• 瀏覽: 1,556
  • 回覆: 17
黑眼睛黑頭髮黃皮膚就永遠係中國人,聽落好似係一個咀咒

咁你跟你老豆或阿媽姓係唔係咀咒?

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-11 10:38 PM 發表
咁你咪自挖雙眼,染髮,漂白皮膚啦

我指首歌完全唔合邏輯,應該禁播

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-12 01:29 AM 發表
你咪去同作曲作詞人講囉~不過個個人係台灣人嚟,唔係強國人

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-12 01:29 AM 發表
呢首歌係臺灣禁播過㗎啦,侯德健違反禁前往中國,89六四前亦改過歌詞。

歷史永遠都是勝利者譜寫。而香港班黃絲港毒只會成爲後世可有可無既笑話。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-11 10:38 PM 發表
根本首歌嘅歌詞就戇鳩無極限,安倍晉三,樸槿惠係咪黑眼睛黑頭髮黃皮膚?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-12 07:42 AM 發表

根本首歌嘅歌詞就戇鳩無極限,安倍晉三,樸槿惠係咪黑眼睛黑頭髮黃皮膚?
黔驢技窮,祗會斷章取義,前面果幾句呢?

引用:
一首卅年前歌詞都認真?成歌之時中英會談都未開始.  同樣思維Santa Claus is coming to town首歌都好有問題.

自"支那"跟樓主於討論區聊過看來樓主對香港時政頗水土不服喔.

引用:
原帖由 daimonster 於 2017-1-12 09:22 AM 發表

一首卅年前歌詞都認真?成歌之時中英會談都未開始.  同樣思維Santa Claus is coming to town首歌都好有問題.

自"支那"跟樓主於討論區聊過看來樓主對香港時政頗水土不服喔.
我見好多大陸人對呢首歌歌詞信以為真,所以教育下佢地

引用:
原帖由 食指 於 2017-1-12 08:23 AM 發表

黔驢技窮,祗會斷章取義,前面果幾句呢?
即係成首歌有啲地方make sense,有啲唔make sense,真真假假,亦真亦假?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-12 09:54 AM 發表

即係成首歌有啲地方make sense,有啲唔make sense,真真假假,亦真亦假?
我凈系講你話黑眼睛、黑頭髮呢一句永永遠遠是龍的傳人呢一句扯到安培晉三,日本人上面,其實系你唔make sense.

人地呢一句入面其實就係講緊之前果三句入面特指嘅一群(被/自)視為“龍的傳人”嘅人。

引用:
你呀爸呀媽咀咒你

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-12 09:54 AM 發表

呵呵,事實係有韓國人聲稱孔子是韓國人,日本都有人認係徐福後人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]