• 瀏覽: 3,736
  • 回覆: 103
引用:
原帖由 caledis 於 12/1/2017 09:02 發表

你有你睇法嘅自由,不過個人認為你嘅睇法好比獨裁主義者。

你意思係唔熱烈擁抱所有689政府嘅政策就已經係港獨?

全世界絕大部分國家╱地區嘅執政政府,都有反對黨,係好正常嘅平衡。
係獨裁㗎啦,呢個世界,無論幾民主嘅烏托邦,都係會有獨裁。

就好似啱啱個美國男仔,只係話會 gi 打聖戰,只係準備出發去中東已經被人捉咗,仲判埋 13 年監,乜都未做已經以言入罪,仲唔係個法官獨裁?

你去街市買魚,揀邊條都係獨裁,你無諮詢魚檔檔主邊條靚,更加無諮詢喺同一檔嘅客想唔想買你揀嗰條魚,話買就買,你知唔知有其他人都想買你嗰條?做乜咁獨裁?

足球藍球排球等等都有裁判,都係獨裁,唔會問過晒其他人先判,否則世界盃決賽球証要判 12 碼,莫非要先諮詢有關隊伍嘅球員,國家,甚至睇緊直播嘅幾十億觀眾先可以判嗎?

根本呢個世界就充滿住獨裁。

我係獨裁㗎喇,泛民支持者,十之八九都已被洗腦,諮詢喎,佢地除咗話唔比起之外,仲有乜嘢意見可以比到?Nothing!根本係成班廢物(你鍾意對號入座,隨便),對社會唔會有任何貢獻。

但我唔係獨裁者,否則我會趕晒佢地(約幾十萬人)出香港,取消佢地嘅公民權利。

班人被洗腦到自己無知當權威,你除咗話 19 條,地係香港人,唔比起之外,仲諗到啲乜意見係幫到件事?無!因為泛民、蘋果、立場新聞未講,係無獨立思想。

引用:
原帖由 caledis 於 12/1/2017 09:06 發表

林鄭自己都話取消咗個演出場地,唔係改變用途係乜?

689個5000萬,如果肯定完全無問題,ICAC會開case?ICAC係泛民控制咩?
個場地係未定案㗎,自己去西九網頁睇吓先啦,係「大型演出/展覽場地」,你地鍾意嘅,起六四博物館都得,不過當然唔係李卓人嗰種,而係放晒物證出嚟,證明支聯會呃足香港人廿幾年啫。

689 單嘢,真係告到先算啦,佢話唔做,包保無泛民會跟進呢單嘢,你幫手跟進都嫌你煩。

引用:
原帖由 caledis 於 12/1/2017 09:13 發表

人類係會進步嘅,以前唔洗唔代表就係啱。

以前可以室內隨處食煙,係咪應該而家都可以?
立咗法喎,邊條法例話唔比起博物館?點解而家諮詢緊都要夾硬話無?

指鹿為馬,我真係唔夠你嚟。

引用:
原帖由 caledis 於 12/1/2017 09:10 發表

你有冇睇過個所謂「諮詢」?

http://www.westkowloon.hk/tc/whats-on/current-forthcoming/hong-kong-palace-museum-public-consultation-and-exhibition
有無一條問題係「應唔應該起?」
西九推倒重來嗰陣,諮詢有無問同一條問題?

有呢條問題,會係國際大笑話,唔應該起根本唔洗諮詢。

所以呢,即使你唔支持港獨,你都唔會贊成起㗎喇,慢慢激氣吧。

引用:
原帖由 caledis 於 12/1/2017 09:08 發表

係其他題目講過,我唔反對係故宮博物館,係反對林鄭嘅先斬後奏,違反程序嘅做法。
扮乜嘢吖,反對就反對啦,贊成嘅點解諮詢又一定要有 option 係唔比起?做咗泛民嘅棋子而不自知。

引用:
原帖由 x747x 於 2017-1-12 09:20 AM 發表

係獨裁㗎啦,呢個世界,無論幾民主嘅烏托邦,都係會有獨裁。

就好似啱啱個美國男仔,只係話會 gi 打聖戰,只係準備出發去中東已經被人捉咗,仲判埋 13 年監,乜都未做已經以言入罪,仲唔係個法官獨裁?

你去街市買魚,揀邊條都係獨裁,你無諮詢魚檔檔主邊條靚,更加無諮詢喺同一檔嘅客想唔想買你揀嗰條魚,話買就買,你知唔知有其他人都想買你嗰條?做乜咁獨裁?

足球藍球排球等等都有裁判,都係獨裁,唔會問過晒其他人先判,否則世界盃決賽球証要判 12 碼,莫非要先諮詢有關隊伍嘅球員,國家,甚至睇緊直播嘅幾十億觀眾先可以判嗎?

根本呢個世界就充滿住獨裁。

我係獨裁㗎喇,泛民支持者,十之八九都已被洗腦,諮詢喎,佢地除咗話唔比起之外,仲有乜嘢意見可以比到?Nothing!根本係成班廢物(你鍾意對號入座,隨便),對社會唔會有任何貢獻。

但我唔係獨裁者,否則我會趕晒佢地(約幾十萬人)出香港,取消佢地嘅公民權利。
班人被洗腦到自己無知當權威,你除咗話 19 條,地係香港人,唔比起之外,仲諗到啲乜意見係幫到件事?無!因為泛民、蘋果、立場新聞未講,係無獨立思想。
你段嘢嘅前半段根本就係無聊狗噏,如果你真心認為個人購物選擇,同公共地方一樣應該係「個人選擇」,咁我只會懷疑閣下嘅智商。

保皇支持者除咗政府話乜佢哋都話好之外,一樣冇撚用,對社會有貢獻咩?

如果你係獨裁者有咁嘅諗法,都仲好啲,最可悲就係自己根本就係被支配嘅一群,反而極力支持獨裁者去剝削自己嘅權利。

你即管繼續反吧,反正起就應該無問題。

記得起好唔好去喎,開工,再見!

引用:
原帖由 x747x 於 2017-1-12 09:29 AM 發表

扮乜嘢吖,反對就反對啦,贊成嘅點解諮詢又一定要有 option 係唔比起?做咗泛民嘅棋子而不自知。
唔反對起,唔係贊成起,根本我真心唔care起唔起。

諮詢冇option係唔起咪假諮詢囉。

引用:
原帖由 caledis 於 12/1/2017 09:30 發表

你段嘢嘅前半段根本就係無聊狗噏,如果你真心認為個人購物選擇,同公共地方一樣應該係「個人選擇」,咁我只會懷疑閣下嘅智商。

保皇支持者除咗政府話乜佢哋都話好之外,一樣冇撚用,對社會 ...
覆埋呢個,你覺得我鳩噏,只不過因為我講嘅係事實,你反駁唔到,就同一唔夠人講就話人係五毛一樣。

咁叻就搵事實同理據反駁我嘅鳩噏。

引用:
原帖由 x747x 於 2017-1-12 09:35 AM 發表

覆埋呢個,你覺得我鳩噏,只不過因為我講嘅係事實,你反駁唔到,就同一唔夠人講就話人係五毛一樣。

咁叻就搵事實同理據反駁我嘅鳩噏。
事實?

我去街市用我嘅錢買魚檔嘅魚,係我同魚檔嘅交易,關路人甲乜事?

西九塊地係林鄭私人物業?如果係,我極力支持佢捐出來起博物館。

引用:
原帖由 glycine 於 12-1-2017 01:05 發表

香港土地,當然係屬於香港市民,賣出左,未來幾十年使用權,就屬於買地嘅人。

你唔係以為土地係屬於特首呀?
賣出的是使用權呀,你想主權立國?你真可笑

引用:
原帖由 caledis 於 12/1/2017 09:40 發表

事實?

我去街市用我嘅錢買魚檔嘅魚,係我同魚檔嘅交易,關路人甲乜事?

西九塊地係林鄭私人物業?如果係,我極力支持佢捐出來起博物館。
你而家就話支持博物館,但我好肯定,如果而家諮詢有 option 係起唔起的話,反對派一定會用盡不同歪理去推倒。

而你同好多一齊被洗腦嘅,係一定,係*一定*會跟從 order 去盡力推倒,呢方面你唔洗否認,全香討五毛都會理解。即使有神蹟你仍然支持,而家咁多唔講理嘅廢青,你覺得佢地會唔受影響,唔聽黎智英話去支持嗎?

一個行屍走肉的人,根本唔適合作任何理性嘅決定,更莫講會有真誠嘅意見。

就係因為香港有太多蠢人,所以諮詢一定要精明啲。記住,19 條無講係乜嘢形式,有幾全面嘅諮詢,況且而家反對派可以非法禁錮有關人事,唔比佢地簽約,係未正式落實(有6個月時間),而家就針對諮詢話無得 opt-out,係極度幼稚! 我係講王式英呢個白痴法官,佢既然已經痴咗線,不妨自己去終審法院開庭,判胡宮博物館唔可以起。

到時你一定會因為起唔成而開心(因為無喺最初最初最初最初… 即係上帝造天地時諮詢市民,所以唔應該比佢搞),咁咪稱之為「做咗反對派嘅棋子」囉!大家心照。

引用:
原帖由 caledis 於 12/1/2017 09:40 發表

事實?

路人甲係王式英,佢既然話馬會嘅錢即係香港人嘅錢,當然可以引伸到你嘅錢因為係喺香港賺,或者父母比你,都係香港人嘅錢,所以有權過問!你可以先諮詢全港人,你應該買邊條魚,但王式英會話,你要有選擇比人揀「唔准你買魚」。

我唔再同你嘈喇,你繼續你反對,我繼續我支持吧。當你成長後,理解王式英咁講係極級弱智時,大家先能好好討論。

引用:
原帖由 x747x 於 2017-1-12 02:00 PM 發表

你而家就話支持博物館,但我好肯定,如果而家諮詢有 option 係起唔起的話,反對派一定會用盡不同歪理去推倒。

而你同好多一齊被洗腦嘅,係一定,係*一定*會跟從 order 去盡力推倒,呢方面你唔洗否認,全香 ...
自己盲目支持政府竟然話其他人被洗腦。

引用:
原帖由 caledis 於 12/1/2017 14:06 發表

自己盲目支持政府竟然話其他人被洗腦。
我親你都咁大段,仲話盲目?你就盲目話我盲目支持政府喇!

雖然你對所謂「程序公義」反感,但你支持起博物館喎,咁我都學你咁講,你係盲撐政府,盲撐共產黨啦!

講明先,以上唔係真心,只係彈返比你啫,唔洗咁認真。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]