• 瀏覽: 1,052
  • 回覆: 15
明明係屬於人地嘅嘢,做乜要係自己地方到展覽?如果係借,即遲早要還,勞師動眾永久起個館,不合經濟原則。

收起常展個d展品,借個場擺借來的展品,已經ok, 呢 d 香港唔只搞左一次,大把經驗。

要展根本大把地方可以用!

大英博物館的文物大部分也是其他國家的文物。

引用:
原帖由 小婆羅門 於 2017-1-11 09:36 PM 發表
大英博物館的文物大部分也是其他國家的文物。
所以都應該返故土!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-11 09:20 PM 發表
明明係屬於人地嘅嘢,做乜要係自己地方到展覽?如果係借,即遲早要還,勞師動眾永久起個館,不合經濟原則。

收起常展個d展品,借個場擺借來的展品,已經ok, 呢 d 香港唔只搞左一次,大把經驗。

要展根本 ...
唔明,可唔可以明確D???,什麼叫"屬於人地嘅嘢"...唔明

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-11 09:39 PM 發表

所以都應該返故土!
請問有什麼好提議???

引用:
原帖由 GPR 於 2017-1-12 12:27 AM 發表

唔明,可唔可以明確D???,什麼叫"屬於人地嘅嘢"...唔明
個d文物又唔係香港出土,無啦啦做乜送來展覽先?

如果話係以前送左俾皇帝,咁放左係邊,咪開放個到俾人去睇囉!咁先有意思!

英女皇都開放 London Tower 俾人入去睇佢頂皇冠啦!

拎來拎去,又易打爛,仲有可能俾人搶,真係無謂。

全世界嘅博物館都有借過非本土文物做展覽,D鼠目寸光嘅人仲好意思大大聲話俾人聽自己有幾無知!

引用:
原帖由 百厭超人 於 2017-1-12 06:17 AM 發表
全世界嘅博物館都有借過非本土文物做展覽,D鼠目寸光嘅人仲好意思大大聲話俾人聽自己有幾無知!
話明係借,駛乜起個館俾佢地,以前都借過大英博物館 d 嘢啦!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-11 09:39 PM 發表

所以都應該返故土!
咁台北故宮 ?

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-12 05:01 PM 發表

話明係借,駛乜起個館俾佢地,以前都借過大英博物館 d 嘢啦!
借番嚟嘅文物唔放係博物館咁放係邊?唔通放係妳屋企?
另外乜妳認為借番嚟嘅古物放响太空館會比放响博物館更適合?

引用:
原帖由 百厭超人 於 2017-1-12 08:21 PM 發表

借番嚟嘅文物唔放係博物館咁放係邊?唔通放係妳屋企?
另外乜妳認為借番嚟嘅古物放响太空館會比放响博物館更適合?
香港大把博物館

引用:
原帖由 vanga 於 2017-1-12 05:11 PM 發表

咁台北故宮 ?
有乜問題呀?打仗走難,政府送去個到保護喎

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-12 08:51 PM 發表

香港大把博物館
大把?
數嚟聽下!

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-12 08:54 PM 發表

有乜問題呀?打仗走難,政府送去個到保護喎
應該返故土
引用:

所以都應該返故土

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]