• 瀏覽: 7,170
  • 回覆: 152
引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-1-8 01:33 AM 發表
根本班人都冇經歷過小三TSA就9UP,仲可能係冇小朋友,我太認真所以輸了

我個女小5啦,佢日訓8小時,學3樣野,補4科習,日日至少玩3個鐘

小三TSA?咩來KA?當年佢臨考我先知有呢個試,操練?多功課?根 ...
啊"見完"佢地唔喜歡評估的話,不如以後廢晒所有測驗考試,由讀小學果陣就開始大抽獎到上大學,學生肯定唔會有壓力,到時肯定無人因功課考試自殺架啦...果班"見完","關注組"成員一定會贊成......

引用:
原帖由 glycine 於 2017-1-8 12:30 AM 發表
唔考TSA, 可以多d時間玩!

因為玩,亦係學習嘅一種,學習身體肌肉如何協調活動,空間感,地理方向感,仲有音樂美術等,俾佢地畫公仔,砌 lego, 對於數理亦有好大幫助。

甚至乎,佢乜都唔做,發白日夢,其實 ...
就算無TSA,默書無壓力?測驗無壓力?考試無壓力?
咁一於取消埋默書,測驗同考試...你應該會贊成架啦下哇......

引用:
原帖由 Kan71 於 2017-1-8 12:04 AM 發表

唔操TSA都有第二樣嘢操。

要評核一間學校(公司)的教學(產品)水平如何, 唔攞啲學生(產品)去測試下, 又點知掂唔掂?
十分同意師兄比喻, 自己本來爬元文就寫一様既念. #7 師姐已經清楚解釋TSA動機.

小學至升中之間總要有個check point罷 (雖然可以不是TSA).

小朋友F.2, 老友兼鄰居小朋友P.6返同一去大窩口附近小學, 冇點谷TSA, 亦冇話考題特別深

[ 本帖最後由 daimonster 於 2017-1-8 09:13 AM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

到底是不是要先搞清楚到底評估目的是什麼
對學生本身而言~根本就不影響其升學和擇校權
原本學生以自然學習情況去進行才是最理想
但現在的情況是學生為在評估中拉高學校的名聲而刻意去操練
這就正是違背評估的原意
而且小三學生本身不一定明白評估的目的和意義
他只是以自身出發說出自已生活的感受而已~
試問那個小朋友喜歡被迫著讀書~當然更喜歡多玩啊

引用:
原帖由 smart889 於 2017-1-8 01:05 AM 發表

TSA 係評估學生的能力從而評估學校及教師的專業水平,教學成效並由此結果對學校老師的缺失進行幫助。因為學校,老師們的自私及不願面對自己的缺失,所以壓迫學生進行操練,而家長又愚蠢到配合老師,不但不懂反對及制止學校的卑劣行為,反而壓迫自己孩子。港人反智令人驚訝,而老師的無恥令人痛心。 ...
以下是毫無論點的指責:
1 學校、老師自私
2 家長愚蠢
3 港人反智
4 老師無恥

加D解釋好噃!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2017-1-8 08:32 AM 發表
就算無TSA,默書無壓力?測驗無壓力?考試無壓力?
咁一於取消埋默書,測驗同考試...你應該會贊成架啦下哇......
你都得架喇!
一係完全無壓力、一係就要大壓力!
取中間,要適當的壓力!明白嗎?

引用:
原帖由 kwho1232 於 2017-1-8 09:55 AM 發表

以下是毫無論點的指責:
1 學校、老師自私
2 家長愚蠢
3 港人反智
4 老師無恥

加D解釋好噃!
程度高的學校學生,根本無需任何操練,已經輕易做到好成績.
程度低的學校,校長,老師,家長想藉TSA來提高學校水平.
明未.

同吳得掂講有鬼用?叫阿媽轉校la!

引用:
原帖由 kwho1232 於 2017-1-8 09:59 AM 發表

你都得架喇!
你同d怪獸家長講la!救救小孩!

引用:
原帖由 kwho1232 於 2017-1-8 09:59 AM 發表

你都得架喇!
陣間多少少壓力,D小朋友又話要去自殺果陣,你又係咪贊成取消測驗考試?
依家香港未來黎架...唔可以俾佢地受到傷害架.......

引用:
原帖由 tsang000111 於 2017-1-8 10:19 AM 發表
同吳得掂講有鬼用?叫阿媽轉校la!
覺得大壓力就轉校,呢個係事實黎個喎.....

大把國際學校都無測驗考試架啦,轉去果D去讀囉.....

引用:
原帖由 tsang000111 於 2017-1-8 10:21 AM 發表

你同d怪獸家長講la!救救小孩!
多測驗考試,又話大壓力.....
無測驗考試,又話考驗唔到小朋友壓力....
班人搬龍門搬到傻,不如自己申請家教算啦........

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-1-8 01:33 AM 發表

根本班人都冇經歷過小三TSA就9UP,仲可能係冇小朋友,我太認真所以輸了
我個女小5啦,佢日訓8小時,學3樣野,補4科習,日日至少玩3個鐘
小三TSA?咩來KA?當年佢臨考我先知有呢個試,操練?多功課?根 ...
你真係冥頑不靈,話咗有無經歷過都有發言權。咁都要拗!
你做過特首未?你做過立法會議員未?我見你成日講特首同立法會議員喎!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2017-1-8 10:31 AM 發表
覺得大壓力就轉校,呢個係事實黎個喎.....
大把國際學校都無測驗考試架啦,轉去果D去讀囉.....
你都堅離地既,為咗TSA轉校?
唔得掂講出來,被人批評啦!

返鄉下耕田啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]