• 瀏覽: 2,243
  • 回覆: 34
大陸人成日唔會同人講失業,因為一失業,佢地會返鄉下耕田,但 d 大學生讀左咁多年書,唔甘心耕田,咪搏老命係香港搵工,結果拉低香港工資。

失業就搵過第2份,點解講到一定要耕田

引用:
原帖由 jackyyip2001 於 2017-1-12 05:18 PM 發表
失業就搵過第2份,點解講到一定要耕田
D廠關哂,點搵第二份?而且就快過年,咪乘機話搵夠,返鄉下囉!

但大學生返鄉下耕田,好核凸,好無面,所以點都要搵份有寫字樓位坐嘅工。

其實今年大陸真係好唔掂,廣東省算好好啦,因為天氣暖,無工做,肯耕田,起碼不用餓死,北方個邊肯定好唔掂,見到西安,山東個邊來香港d人,人工好低,住劏房,都唔肯返大陸

人地做ibank當然唔返住,攞幾年ibank經驗先返唔好?

引用:
原帖由 反共大孽 於 2017-1-12 07:09 PM 發表
人地做ibank當然唔返住,攞幾年ibank經驗先返唔好?
你唔好傻啦,大陸無 ibank? 大陸超多手機銀行呀!你估大陸周圍都有銀行,你拎住手機已經可以俾錢。

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-12 07:18 PM 發表

你唔好傻啦,大陸無 ibank? 大陸超多手機銀行呀!你估大陸周圍都有銀行,你拎住手機已經可以俾錢。
哈,有幽默感,我中意,比漁民高級。

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-12 04:55 PM 發表
大陸人成日唔會同人講失業,因為一失業,佢地會返鄉下耕田,但 d 大學生讀左咁多年書,唔甘心耕田,咪搏老命係香港搵工,結果拉低香港工資。
樓主日日睇毒果,所以形容詞彙非常豐富...可否具體說明/量化?

1) 大量大陸留學生留港打工
中國有13-14億人,(當)減去香港700-800萬人口(投黃絲所至愛,HK is not China),有幾多大陸留學生留港打工?

2)大陸經濟肯定好差?
請具體說明

引用:
原帖由 bryan13 於 2017-1-12 07:34 PM 發表

樓主日日睇毒果,所以形容詞彙非常豐富...可否具體說明/量化?

中國有13-14億人,減去香港700-800萬人口(黃絲至愛,我不是中國人),有幾多大陸留學生留港打工?2)大陸經濟肯定好差
請 ...
留夠七年,大陸留學生變新港人,又死都唔認自己係大陸人。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2017-1-12 08:42 PM 發表

你地民國支那賤民有資格出聲咩?
你呢d無脊椎蝗蟲,連聲帶都無!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-12 04:55 PM 發表
香港、大6咁多鬼在當地打工又點計?

引用:
原帖由 紅孖寶 於 2017-1-12 08:53 PM 發表

香港、大6咁多鬼在當地打工又點計?
咪就係佢地國家經濟唔掂囉!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-12 09:34 PM 發表

咪就係佢地國家經濟唔掂囉!
咁全世界經濟都唔掂,單攞大6耒講有乜意義?

引用:
原帖由 bryan13 於 2017-1-12 07:34 PM 發表

中國有13-14億人,減去香港700-800萬人口(黃絲至愛,我不是中國人),有幾多大陸留學生留港打工?2)大陸經濟肯定好差
請 ...
我係女,都俾你屈我睇風月報,可知你屈左幾多人!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]