• 瀏覽: 2,265
  • 回覆: 15
以上是一月十日am730施永清《觀點》的題目,他引述美國RAND Corp的研究報告“war with China”……

作為香港小市民,可以掌握的“訊息”十分有限,但不妨換位思維;中共領導層會如何部署?

比質,無可否認中國會較落後,但比量呢?中國絕對可以完美勝出。只要收到“美國要開戰”的情報,或者“判斷”; 中國會即時騰出一部份較高端的工廠,轉營生產大量的彈導導彈,針對美國遠東軍事基地、及海上航母群。當然,可以射到美國的導彈也要準備妥當。

美國一定收到情報。好了,他們的領導層會怎么辦?還想打嗎?

或者有人質疑; 制造那許多武器,不用成本嗎?

制造武器的成本,一定低于開戰。

還有,當緊張過後,還可以將武器賣給美國的敵人呢!

哈哈哈哈哈!是否很高明呢?

附件
                         IMG_20170110_205042.jpg                         (281.72 KB)

取消

取消

取消

取消

引用:
原帖由 長者 於 2017-1-10 17:26 發表
家門口開戰有勝算,緊記窮寇莫追
得些好意須回守
唯有擁抱必勝之武備,才能“不戰而屈人之兵”。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-1-10 17:18 發表

你估現代武器同二戰武器一樣粗糙,用人多就做到。
中國擁高端技術,早已擁有高端武器,只是量未至“屈人之兵”。

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-1-10 17:07 發表
以上是施永清《觀點》的題目,他引述美國RAND Corp的研究報告“war with China”……

作為香港小市民,可以掌握的“訊息”十分有限,但不妨換位思維;中共 ...

附件

IMG_20170110_205042.jpg(281.72 KB)

引用:
原帖由 將軍抽兵! 於 2017-1-11 01:20 發表
唔會真係打得成既,無謂咁認真研究...
我都唔信,不過美國佬咁講,咪陪佢癲下囉。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-11 01:31 發表
如果美國要開戰,佢等你制造武器?
咁依家中國唔系零武器,尾國佢有膽扮晒義燒,咪騷下哥利囉。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2017-1-11 04:20 發表

還要睇準別人的死穴,黃石地帶。對於日本,死穴係日本海岸的斷層,一架核潛艇在斷層失事自爆會好大鑊。
咁又系。

引用:
原帖由 hongkongbunbun 於 2017-1-11 02:00 發表
有神經既人,就有神經既看法。之前亂發神經,話梁一定會連任,結果老貓燒鬍。
系囉!果次用你老豆嘅殼系咁“敖”,點知唔靈,依家界佢個仔柴台。有乜計?

引用:
原帖由 hongkongbunbun 於 2017-1-11 10:09 發表

有D人,永遠食古不化,一把年紀,仍然甘願做啃骨頭既狗,真系服左拒。
咁又系,記唔起你系唔會老嘅一一永遠系咁大。

引用:
原帖由 hongkongbunbun 於 2017-1-11 14:16 發表

有D人願意做宣傅機器,系咁吠
你唔須要咁坦白,因為冇人唔知。

個人唔相信中美會打仗;中國冇需要佔領美國,同時中國冇呢種文化。美國亦唔需要佔領中國,佢地最大目的系要永遠稱霸世界,只有中國無法雄起才能達到這個目的。

所以美國策略就系要“民主中國”,只要培養一群“民主信徒”,在中國成功“六四”,中國就好似印度咁樣成為美國附庸,對美國冇厘威脅。

目前香港所見,就系整個格局嘅縮影。

中國策略系由九得班民主信徒困在香港發白日夢,得閒就打打咀炮。中國自己搞一帶一路,營造雄起大勢。

系咪講得好清楚呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]