• 瀏覽: 3,071
  • 回覆: 87
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-1-10 05:08 PM 發表

香港係世貿成員,根據世貿條款,需要開放市場俾其他成員國,醫療業係其中一項。現時香港高度壟斷醫療業,揸正做的話,已經可以對香港作出制裁
叫靜坐反修訂那三百幾人找數

引用:
原帖由 dmcgory 於 2017-1-10 05:34 PM 發表

只要把97後的支那移民遣返,囘大陸享用紅包郎中的優質服務,香港便再沒有醫護不足的問題了。

如果之拿奴隸要賴在香港,則每次到香港醫院看病都先收一萬塊掛號費,問題也可馬上解決 !
井底蛙 你以為外援只會從內地輸入

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-1-10 04:38 PM 發表

一樓的帖是轉載自頭條日報專欄作家李一飄的文章
我十分認同他的見解
只有無知的香港人, 以為外援只會從內地輸入, 實質上過去香港一直都有從世界各輸入醫生, 我有親人曾接受補心漏手術, 操刀的醫生是葡萄牙人:s ...
樓主,只要有專業嘅審核,外國嘅醫生絕對夠哂資格及技術係香港駐診,已可解香港醫護荒嘅問題!

個人認為政府可以發牌俾經審核嘅外援醫生作有限制性嘅執業資格,如只限公立醫院執業,可免卻最直接衝擊本地醫護就業機會!一舉兩得!

必定有既得利益者反對,到時政府宜善用民意牌,改革還待何時!

引用:
原帖由 edw42454849 於 2017-1-10 05:48 PM 發表

樓主,只要有專業嘅審核,外國嘅醫生絕對夠哂資格及技術係香港駐診,已可解香港醫護荒嘅問題!

個人認為政府可以發牌俾經審核嘅外援醫生作有限制性嘅執業資格,如只限公立醫院 ...
又可提高競爭力和質素

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-1-10 05:52 PM 發表

又可提高競爭力和質素
若果政府能夠用到尚方寶劍 ( 全民公投應否請外援醫護 )!然後跟民意決定發牌輿否?

肯定可以即時解決醫護荒的難題,依家就係一小撮家騮之類自私嘅人騎劫全港市民嘅福祉!

引用:
原帖由 edw42454849 於 2017-1-10 05:58 PM 發表

若果政府能夠用到尚方寶劍 ( 全民公投應否請外援醫護 )!然後跟民意決定發牌輿否?

肯定可以即時解決醫護荒的難題,依家就係一小撮家騮之類自私嘅人騎劫全港市民嘅福祉!
公投靠不住, 會引發毒傳媒妖言惑眾煽動民憤
像美國選總統一樣
我支持政府今後做任何事都繞過泛民

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-1-10 06:02 PM 發表

像美國選總統一樣
樓主,泛民同公投係兩回事!

市民巳受夠有病無人醫,排幾年期醫生未見人先瓜柴嘅苦況,所以呢個議題,公投靠得住架!

少數服從多數,合情合理!

引用:
原帖由 edw42454849 於 2017-1-10 18:18 發表

樓主,泛民同公投係兩回事!

市民巳受夠有病無人醫,排幾年期醫生未見人先瓜柴嘅苦況,所以呢個議題,公投靠得住架!

少數服從多數,合情合理!
今次醫改就係有泛民煽動群眾,曲解醫委改革係為輸入內地醫生鋪路,但仍有病人組織相信此鬼話,再加梁家騮拉布先告吹,所以要做就要鬥強硬,斷唔信醫生夠膽搞罷工

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-1-10 06:35 PM 發表

今次醫改就係有泛民煽動群眾,曲解醫委改革係為輸入內地醫生鋪路,但仍有病人組織相信此鬼話,再加梁家騮拉布先告吹,所以要做就要鬥強硬,斷唔信醫生夠膽搞罷工
網友,煽動群衆及少部份病人組織反對絕不出奇,所謂拉布亦只係少部份議員,民意被模糊咗才會告吹!

政府應該鼓起勇氣,痛陳利害,加以分析,一鋪過,全民投票,就係咁簡單,醫改必定可以通過,只係無人敢揹飛者!

鬥強硬?絕對行得通,若任憑部份只為私利嘅醫護假借完美改革為名,實則以拉到任何醫改為實!

保守估計,五十年都唔使改革!

只能講句,行行有敗類,若能多為病人着想,則屬港人之福!

引用:
原帖由 edw42454849 於 2017-1-10 22:50 發表

網友,煽動群衆及少部份病人組織反對絕不出奇,所謂拉布亦只係少部份議員,民意被模糊咗才會告吹!

政府應該鼓起勇氣,痛陳利害,加以分析,一鋪過,全民投票,就係咁簡 ...
首先,香港冇公投法例,無得玩

其次,就算有,反對派一樣都會用返同樣招數,以政府借此輸入內地醫生降低質素為由煽動民眾投反對票。同一招數之前响反國教出現過,政府點力陳利害,反對派一樣會作出煽動。

與其全民公投,倒不如鼓起勇氣武力接管立法會更實際,效果更好

香港醫生是香港人用很多錢培養出來的,他們獲得培養後,高薪厚職,屬於利益既得者,保護主義極強,造成醫療改革的障礙,醫生的供應越少,他們能保持的利益就越大。

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-1-10 06:02 PM 發表

像美國選總統一樣
泛民根本係阻擾香港發展。

泛民常常滿口公義,去年他們拉倒醫療改革,是最大的不公義。

引用:
原帖由 edw42454849 於 2017-1-10 04:33 PM 發表

樓主,你嘅言論雖然過火咗,但家騮真係無資格做醫生,只為咗小數嘅醫護利益,妄顧全港市民福祉!

幾乎係人都知,香港醫護不足,病人輪候時間超長,有病無人睇,尋找外援刻不容緩,家騮以未 ...
再次證明咗「功能組別」嘅弊病,梁家騮要向佢嘅選民負責,當然係將醫學界嘅利益凌駕香港市民之上。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]