• 瀏覽: 12,083
  • 回覆: 376
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-13 04:27 PM 發表

先唔講個時選舉有幾堅。中國幾千年封建帝制,一選舉就能殺入富強直路的要求會否過份高呢?仲有當時袁世凱當選是靠議政,政綱咩?袁世凱靠的是新建陸軍。整個民主概念同今天根本不能同日而語。以此理據來辯論根本 ...
中華民國百年民主路

越走越差

他們在懷念獨裁世襲蔣經國

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-13 04:46 PM 發表

我唔熟印度史,不過你最後講的英國人功勞又有何出奇。仲有的是印度沒有老毛。
印度領先中國史上最垃圾中華民國

怎會有人種高低論??

是中共立國專政後, 才反先

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-1-13 05:05 PM 發表

中華民國百年民主路

越走越差

他們在懷念獨裁世襲蔣經國
大陸又夠大把人懷念老毛啦,唔通老毛又做得好?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-13 04:46 PM 發表

我唔熟印度史,不過你最後講的英國人功勞又有何出奇。仲有的是印度沒有老毛。
既然英國人功勞,英國人一走就差成咁?

不過你講老毛功勞就係事實,中國解放同印度獨立相差只幾年,印度繼承英國政治制度同比較高經濟發展,起點比中國高,響初期,中印在農業方面都想用合作社方式改變小農經濟,工業方面都係限制外國資本要走民族資本道路。

不過印度國父尼赫魯走遍全國推廣合作社都不成功,工業走民族資本道路算有幾間大廠成功,如Tata 之類而家都相當有名。

中國在老毛帶領先搞合作社,再搞人民公社,實質上係要人民節衣縮食去發展工業,鄧小平改革開放是食老毛老本釋放農村勞力到城市做廉價勞工發展輕工業。

中印經濟發展差異就是老毛和尼赫魯的差異。同種族無關,更加同民主制度無關。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-13 05:08 PM 發表

老毛是近代史最大偉人

確是好

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-13 05:12 PM 發表

不過你講老毛功勞就係事實,中國解放同印度獨立相差只幾年,印度繼承英國政治制度同比較高經濟發展,起點比中國高,響初期,中印在農業方面都想用合作社方式改變小農經 ...
老毛再次統一中國, 解決百年挨打, 內外戰停, 解放女性生產力, 成功工業化, 對著中英美法蘇立於不敗, 解決文盲, 大幅提升工農生產力, 提升人均壽命

偉人功績

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-13 05:12 PM 發表

不過你講老毛功勞就係事實,中國解放同印度獨立相差只幾年,印度繼承英國政治制度同比較高經濟發展,起點比中國高,響初期,中印在農業方面都想用合作社方式改變小農經 ...
咁你都可以夾硬把功推給老毛!配服喎。你不如話老毛神機妙算,為推老鄧上位,把其他人收拾罷了。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-13 05:28 PM 發表

咁你都可以夾硬把功推給老毛!配服喎。你不如話老毛神機妙算,為推老鄧上位,把其他人收拾罷了。
人民公社做就三十六,唔做又三十六,你以為乜意思?咪就係用中央統購統銷方式剝削農民,用呢方面收入支持工業發展,而家咁多間巨型國企天跌落黎?

你根本唔識經濟既野就憑大妓院抹黑思維去睇中國經濟發展?

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-1-13 05:23 PM 發表

老毛再次統一中國, 解決百年挨打, 內外戰停, 解放女性生產力, 成功工業化, 對著中英美法蘇立於不敗, 解決文盲, 大幅提升工農生產力, 提升人均壽命

偉人功績
老毛真喺咪好,八十年代中國就算唔富庶,都起碼小康,但見是窮,仲要靠香港依條小漁村喎。的工農生產力去左邊呀?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-13 05:08 PM 發表

難度懷念老蔣 ?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-13 05:37 PM 發表

老毛真喺咪好,八十年代中國就算唔富庶,都起碼小康,但見是窮,仲要靠香港依條小漁村喎。的工農生產力去左邊呀?
八十年代小康??

又不見印度民主可達到, 又不見民主印尼可達到

胡吹

引用:
原帖由 lun12lun12 於 2017-1-13 05:44 PM 發表

八十年代小康??

又不見印度民主可達到, 又不見民主印尼可達到

胡吹
點解一定要同印度比呢??世上咁多民主國家。話曬古中國都常位GDP世界第一喎。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-13 05:37 PM 發表

咦,咪話左你聽老毛人民公社政策一來剝削農民收入,二來集中勞力搞水利,到水利搞得七七八八,勞力過剩,鄧小平適時包產到戶,釋放勞力出城打工,做就世界工廠。

習主席話共和國歷史不可以將前後三十年斷裂,冇前三十年邊有後三十年,只有你呢類人乜都唔識,居然將中國比印度先進原因推去人種問題,而且係全無論據只有九嗡。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-13 05:53 PM 發表

點解一定要同印度比呢??世上咁多民主國家。話曬古中國都常位GDP世界第一喎。
呵呵,經濟盲仲要當人傻講埋乜野古代中國GDP經濟第一之類老吹野。

事實係世界經濟發展由進入工業時代已經唔用,你用古代中國農業經濟世界前列去證明現代工業社會應該都響前列?

中國由農業國轉型工業國只係解放後既事,根本證明唔到乜野。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-13 05:53 PM 發表

印度從來都係農業大國, 以前是GDP第二

現在又不見緊隨中國在後??????

點解同印度比??

擁有最接近文化, 歷史背景, 人口架構

同是農業大國, 同是被工業國家西方吃掉大部份生產力, 同是40年代重新起步

唯一不同, 就是印度搞民主, 而中國搞專政

你能找到一個與中國相近的國家去比嗎???

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]