• 瀏覽: 2,252
  • 回覆: 34
香港現在的精英全部都是靠內地輸入。無計呢!!!

引用:
原帖由 紅孖寶 於 2017-1-12 09:35 PM 發表

咁全世界經濟都唔掂,單攞大6耒講有乜意義?
全世界有大量人口去大陸打工?

我見黑人、印印、賓賓多啐喎!

引用:
原帖由 ycleungdickson 於 2017-1-13 11:40 PM 發表
香港現在的精英全部都是靠內地輸入。無計呢!!!
香港d老人,仲靠內地輸入,一個申請六個,生果金有排派!

律師樓,銀行,醫院,個d都講廣東話同英文,但唔知點解,d 超市執貨,街市賣菜,酒樓侍應... 佢地 d 廣東話又唔正,仲要唔識寫繁體字,笑死!

市井精英!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-14 02:41 AM 發表

香港d老人,仲靠內地輸入,一個申請六個,生果金有排派!

律師樓,銀行,醫院,個d都講廣東話同英文,但唔知點解,d 超市執貨,街市賣菜,酒樓侍應... 佢地 d 廣東話又唔正,仲要唔識寫繁體字,笑死!

市井 ...
g 嬸你係吳係收錢架, 又舊酒新瓶, 次次以一敵十, 專登講d吳合理野

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-12 16:55 發表
大陸人成日唔會同人講失業,因為一失業,佢地會返鄉下耕田,但 d 大學生讀左咁多年書,唔甘心耕田,咪搏老命係香港搵工,結果拉低香港工資。
新加坡吸納佐80萬大陸人,人均GDP由97前低過香港到依家高過香港差唔多兩倍。香港依家係吸納太少大陸人才。泛民刻意誤導港人,目的係想害死香港。

試問全球咁多個國家,有邊個經濟真係好架?  

香港有好多鬼佬係處打工 ,  外國經濟肯定好唔掂 ?

引用:
原帖由 smart889 於 2017-1-14 04:23 PM 發表

新加坡吸納佐80萬大陸人,人均GDP由97前低過香港到依家高過香港差唔多兩倍。香港依家係吸納太少大陸人才。泛民刻意誤導港人,目的係想害死香港。
真係笑到肚痛,歷史上 GDP上升嘅時間多?定下跌時間多?知唔知咩叫通漲?

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-14 18:27 發表

真係笑到肚痛,歷史上 GDP上升嘅時間多?定下跌時間多?知唔知咩叫通漲?
你就答到一舊雲,港人咁嘅質素真係悲哀。依家係香港同新加坡一對一比較,係同一時空,同一歷史。如果無法反駁,無謂勉強。

樓主解釋下何謂大量?
姐係百分之幾多.......

香港都有人上大陸打工
香港經濟肯定好差

滙豐銀行連續第九年發佈該榜單,調查了來自190個國家和地區的近27000名外籍人士,研究覆蓋海外生活的三個方面:經濟狀況、經驗狀況和家庭狀況。
同時,有超過三分之一(34%)的外國僑民稱,來中國是為了更好的職業前景,全球平均數字是25%。與此同時,54%受訪者稱,來到中國對他們的事業發展產生了積極的影響。
在中國,外籍人士常常可以獲得慷慨的福利作為其勞動合同的一部分,有60%居於中國的外籍人士獲得了機票補貼(全球平均數字是33%),三分之二(66%)的人獲得了住房補貼,全球平均水平只有32%。另外還有38%移居中國的人獲得安家費或流動獎金。全球平均指數為22%。
同時,外籍人士也表示,來到中國後他們的可支配收入得到改善,有三分之二(66%)的外籍人士表示他們的可支配收入增加了(全球平均水平是56%),同樣有三分之二的外籍人士表示他們在花費上也省下了很多錢(全球平均水平是53%)。超過五分之一的外國在華年收入超過了20萬美元,這也是全球平均水平的兩倍。
在中國定居,還有利於外籍人士更快地達成他們的長期財務目標。近一半的外籍人士(45%)表示,移居中國讓他們在退休前可以增加儲蓄。47%的外籍人士稱他們的長期儲蓄目標已經獲得加速。

引用:
原帖由 kcmc 於 2017-1-15 05:44 PM 發表
滙豐銀行連續第九年發佈該榜單,調查了來自190個國家和地區的近27000名外籍人士,研究覆蓋海外生活的三個方面:經濟狀況、經驗狀況和家庭狀況。
同時,有超過三分之一(34%)的外國僑民稱,來中國是為了更好的職業前 ...
你想講:非洲饑民來到中共國,唔洗餓死?

有具體調查麼,除了那群繁殖機器外有多少大陸人在香港打工啊,有沒有香港人在大陸打工的比例高啊!沒調查具體的數據,你說個P啊!

引用:
原帖由 smart889 於 2017-1-14 08:14 PM 發表

你就答到一舊雲,港人咁嘅質素真係悲哀。依家係香港同新加坡一對一比較,係同一時空,同一歷史。如果無法反駁,無謂勉強。
就係新加坡無大量蝗民湧入,所以越來越勁。蝗民 d 劣質DNA 污染左香港嘅拼搏精神。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]