• 瀏覽: 3,205
  • 回覆: 52
身兼西九文化區管理局主席的政務司司長林鄭月娥,聯同管理局副主席夏佳理及多名西九和政府官員,出席立法會內務委員會特別會議,解釋興建西九故宮文化博物館。林鄭月娥重申,項目有理由有理據保密,現在簽訂了備忘錄便可以最高透明度進行討論,今日出席立法會是負責任的行為,而下周向公眾和持份者諮詢不是補鑊(大話1)不是後知後覺(大話2),而是先前已經計劃好。林鄭月娥又指,由於之前的討論過程須保密(香港市民冇批准妳起),她的政務助理和新聞秘書都不知情(即係自把自為啦)。

至於博物館的營運,林鄭月娥說,根據有關備忘錄,需於6個月內與故宮簽訂合作協議,交代更多營運細節。她又說,自上月公布興建故宮文化博物館後,社會大致反應非常正面及積極(妳自以為啫),亦認為是好事(好你條命, 上網聽吓D時事評論員點媽義妳啦!)

林鄭月娥說,若這件大好事(好你條命, 上網聽吓D時事評論員點媽義妳啦!)並非在保密程序進行,恐怕是難以成事(因為根本唔係好事)
對於下周一展開涉及故宮館藏品的公眾諮詢,林鄭強調,今次是很誠懇、真的諮詢(大話3),西九管理局會認真考慮。
毛孟靜又問到,西九管理局能否於公眾諮詢,徵詢是否涉及興建博物館及在其他地方興建,林鄭回應指希望毛的言論是風涼說話:「喺土地咁緊拙嘅情況下,邊度搵1公頃土地嚟起呢個博物館?(土地咁珍貴, 妳居然走去浪費!)

林鄭月娥強調,事件沒有違反程序公義,「我唔覺得要為今次結果道歉(死不悔改1)」。她稱,今次推動故官館「問心無愧」(死不悔改2),「合法合情合理」(死不悔改3)

西九管理局前行政總裁連納智,早前接受訪問指事件一改以往凡事諮詢的做法,他對此感「大吃一驚(Gobsmacked)」。林鄭會上反駁道,對連納智的說法大惑不解(妳智商有問題?)

林鄭月娥稱,有關決定並非基於個人主觀判斷(大話4),而是有基礎的判斷,但如作為特區官員不願意為香港作判斷,香港難以發展。林鄭稱,各位議員要批評我、抹黑我,甚至侮辱我都沒有問題,但請不要矮化故宮博物館的珍藏(呢句最嘔~)

立法會議員梁繼昌質疑,為何當局在未經諮詢及公開招標的情況下,便委聘建築師嚴迅奇設計故宮文化博物館,又指具資歷的本地建築師「大有人在」。林鄭月娥承認,直接委任的做法特殊,但不是完全不會發生,又指政府過往無一個項目採用今次直接委任的方法。林鄭續指,興建博物館殊不簡單,若循一般程序,需要花長時間處理招標(此等陳年垃圾, 點解非起不可先, 浪費土地呀!)

https://thestandnews.com/politics/直播-到立法會為-西九故宮-解畫-林鄭-下周諮詢非補鑊-早計劃/

擺明素用嚟表忠, 講到香港人人恨要, 卑鄙無恥之極!!.
一個死不認錯的人, 想做香港之首, 第N世啦!!

黃屍西奴美狗法輪港獨撚已經開始瘋狂抺黑林鄭攻勢.

CY唔連任,黃絲泠泛民當堂冇佐目標,,有佐林鄭即刻醒神...

一班死不認錯破壞香港的黃絲,那有資格做香港人,去西方等天收啦!

引用:
原帖由 風雨中抱緊豉油 於 2017-1-8 01:44 AM 發表
身兼西九文化區管理局主席的政務司司長林鄭月娥,聯同管理局副主席夏佳理及多名西九和政府官員,出席立法會內務委員會特別會議,解釋興建西九故宮文化博物館。林鄭月娥重申,項目有理由有理據保密,現在簽訂了備忘錄 ...
樓主頻頻出帖, 重同一件事, 好忙....

"好你條命, 上網聽吓D時事評論員點媽義妳啦"????

聽D網媒? 廿隻字八九隻粗口, 四五隻辱罵, 有幾多係意見?

[ 本帖最後由 daimonster 於 2017-1-8 09:23 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

以政治角度,有d人認為佢錯,但以行內專業角度黎睇,有人就認為可以理解,以法理角度,佢無錯.

冇做錯何以要認錯?

樓主抺黑人死不認錯

前行政總裁有冇為花幾億公帑買入艾老味藝術品咨詢公眾?當時被批黑箱作業有冇道歉?

引用:
原帖由 風雨中抱緊豉油 於 2017-1-8 01:44 AM 發表
身兼西九文化區管理局主席的政務司司長林鄭月娥,聯同管理局副主席夏佳理及多名西九和政府官員,出席立法會內務委員會特別會議,解釋興建西九故宮文化博物館。林鄭月娥重申,項目有理由有理據保密,現在簽訂了備忘錄 ...
平心而論,我覺得係好事。只有港獨本土逢中必反嘅一班搞屎棍先至會話唔好。部份北京故宮都未展出嘅文物可以係香港率先見到。站係學術角度,有乜唔好?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-1-8 01:52 AM 發表
黃屍西奴美狗法輪港獨撚已經開始瘋狂抺黑林鄭攻勢.
似乎係。

引用:
樓主,你係咪就係傳說中的“網絡水軍”哪?

真係,肥彭話煮死糧油,你就潛水,泛民一話捧胡須曾,你睇你幾勤力係咁踩林鄭……

呵呵……

泛民反對嘅,我就支持!

下次你叫泛民撐林鄭,我咪支持胡須曾嘍…

咁多年都仲唔識做,咪做泛民嘅豬隊友先得㗎!^_^

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-1-8 09:29 AM 發表
以政治角度,有d人認為佢錯,但以行內專業角度黎睇,有人就認為可以理解,以法理角度,佢無錯.
以政治角度,佢最錯就是考慮選特首。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-8 09:40 AM 發表
前行政總裁有冇為花幾億公帑買入艾老味藝術品咨詢公眾?當時被批黑箱作業有冇道歉?
老老實實,我估九成市民寧願睇故宮展品多過艾老味的藝術品。

引用:
原帖由 tsang000111 於 2017-1-8 10:12 AM 發表

以政治角度,佢最錯就是考慮選特首。
呢單野,係佢未考慮選特首時發生,當然勇猛啦,但係佢會唔會因為事先估到呢單野有咁嘅反應,就唔講果句重新考慮選特首,後事如何,好快就知.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]