• 瀏覽: 5,290
  • 回覆: 79
  • 追帖: 1
死一小部份人

令到十幾億人受惠

超值

中共解決了歷史問題

現在還有饑荒嗎?

幾千萬人算一小部份?

唔好話係人啦,死幾千萬 隻貓貓狗狗 個心都會不安吧

藍c 5毛都是冷血的嗎???
引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-1-15 11:46 AM 發表
死一小部份人

令到十幾億人受惠

超值

中共解決了歷史問題

現在還有饑荒嗎?

引用:
原帖由 paul3409 於 2017-1-15 01:19 AM 發表
我係真係唔明白點解有人會為衣個政權說話?

60年的衣支捧,唔係只係數字上的死人,

係真的生命,仲要活生生餓死的千萬個人的生命,

餓死不是被人殺死一下搞掂,

係怎樣的痛苦,

易子而食,食草食樹皮食 ...
你阿爺係殺人犯,有人告你話你因此都係殺人犯。你係法庭上點講?‘’阿爺係阿爺,我係我!‘’

引用:
原帖由 nicencl 於 2017-1-15 12:06 PM 發表
幾千萬人算一小部份?

唔好話係人啦,死幾千萬 隻貓貓狗狗 個心都會不安吧

藍c 5毛都是冷血的嗎???

怎不安?

幾千萬人, 令到十幾億受惠

而且已解決問題幾十年

超值

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-1-15 02:34 PM 發表

怎不安?

幾千萬人, 令到十幾億受惠

而且已解決問題幾十年

超值
民主印度, 民主中華民國

沒有去殺幾千萬人, 而令到幾億十億人受害

又是否國民黨大勝, 民主印度大勝

獨裁中共國大敗?

最沒資格講良心, 可憐

就係小黃人

因為你們在支持美國大右派侵略
支持日本侵略

垃撚圾一堆

引用:
原帖由 dmcgory 於 2017-1-15 02:55 PM 發表

如此說來,
要是皇軍或美軍成功入主中原,
殺掉1、2億支那奴畜,
再繁殖多5、6億支拿奴畜,
那麼日本天皇、美帝就是好主人,還很超值?
美國就是殺掉九成美洲蝗蟲, 再建立白人政權

你們在歌頌他

從來歷史是贏家創

引用:
原帖由 dmcgory 於 2017-1-15 03:17 PM 發表

如此說來,

即使是一條狗,只要他拿著槍桿子,屠殺了你全家,當了歷史的贏家,你也歌頌牠?
你們支持大右派侵略

視英國殖民為主上

不同是道理嗎?

中央政府 是把 大躍進期間 58-60 年 定性為 3年 天然災難期.
   而他們亦同時承認因大躍進既過高指標 及 幹部間既浮誇風加大了天然災難對人民所產生既傷害.
   當然以上既評價是否客觀, 我唔敢講, 但以當時國內既封閉情況, 大部份香港人聽到的是右派人士
   既消息, 當中加了多少   鹽/醋, 我諗大部份人都唔完全清楚.

但至於毛是否值得如當時香港右派人士如此被妖魔化, 便值得慢慢琢磨.  畢竟大躍進唔見得為毛帶來什麼
   利益.  而且在這困難期間, 共和國在面對前蘇聯收回了, 所有援助下繼續了原子彈的研發並取得最後成功.

雖然, "沒有個人利益"並不能為當權者的決策失誤作為開脫, 但至不至於受到如此的被妖魔化,
   我覺得還是客觀一些是一個比較負責任的態度.

身為一個出生於 50/60 年代既香港人, 經歷了67年 暴動, 我家全家都是商台 粉絲, 對於林彬被
     左派人士炸死, 是經歷了震驚, 傷心, 恐懼 和 憤怒 既複雜心情.
     雖然文革中最恐怖既事情當時是不知道的, 但對當時左派報紙上的個人崇拜文字, 產生了噁心感.
     加上 70 年代開始既偷渡潮.  中國共產黨是一個邪惡政權已經深深印在腦上.  而毛澤東的魔鬼形象都是自然形成.

后來 84 中英聯合聲明前既 政經動盪, 移民潮, 89 年 既64風潮經歷過了, "恐共" 既心魔一直存在心中.
    最近 20 年因公事多接觸了現時既中國, 10 年前還開始主要在國內生活.  說國內改變了很多其實
     已是老生常談.  其實令我有較深刻印象既其實在政治觀點上, 國內普遍現時系比香港來得更開放, 開明.

現時香港很多人對中國共產黨既評論都很兩極化, 一系惡評如潮, 一系歌功頌德.
      其實兩種都唔夠全面客觀.  反而大部份國內人都抱一個較理智及實際既看法 :
      "共產黨還是現時最適合管治中國既政權, 但系仍然有很多地方要改進."
      接觸過很多國內年輕人, 他們都願意為 中國成為一個更好既國家 , 及中國人
      可以成為一群更好素質既人來努力.

不要太離題了, 大躍進時期既災難有多少是天意, 多少是人為, 日后有機會再討論.
      但無論如何, 中央政府都得到了教訓, 基本上 現時 國內官方既糧食儲存是足夠 3 年的.
      由 60 年代至現代 差不多 50 多年, 中國經歷既天災是不少的, 但基本都能給災民溫飽.
     現在國內流行既一個說法, " 中國護照不一定能帶你到很多地方, 但總能從很多地方
      把你帶回家".    除了基本既溫飽, 已經再進一步向人民既安全感下功夫了.

雖然還有很多需要改進的地方, 但確實不應漠視中央政府為人民下過的功夫.
      繼續批評, 監督是應該的.  但請儘量抱持平態度.  並減少對下一代傳遞一些
       你自己都唔確認既資料吧!
引用:
原帖由 paul3409 於 2017-1-15 01:19 AM 發表
我係真係唔明白點解有人會為衣個政權說話?

60年的衣支捧,唔係只係數字上的死人,

係真的生命,仲要活生生餓死的千萬個人的生命,

餓死不是被人殺死一下搞掂,

係怎樣的痛苦,

易子而食,食草食樹皮食 ...

六十年前.....
可唔可以比的新的數據,唔該.

引用:
原帖由 人在京華 於 2017-1-15 04:23 PM 發表
中央政府 是把 大躍進期間 58-60 年 定性為 3年 天然災難期.
   而他們亦同時承認因大躍進既過高指標 及 幹部間既浮誇風加大了天然災難對人民所產生既傷害.
   當然以上既評價是否客觀, 我唔敢講, 但以當時國內既封 ...
你資料都錯,賣國賊林彬唔係炸死,係比愛國鋤奸隊淋氣油係車,好似燒老鼠咁燒,係醫院典咗幾日至死,大快愛國同胞之心

引用:
原帖由 lcheung123 於 2017-1-15 12:42 PM 發表

你阿爺係殺人犯,有人告你話你因此都係殺人犯。你係法庭上點講?‘’阿爺係阿爺,我係我!‘’
咁講你都啱,但小日本仔呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]