• 瀏覽: 3,290
  • 回覆: 62
凡18歲以上申請者,必須有香港出世紙,無的話,則必須曾納入息稅 or 個人課稅滿十年,否則不接納其公屋申請。

於是四人家庭,有望變三人家庭,三人變二人,餘此類推。

申請人數大減,可達至三年上樓公屋。

住房需要,應由申請佢來個條友負責,唔應該叫港人埋單!

幫你養細路,但唔好叫人包你叫雞!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-16 10:21 PM 發表
凡18歲以上申請者,必須有香港出世紙,無的話,則必須曾納入息稅 or 個人課稅滿十年,否則不接納其公屋申請。

...
伏明霞,郭晶晶都無申請公屋,學下人啦!

既然大陸人話來港團聚,唔係貪福利,咁一定唔會反對。

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-16 10:21 PM 發表

...

廢青全部out

如果賣樓賺錢要抽稅,又如何

你問過公民黨先,新移民來港一年都可以拿綜援, 你連公屋都唔俾佢申請?

引用:
原帖由 gullible 於 2017-1-17 08:47 AM 發表
你問過公民黨先,新移民來港一年都可以拿綜援, 你連公屋都唔俾佢申請?
咁藍C又話新移民唔係貪福,來港好有貢獻!

引用:
原帖由 wk221ab 於 2017-1-17 07:21 AM 發表

廢青全部out
你理佢廢唔廢,有香港出世紙,就俾佢申請,無就要納稅滿十年先有得申請。

為左要建設香港嘅新移民咁精英,一定唔會申請公屋,所以唔會反對。

引用:
原帖由 hopuilun 於 2017-1-17 08:29 AM 發表
如果賣樓賺錢要抽稅,又如何
關公屋乜事,無厘啦更!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-17 10:11 AM 發表

咁藍C又話新移民唔係貪福,來港好有貢獻!
O米低B啦,港諺:有便宜唔駛駛頸;執輸行頭慘過敗家

貪唔貪係一回事

香港人笨到要送上門,當然笑納

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-17 10:15 AM 發表

你理佢廢唔廢,有香港出世紙,就俾佢申請,無就要納稅滿十年先有得申請。

為左要建設香港嘅新移民咁精英,一定唔會申請公屋,所以唔會反對。
香港出世既垃圾都係垃圾, 應該尤佢訓街

《納稅滿十年先有得申請》作為理由就差唔多

不過, G 婆住系山洞常識都無

唔知香港既入息稅有免稅額 (132000/年)

而申請公屋亦有入息上限(月入$10970, 一年131640)
即係, 任何要交入息稅既人, 已經會超出申請公屋既入息上限
咁玩申請公屋既人直頭可以歸零(除佐 先交10年稅, 再辭職/減人工以達到入息上限以下既極端例子).....

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-17 10:15 AM 發表

是有香港出世紙加十年繳稅

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-1-17 11:15 AM 發表

香港出世既垃圾都係垃圾, 應該尤佢訓街

《納稅滿十年先有得申請》作為理由就差唔多

不過, G 婆住系山洞常識都無

唔知香港既入息稅有免稅額 (132000/年)

而申請公屋亦有入息上限(月入$10970, 一年1 ...
佢交夠10年稅,跟住老左唔做得,咪可以申請公屋囉!

但點解香港一街都係黑鬼同阿差既?

點解黑鬼同阿差又可以上公屋?

呢班賤種新移民有咩貢獻??

引用:
原帖由 haappy78901 於 2017-1-17 12:38 PM 發表
但點解香港一街都係黑鬼同阿差既?

點解黑鬼同阿差又可以上公屋?

呢班賤種新移民有咩貢獻??
阿差老豆來香港揸鎗守銀行,做左香港公民時,你老豆仲係鄉下耕田,香港關你鬼事呀?

但我未見過黑人上公屋囉!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]