費,乜佢地係泛民㗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]