• 瀏覽: 1,363
  • 回覆: 15
土匪就是土匪
雖然自稱為強國
但祇是由土匪變成膽大妄為的強盜而已.
繼先前在公海強搶美國的深海探測器,
近日又借故扣留在港轉船的星架坡九輛裝甲車
不數日便已轉上了廣東.
呢類強盜行徑不單丟了中國人的臉
香港更無辜被拖落水做賊幫手, 成一國兩賊

引用:
原帖由 injecter 於 2017-1-14 12:23 AM 發表
土匪就是土匪
雖然自稱為強國
不數日便已轉上了廣東.
呢類強盜行徑不單丟了中國人的臉
香港更無辜被拖落水做賊幫手, 成一國兩賊
一國兩賊?!

引用:
原帖由 injecter 於 2017-1-14 12:23 AM 發表
土匪就是土匪
雖然自稱為強國
不數日便已轉上了廣東.
呢類強盜行徑不單丟了中國人的 ...
點吾要面都吾夠訓街七十幾日班仆街啦.

將外國走私到港軍火扣押叫強盜?

引用:
原帖由 ^guts^ 於 2017-1-14 01:58 AM 發表
點吾要面都吾夠訓街七十幾日班仆街啦.
瞓街70日就係唔想做強盜, 做賊幫手,
不知恥的強國強盜

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-1-14 02:15 PM 發表
將外國走私到港軍火扣押叫強盜?
在香港轉船唔係走私, 海上運輸好多時都在第三港口轉船的.
一般市民唔識冇問題,
但強國人明知冇問題卻迫香港違法扣貨, 就無恥, 實丟臉.
不過強國人不嬲都唔要臉的, 所以都唔知丟臉
慘在港人要自丟 !

引用:
原帖由 injecter 於 2017-1-14 22:24 發表

一般市民唔識冇問題,
慘在港人要自丟 !
船過船唔落地無問題,事實係批裝甲車响無報關情況下响香港碼頭缷貨,裝甲車的而且確踏進香港土地上,依家係香港政府根據香港法律扣留批車,你意思係香港法律係唔需要遵守呢

引用:
原帖由 injecter 於 2017-1-14 10:24 PM 發表

一般市民唔識冇問題,
慘在港人要自丟 !
師兄對下段有什麼意見, 據師兄所知文件齊未, 轉船都要喎

根據香港《進出口(戰略物品)規例》,裝甲車、坦克車等被列為戰略物品,無論是進口、出口,抑或屬過境物品,必須領有由香港貿易署署長所發出的許可證。任何人違反或沒有遵從條件即屬犯罪,可判處罰款50萬港元及監禁2年。

原文網址:https://kknews.cc/zh-hk/military/xzqqy6q.html

新加坡與中國建交是根據誠認一個中國,然而新加坡背着中國與台灣搞軍事,毫無誠信,無恥 1
新加坡偷運貨物,刻意與報關物品不符,無恥 2
新加坡隱瞞大殺傷力武器途經香港海關,罔顧香港海關人命安全,無恥 3
新加坡被正義香港海關發現見不得光之事後,還死不認錯,無恥 4
新加坡老羞成怒半句道歉沒有,還要求中國歸還武器,無恥 5

咁無恥的鼻屎國,還有人替其講說話,要不是智商有問題,就是其本身也是無恥之徒,自然有其強盜邏輯。

引用:
原帖由 daimonster 於 2017-1-14 10:37 PM 發表
師兄對下段有什麼意見, 據師兄所知文件齊未, 轉船都要喎
根據香港《進出口(戰略物品)規例》,裝甲車、坦克車等被列為戰略物品,無論是進口、出口,抑或屬過境物品,必須領有由香港貿易署署長所發出的許可證。任何 ...
有關貨物在第三港轉口,  一般由船公司向第三港申報,
如有特別需要船公司會要求寄貨人提供所需文件.
星架坡軍事物件由船公司運送經港轉船並不是首次.
為何今次有問題 ?
縱使有錯, 當事人補辨手續, 罰款便了事.
為何無了期扣留 ?
好明顯係強盜因素.
強國為一時之快, 做出幼稚的強搶行為
將香港的自由港美譽破壞, 損害香港航運業

引用:
原帖由 tcell 於 2017-1-14 11:34 PM 發表
新加坡與中國建交是根據誠認一個中國,然而新加坡背着中國與台灣搞軍事,毫無誠信,無恥 1
新加坡偷運貨物,刻意與報關物品不符,無恥 2
新加坡隱瞞大殺傷力武器途經香港海關,罔顧香港海關人命安全,無恥 3
新加 ...
閣下所言便道出了這件事並非所謂軍事物件過境沒有申報問題,
而主因正是強國人幼稚行為, 欲借此事比顏色星架坡政府.
正白痴 On 9 , 強搶星架坡9輪裝甲車就可迫星政府同台灣絕交 ?
可恨白痴仔唔知自己白痴
,卻令香港自由港信譽受到破壞.

引用:
原帖由 injecter 於 2017-1-14 11:36 PM 發表

有關貨物在第三港轉口,  一般由船公司向第三港申報,
如有特別需要船公司會要求寄貨人提供所需文件.
星架坡軍事物件由船公司運送經港轉船並不是首次.
為何今次有問題 ?
縱使有錯, 當事人補辨手續, 罰款便了 ...
樓主都清楚特別文件要shipper比但明顯冇啦, 既是行內人應該清楚一次比你清關吾代表永遠吾查關, 何況裝甲車戰略物品......

國有國法, 當年港人當地犯事判打藤好大迴響新政府一樣不賣賬.  

今次裝甲車一定吾係情理法三様全部講得過去,
個波打左過對家場比吾比面亦只能對家話事 (加上新加坡南海取態......), 雖然如"消息"話要同台關係表態先還有點爛仔

引用:
土匪就是土匪
雖然自稱為強國
不數日便已轉上了廣東.
樓主才是真正無恥之徒,竟然支持外國軍火入境,居心叵測,又老作裝甲車己上廣東的謊話,其實仍在屯門內河碼頭海關倉。

引用:
土匪就是土匪
雖然自稱為強國
不數日便已轉上了廣東.
幫手清理海上垃圾都叫強搶呀!老美四周圍掉垃圾又點計!?

禁錮,放火,佔街等違法都不等於不尊重法治,泛民朋友們說的廢話又體現在呢個貼。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]