• 瀏覽: 4,580
  • 回覆: 102
引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-13 07:28 PM 發表

國際金融中心除左紐約倫敦,其他咪係也也烏湊數既野,只有你當真。

香港冇左大陸撐住,連第四都企唔穩。
大陸無咗香港作為上市平台,大把公司未必能夠集資。

根本所謂大陸撐住只係將正常商業活動,夾硬講成大陸照顧香港。

同東江水差唔多。

引用:
原帖由 smart889 於 2017-1-13 10:25 PM 發表

東德同西德合併,生活先好轉,同依家香港相反。
咁其他當年蘇聯操縱嘅國家呢?

東歐絕大部分國家民主化之後都大幅改善人民生活。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-13 10:36 PM 發表

咁其他當年蘇聯操縱嘅國家呢?

東歐絕大部分國家民主化之後都大幅改善人民生活。
你個"東歐"指邊度架?
那麼響西歐果批東歐難民又響邊度黎?
前南斯拉夫有邊個國家的人民有大幅改善??
全歐洲最窮果幾個國家,東歐全部榜上有名喎......

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2017-1-13 10:39 PM 發表

你個"東歐"指邊度架?
那麼響西歐果批東歐難民又響邊度黎?
前南斯拉夫有邊個國家的人民有大幅改善??
全歐洲最窮果幾個國家,東歐全部榜上有名喎......
東歐嘅前蘇聯鐵幕國家普遍比20年前好咗好多好多喎。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-13 10:59 PM 發表

烏克蘭好左?邊度好左?你真係知?民主化後的印度,菲律賓,台灣,伊拉克,阿富汗等等等等有無好到?佢地又唔算?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-13 22:59 發表

咁中國都比20年前好咗好多。無歐美攪破壞,無社會對立,一個國家自然會不斷進步。

引用:
原帖由 反共大孽 於 2017-1-13 11:13 PM 發表

烏克蘭好左?邊度好左?你真係知?民主化後的印度,菲律賓,台灣,伊拉克,阿富汗等等等等有無好到?佢地又唔算?
http://sites.uci.edu/energyobser ... mic-and-trade-data/

烏克蘭GDP 20年間增加超過100%,唔好?

引用:
原帖由 smart889 於 2017-1-13 11:22 PM 發表

咁中國都比20年前好咗好多。無歐美攪破壞,無社會對立,一個國家自然會不斷進步。
我從來冇否認過中國近20-30年好咗好多,亦尊重鄧小平嘅貢獻。只不過接受唔到某啲「共粉」,連毛澤東呢個絕世魔頭都要喇。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-1-13 07:06 PM 發表

黃屍西奴美狗法輪港獨撚們
唔使搬龍門搬得咁辛苦喎.
anyone but china
嗎得囉.
其實曾俊華都應該歸納做China,不過佢係Approved By CY Lai

ABC其實都係睇蘋果頭jei

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-13 23:30 發表

我從來冇否認過中國近20-30年好咗好多,亦尊重鄧小平嘅貢獻。只不過接受唔到某啲「共粉」,連毛澤東呢個絕世魔頭都要喇。
毛澤東係大陸都俾人唾棄啦。現今大陸有邊樣嘢係跟毛澤東嘅指示做。你係咪攪錯仇恨對象

引用:
原帖由 smart889 於 2017-1-13 11:47 PM 發表

毛澤東係大陸都俾人唾棄啦。現今大陸有邊樣嘢係跟毛澤東嘅指示做。你係咪攪錯仇恨對象
我之前都講過,我絕對接受大陸嘅一黨專政,不過亦因為呢個原因,我唔肯上去做嘢。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-13 11:27 PM 發表

http://sites.uci.edu/energyobserver/2014/03/07/russian-eu-ukraine-and-us-economic-and-trade-data/

烏克蘭GDP 20年間增 ...
同樣呢20年,中國GDP 增長幾多呢.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-1-13 11:58 PM 發表

同樣呢20年,中國GDP 增長幾多呢.
都話無否認中國對上20-30年成績好好,但民主化嘅國家絕非「反共大孽」講到咁差。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-14 12:06 AM 發表

都話無否認中國對上20-30年成績好好,但民主化嘅國家絕非「反共大孽」講到咁差。
內戰,分裂,人民出走做難民,
都仲唔算差.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-1-14 12:10 AM 發表

內戰,分裂,人民出走做難民,
都仲唔算差.
有幾多個國家因為民主化「內戰」?相比獨裁國家嘅饑荒人口呢?

「分裂」絕對唔係大問題,全球普遍無中國嘅「大一統」情意結,合則來,不合則去。

獨立公投比比皆是。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]