• 瀏覽: 4,980
  • 回覆: 89
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-6 16:50 發表

所以要好好選擇發展的方向.
可惜香港卻像一隻盲頭汚英呢,同埋,紀正確紀偉大都好,切勿離地。但本港唧發展藍圖就超離地。

當年數碼港(高科技救港大PROJECT唧旗艦項目)真是一個要痛定思痛的例子。今日Cyberport 仲活生生,不可當無件事。當年計畫可能由頭到尾,都是偽造的地產行動。利益輸送的氣味甚濃。

[ 本帖最後由 Edison87 於 2017-1-8 08:57 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 kesterleeky 於 2017-1-8 07:58 PM 發表

生產任何實體產品都要有工業體系嘅支持. 例如要生產汽車就要有鋼鐵工業, 精密儀器工業, 合成材科工業, 電子工業, 資訊科技產業等支持下先做到. 就算生產一件高質素嘅玩具都要大量工業去支持. 再以Bandai塑膠模型 ...
香港冇可能全部都做哂. 所以要集中在研發方面, 最多加少少部份佔地不多的生產線, 其他的生產線都要去番內地或其他地方. 所以做都有得做, 但要選來做.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-10 01:28 PM 發表

香港冇可能全部都做哂. 所以要集中在研發方面, 最多加少少部份佔地不多的生產線, 其他的生產線都要去番內地或其他地方. 所以做都有得做, 但要選來做.
問題係就算係香港搞條生產線, 你都係各地運零件先有得組裝, 倒不如一開始所有生產線係大陸度, 起碼可以省運輸成本. 要吸引廠家將部分生產線搬到香港, 政府要提供各種津貼去降低成本先得. 但咁樣政客又會話政府輸送利益, 官商勾結

引用:
原帖由 Edison87 於 2017-1-8 08:45 PM 發表

可惜香港卻像一隻盲頭汚英呢,同埋,紀正確紀偉大都好,切勿離地。但本港唧發展藍圖就超離地。

當年數碼港(高科技救港大PROJECT唧旗艦項目)真是一個要痛定思痛的例子。今日Cyberport 仲活生生,不 ...
上面講左, 當年的地產佬冇遠見, 白白咁錯失左賺大錢的機會, 佢地而家諗番相信都會揼心口.

引用:
原帖由 kesterleeky 於 2017-1-10 01:41 PM 發表

問題係就算係香港搞條生產線, 你都係各地運零件先有得組裝, 倒不如一開始所有生產線係大陸度, 起碼可以省運輸成本. 要吸引廠家將部分生產線搬到香港, 政府要提供各種津貼去降低成本先得. 但咁樣政客又會話政府輸 ...
其實怕政棍阻撓的確係一個大問題. 要睇下班政棍係唔係真係仆街到連呢D都阻.

董建華從來冇幫過香港高科技,吹水就有佢份,係佢令到香港冇辦法上到互聯網!

香港多年前前的go2hk,紅點點,在董建華政策下全部敗陣!講到最後馬雲一樣靠賣老番起家!
所謂正版軟件政策下,嚴重影響香港電腦業發展!
你睇吓大陸啲所謂百度,土豆, QQ 點起家?

CY吹水支持香港高科技,事實上佢不停玩政策,當朋友同我講,政府連藥物印刷品都要管制時候,香港藥物製造業都困難重重!

呢啲咁嘅高科技政策,最終只係製造幾個壟斷者出嚟,唔覺得呢啲野,對香港普通市民有咩幫助,或者對CY. 董建華面子上有幫助!!

[ 本帖最後由 狂人甲 於 2017-1-10 08:04 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

有機會好想開發一個大型全息投影遊戲,在一個指定的範圍內,全部有手機的人都可以參與遊戲!!

政府會唔會幫我同漫畫版權持有人傾呢?
政府又會唔會有場地借出嚟呢?

[ 本帖最後由 狂人甲 於 2017-1-10 08:38 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-1-10 08:00 PM 發表
董建華從來冇幫過香港高科技,吹水就有佢份,係佢令到香港冇辦法上到互聯網!

香港多年前前的go2hk,紅點點,在董建華政策下全部敗陣!講到最後馬雲一樣靠賣老番起家!
所謂正版軟件政策下,嚴重影響香港電腦業發展 ...
董伯伯有遠見, 但一方面地產佬短視唔幫佢, 另一方面泛民為左自己利益(唔係香港人利益)而盲反, 所以結果乜都做唔到. 你覺得董伯伯冇用. 我只可以話佢唔係神, 冇得控制其他人配合佢.

而家CY(或者之後的政府), 都要面對同樣問題. 商家財團果面, 希望佢地知道自己錯過左數碼港呢個賺大錢的機會後, 今次會積極D. 但泛民會唔會繼續唔理香港人利益去盲反政府, 呢個係未知之數.

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-1-10 08:31 PM 發表
有機會好想開發一個大型全息投影遊戲,在一個指定的範圍內,全部有手機的人都可以參與遊戲!!

政府會唔會幫我同漫畫版權持有人傾呢?
政府又會唔會有場地借出嚟呢?
有好的IDEA, 相信可以同創科局傾. 當然應該要有哂正正式式的計劃書, 唔係求其UP兩句就預左一定得.

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-1-10 08:00 PM 發表

所謂正版軟件政策下,嚴重影響香港電腦業發展 ...
美國搞左電腦產業幾十年, 政策上一直唔容許大家用盜版軟件, 但美國電腦產業照樣領先全球.

引用:
原帖由 kesterleeky 於 2017-1-11 01:34 PM 發表

美國搞左電腦產業幾十年, 政策上一直唔容許大家用盜版軟件, 但美國電腦產業照樣領先全球.
咁你要問下徳國佬點解要過英國偷鋼鐵技術!
咁你要問下日本汽車工業是點樣發現出嚟!
咁你要問吓李嘉誠點解要去偷塑膠花技術!
咁你要問馬雲!!

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-5 17:35 發表

經過泛民多年阻撓, 政府上年終於成功成立創科局. 早幾日, 又同深圳果邊傾掂數, 可以用深圳河邊的一大塊地起新的科技園 (港深科 ...
科研項目,花費巨大而無把握,只有傾國家之力才能成事。

香港老闆要向股東交代,冇興趣搞冇把握投資科研。

不過唔使擔心,大陸有迫切需要,佢地一定要投資科研。有志氣既香港子弟有機會大演身手了。

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-1-11 04:13 PM 發表

不過唔使擔心,大陸有迫切需要,佢地一定要投資科研。有志氣既香港子弟有機會大演身手了。
香港有興趣從事科研的大學生, 北上揾工係一個出路. 當然如果香港自己都有科研, 吸納番本地科研人才就更好. 如果到時香港自己的商家佬都係未開竅, 死都唔肯投資下科研, 不妨多d請內地或海外公司來設立科研部門!

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-11 12:16 PM 發表

有好的IDEA, 相信可以同創科局傾. 當然應該要有哂正正式式的計劃書, 唔係求其UP兩句就預左一定得.
好多年前陪朋友去見政府官員,覺得佢想聽唔係咩技術問題,最關心其實係會計問題,俾幾多錢你,你可以做出幾多嘅回報!如果我知道賺鳩咁,洗咩搵政府?

騙子或者自己友搞開發或者可能,可以搵到政府支持!!

好似姓趙兩兄弟,鳩吹乜嘢咖啡機,就搵到財政司曾俊華先生支持!吹到鳩咁大,根本埋唔到未!

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-1-11 04:13 PM 發表

投資巨大呢?

識唔識做姐,比個例子你,我走落去旺角同幾間藥房老闆傾掂數,生產五六百樽,保健藥品!賺到錢繼續發展!事實上好多所謂的高科技企業都係咁樣發展出嚟!!

難聽D講香港政府比我拍四仔冇格仔色情電影,我隨時10年後都係一個電影大亨!!

董建華, CY之流,搞高科技根本只係為咗威,所以,最喜歡搵啲大學生,搞D都唔知點變錢的研究報告,搞埋啲乜撚嘢科技園!!

[ 本帖最後由 狂人甲 於 2017-1-11 06:07 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]