• 瀏覽: 3,195
  • 回覆: 40

理想的民主制度,是每一位選民都能仔細研究候選人的政見,為自己的利益,投下理智的一票。如此,社會就能取得利益的最大公約數。但我們常常覺得自己支持的政客表現不如人意,政府推行的政策也沒有效果。人民最大的疑問是:「我的一票究竟能決定什麼?」

-一人一票得到的最佳答案?

民主的缺陷,就是人性的缺陷

-2016年6月英國脫歐公投,有八成以上的民眾根本不知道歐盟是什麼?隨即有400多萬選民希望重新投票
-1992年美國總統大選,82%的民眾都知道老布希的狗叫什麼名字,但不知道老布希與柯林頓都贊成死刑
-2008年,歐巴馬則主打不畏艱難的改革形象與非裔身分。這些都是選民朗朗上口的故事,但都不是真正的政策。

-------------------------------------------------------------------------
黃絲既烏托邦,永遠活係自己既自慰世界

http://www.eslite.com/product.aspx?pgid=1001241772548738

黃絲們我地一齊高呼:『我要真普選』

附件

9789865797904.jpg(55.05 KB)

凡犯民黃絲毒果反對的。贊成一定無錯

凡田北俊反對的。贊成一定無錯

凡田北辰支持的。贊成一定無錯

香港人真係好鍾意英國ball ball

所以我贊成精英選舉制

引用:
原帖由 返工會暈 於 2017-1-15 12:47 PM 發表
所以我贊成精英選舉制
你唔好同我講香港個垃圾損毀會係精英。

民主制度根本存在極大先天的缺陷,
以少數服從多數作標準,
可惜,世上蠢人多,聰明人少,
民主,即係蠢人做決定。

試想想,脫歐利弊,普通人會清楚嗎?
凡是投票,即是假設選民知道誰對誰錯?
選民會知道起三跑利弊?
選民會知道脫歐利弊?
選民會知道川普是否好總統?
選民會知道所有一切,
原來一個普通人會無所不知,
合邏輯嗎?

這就是民主的死穴

仲有,

心目中,民主選舉係鬥誰做得好,

但現代人發現民主選舉有祕技,

唔需要比對方好,
只要對方比自己差就可以,
所以反對派盡力拖執政黨後腿,

所以,香港,台灣,美國,正正印證左,
我呢個道理,黑馬在位八年,
咩q都做唔到,
醫保快要被推翻。

所以,民主並不是一個好制度,
相反,可能係最差的制度。

引用:
原帖由 dmcgory 於 2017-1-15 03:02 PM 發表

筆者就是你口中的精英,有份參與選選委

可是筆者都不知道 挑選精英的準則為何?

你能告訴大家嗎?
97前,英國管治香港是行精英制,
兼獨裁,冇民主,你可以參考一下。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-15 03:02 PM 發表

你唔好同我講香港個垃圾損毀會係精英。
香港垃圾會果班係蠢人選出泥,
蠢人選出垃圾,正常結果。

亦引證左我的理論。

引用:
原帖由 小稀 於 2017-1-15 03:40 PM 發表

香港垃圾會果班係蠢人選出泥,
蠢人選出垃圾,正常結果。

亦引證左我的理論。
損毀會唔係垃圾會選喎。

引用:
原帖由 dmcgory 於 2017-1-15 03:02 PM 發表

筆者就是你口中的精英,有份參與選選委

可是筆者都不知道 挑選精英的準則為何?

你能告訴大家嗎?
我問左你好多次收唔收到$0.01一隻字你冇答過我
點解我要答你

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-15 03:45 PM 發表

損毀會唔係垃圾會選喎。
啊,我睇錯左,
損毀會理論上唔係精英,
因為佢地係由一大班人損出泥,
由一大班人損出泥的人,
多數係垃圾。

所以,
呢個損舉,係有一定份量的民主在裡面。

引用:
原帖由 小稀 於 2017-1-15 03:51 PM 發表

啊,我睇錯左,
損毀會理論上唔係精英,
因為佢地係由一大班人損出混,
由一大班人損出泥的人,
多數係垃圾。
同意689係垃圾。

咁閣下認為應嘅點選特首?李嘉誠一個話事?定係地主會投票?

民主發源地希臘,二千餘年前卻誕生一位最反民主政制人士——哲學家柏拉圖。

柏拉圖在生之年,曾經以一個比喻質疑民主政制︰

一所學校需要招聘校長,校內一位教師以及校內一位廚師宣布參選,如果由全校學生投票,何人容易當選呢?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-15 03:53 PM 發表

同意689係垃圾。

咁閣下認為應嘅點選特首?李嘉誠一個話事?定係地主會投票?
689不是垃圾,
但因為有選舉成份在裡面,即係你地所講的民主,
有制肘,在現行制度下,好難發揮,
覺得arm的事情,但要推行,
就要考慮民意,但民意一時一樣,
亦未必arm,所以,寸步難行。

你預設左答案比我,
唔可以咁簡單,成哥,定地主會做羅。

應該設計一個制度,
其實而家中國共產黨領導唔錯呀,

我講係制度,一個領導單位的利益跟,所領導的人民的利益掛鈎,
這才能令領導單位,做出正確的決定,

好似,以前英國,你估佢良心發現,
要香港好,只是香港好,佢會有著數。

鍵盤翻頁
左右