• 瀏覽: 3,691
  • 回覆: 85
引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-13 10:07 PM 發表

香港由小漁村發展到國際金融中心,英國居功至偉。
咁點解印度唔得?論人口基數,以英人咁高的能力,英人應該可以殖民天竺時發展它成為亞洲經濟霸主。

引用:
原帖由 cathayan 於 2017-1-13 10:12 PM 發表
咁點解印度唔得?論人口基數,以英人咁高的能力,英人應該可以殖民天竺時發展它成為亞洲經濟霸主。
有好多唔同因素,其中最主要係果個期間英國經歷兩次世界大戰,無力管理殖民地。

哦 因為你話英人咁勁 我諗起佢舊時最大的殖民地

其實我見過你好多貼 覺得你係中間偏右民主派 見你用黑絲 估你係表明非黃非藍 哀香江之沉淪之意 我也覺得香江也在沉淪 但見解和你有不同

不同的地方: 你應該是認為大部分是回歸或中共的因素 我認為還有其他好多重要的因素 這些都是被大眾傳媒因為反共反中立場而刻意掩蓋的

[ 本帖最後由 cathayan 於 2017-1-13 10:35 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 cathayan 於 2017-1-13 10:33 PM 發表

哦 因為你話英人咁勁 我諗起佢舊時最大的殖民地

其實我見過你好多貼 覺得你係中間偏右民主派 見你用黑絲 估你係表明非黃非藍 哀香江之沉淪之意 我也覺得香江也在沉淪 但見解和你有不同
不同的地方: 你應該是認為大部分是回歸或中共的因素 我認為還有其他好多重要的因素 這些都是被大眾傳媒因為反共反中立場而刻意掩蓋的
睇你講人口地面積啦,加拿大係英國殖民地時間長好多,結局亦好好多。

其實我真心唔buy好多黃絲支持嘅嘢,我絕對唔想香港實行福利主義。而香港嘅沉淪,唔可以話完全歸咎中共,但係個人認為,佢地應該負部分責任。

2002香港人已經極度不滿老懵董,但係中共堅持要佢連任。

香港最大問題就係689淨係識得「揣摸上意」,所以只會做得比中共更「左」。我之前講過,個人認為派個京官落嚟都好過689。

接 #33

以前的光輝,愚以為因素有下:
1. 英人的制度及管治能力,這大家都清楚我不贅述。
2. 勤勞的順民
香港經濟起飛時,主流人口是移民第一代或第二代。他們因為在家鄉因戰亂,政治或當時內陸搵食難而到了一個英人管治華人為主要人口的小殖民地。其實都是難民,最重要是溫飽。另一方面是這民族自鴉片戰爭後輸了一百多年沒發展過,民族自卑心加難民身份,唔會多想去反統治者。加上見倒按英的規舉力做就見倒有安穩茶飯,所以絕大部分人安份做順民,以農業社會傳下的勤勞努力精神向上爬。
3. 其他地區教育水平不高+中國半開放
這因華人為住的社會,因香港人中英文能力和地理優勢,使得香港八九十年代大陸半開放時,佔進先機,達至輝煌。其實這也不用多說

支持林鄭~

引用:
原帖由 cathayan 於 2017-1-13 10:54 PM 發表
接 #33

以前的光輝,愚以為因素有下:
1. 英人的制度及管治能力,這大家都清楚我不贅述。
2. 勤勞的順民
香港經濟起飛時,主流人口是移民第一代或第二代。他們因為在家鄉因戰亂,政治或當時內陸搵食難而到了一個英人 ...
當然香港人亦係其中好大原因。英國嘅制度加上香港人嘅努力同埋大陸嘅封閉全部都係造就香港以前成功嘅因素。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-13 10:50 PM 發表

睇你講人口地面積啦,加拿大係英國殖民地時間長好多,結局亦好好多。

其實我真心唔buy好多黃絲支持嘅嘢,我絕對唔想香港實行福利主義。而香港嘅沉淪,唔可以話完全歸咎中共,但係個人認為,佢地應該負部 ...
回覆上貼:
所以唔係只因為英人勁,係香港人勁+勤力先有輝煌。天竺人懶,英人殖民多一百年都唔有咩成果。正如你叫最好的教練,去教一隧完全唔願郁的人,都贏唔倒波。

接#35
現今的沉淪,愚以為原因如下:
1. 政治改變
之前說的難民,好多是在內陸時吃了中共的虧或是敵人,自然教育下一代時也加了很多和這政權有關的負面東西。殖民時代的教育,剝離民族感情及妖魔化中共及大陸<--我中學時老師就話大陸到處牛屎,最近一親友說小朋友不回鄉因為他相信大陸到處是牛屎。故有一大班情感上不想回歸中共政權下的中國,反政策或社會事件有中共或大陸有關就反對反抗。另外,香港人或中共政治手法差勁,marketing能力不能和有一百多年選舉經驗歐美的政客相比。但香港人的思維或對政治觀感的要求已追貼歐美。另一方面,特首因現實條件必須是親中人擔任,好多人因為之講的因素為反而反。

(大部份媒體和政客沒有說的,97後還有下列的改變:)
2. 全球化,大陸全面開放及大陸各方面水平提高:
這使香港中間人角色減退或者將來完全不需要香港,以你或好多人的水平,這也不用贅述。

3. 互聯網
以前的訊息大部分是由上向下發放,政府只要控制幾家媒體就能建立好型象。 互聯網使訊息由橫向分享,資訊的自由流通,隨時隨地交流。我不相信如果今日肥彭還是香港的管治者,他還能有以前在港人心中留下好型象。如果仍然會有,我會認為是這民族的自卑心和奴性重而已。

4. 97後香港是中美的棋盤
我相信,肥佬黎是收美金用媒體唱中共。老美唔想中共變強大,利用有自由,人心西化了的香港和過半港人因為歷史原因留下的反共心理,處處煽風點火,制造混亂以圖拖慢中共變強大的速度。蘋果日報在回前才創立,肥佬黎對泛民的資助,其助手Mark Simon等是最好的助證。其他傳媒,因為蘋果的成功,也大部份加入其行列,以篇蓋全,無限放大等等。以前看過蘋果一標題「維園阿伯罵市」,這例子蘋果如何潛移默化讀者“政見和我不同者就不是市民 我才是”,最分化香港社會的是蘋果。然而,大部份人都是羊群中的一隻,都是人云亦云,媒體舖天蓋地的說一事件,假也變成真。再之後證明了是假,也沒有用了。這是在自由社會所謂得傳媒者得天下。

5. 新生代
移民的第三代,他們就覺得是那地方的主人,再不是順民的心態,這班西化了要求高,講權利多過義務,但拼勁不及第一二代的新生代生活在一個有自由的社會,會給任何執政者帶來超高的要求。就算英人幾勁都無用!
以前記者問曾蔭權香港年輕買不了樓,他回答:“香港人是很有拼摶精神的”,我認為這是腦殘的回答,拼摶精神只能和第一二代講,第三四代開始是要安居樂業。

6.中央及老美對香港繁榮關係
中央因為要保持內地穩定,一定唔會給香港太民主。但另一方面,中共一定唔想香港經濟差,因為中共是最愛面子的(雖然marketing能力不高),他們不想讓西方人說“香港交回給你們後就末落了”。另一角度看,香港回歸後變差,老美就可以在國際上間接再拉低中共的形象。

綜合上述,加上香港是中美的棋盤,我不認為香港由任何人做特首可以不亂。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-13 10:50 PM 發表

其實我真心唔buy好多黃絲支持嘅嘢,我絕對唔想香港實行福利主義。而香港嘅沉淪,唔可以話完全歸咎中共,但係個人認為,佢地應該負部 ...
加拿大澳洲美國等是歐洲移民為主體,和香港同天竺由英人統治外族或差天同地的外文化不同,不應直接用以比較。

引用:
原帖由 cathayan 於 2017-1-14 12:15 AM 發表

回覆上貼:
所以唔係只因為英人勁,係香港人勁+勤力先有輝煌。天竺人懶,英人殖民多一百年都唔有咩成果。正如你叫最好的教練,去教一隧完全唔願郁的人,都贏唔倒波。

接#35
現今的沉淪,愚以為原因如下:
1. 政治 ...
大致上同意,但係我覺得香港而家嘅亂,689真係要負好大責任。

煲呔年代,真係社會撕裂無咁嚴重。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-14 12:45 AM 發表

大致上同意,但係我覺得香港而家嘅亂,689真係要負好大責任。

煲呔年代,真係社會撕裂無咁嚴重。
一隻手掌拍唔響 我認為是肥佬黎都有好大責任 個人認為香港最大影響力的人不是特首也不是誠哥 是肥佬黎 而且係20年來最大影響力都係佢

引用:
原帖由 cathayan 於 2017-1-14 12:52 AM 發表

一隻手掌拍唔響 我認為是肥佬黎都有好大責任 個人認為香港最大影響力的人不是特首也不是誠哥 是肥佬黎 而且係20年來最大影響力都係佢
肥佬黎,泛民係689上任之前多年已經存在,點解老董,煲呔時代社會無咁撕裂?明顯689係主要因素。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-14 07:39 AM 發表

肥佬黎,泛民係689上任之前多年已經存在,點解老董,煲呔時代社會無咁撕裂?明顯689係主要因素。
第一第二位醫生冇盡力阻止癌細胞擴散,
然後就怪罪是是三位醫生令癌細胞擴散.

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-14 07:39 AM 發表

689既態度係觸發點, 如果話政攻改導致佔中社會撕裂, 煲呔說好的"玩舗大"就係成桐過左比下一任, 房屋政策"無為"又避免左處理港人內部最大資源利益衝突, 否則有誰肯定佢無出充"與民為歒"?

不如話壹傳媒自80年代尾出現至今大約廿年(兩個decade)㸃様去醞釀民粹? 因64留意時事, 見一週刊當時賣舊柏林圍牆石叫老爸訂泥睇, 直到自己出身見佢比錢"人版"叫鷄做新聞, 越睇越吾對路.  

經過廿年成個傳媒生態改變曬, 唐梁之爭時間連明報都日日放"獨家"黑材料, 租吊鷄��人屋企, 講咩新聞操守, 公正持平?

[ 本帖最後由 daimonster 於 2017-1-14 10:05 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-1-14 08:50 AM 發表

第一第二位醫生冇盡力阻止癌細胞擴散,
然後就怪罪是是三位醫生令癌細胞擴散.
如果房屋問題係一個病, 三個醫生得一個冇跟進病情!!!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]