• 瀏覽: 4,981
  • 回覆: 89
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-8 11:49 AM 發表

大有大做, 細有細做. 咪話左香港而家已經有醫學科研成果囉, 點會完全冇可能? 到時當然係揾D香港有機會成功的項目來研究啦.

所以咪討論下大家覺得邊類科研有機會在香港發展囉. 應用材料, 生物科技都係 ...
如果你最終係想科研到好似美帝 般賺錢 一定係醫藥 人工智能 通訊
但成本極高

如果你只係做小東西 賣技術 專利 那香港人靠唔到科研boost經濟了 還是繼續炒炒賣賣算

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-1-6 08:40 PM 發表

根本係香港科研係冇得搞,搞科研要好多資金,通常係大企業或機構想生產一樣未有既野先會出資搵人搞科研.........................我當就算自資搞科研啦,搞好後賣俾邊個呢?係咪搞好後就一定有企業或機構會買套技術呢 ...
香港冇核電廠冇石油, 但香港人一樣病左要醫生醫, 出街會拎手機, 得閒時會上網, 肚餓會食飯等等. 呢D全部都可以有科研研究, 點會冇野好研究?

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-8 12:54 PM 發表

香港冇核電廠冇石油, 但香港人一樣病左要醫生醫, 出街會拎手機, 得閒時會上網, 肚餓會食飯等等. 呢D全部都可以有科研研究, 點會冇野好研究?
手機相機係香港人發明,條友或間公司發左未

農牧業係可以搞科研,我亦識人做呢方面,但佢間公司做左十幾年都仲係豆腐潤,點解會咁呢

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-1-6 09:34 PM 發表

若以這種思維,咁香港真係乜都唔駛搞。若要起動科技產業,政府的投資是先決的。教育方面是第一樣需要做的,而另一樣就是推動科技的資助。可以講,起步階段就一定無可能有任何突出成果。我個人覺得,應該由政府成 ...
剛成立的創科局可以做呢方面的工作.

引用:
原帖由 路人三大天干 於 2017-1-6 09:55 PM 發表

有機會95%投資都係無料到
但有料到既5%有機會可以補突,仲有機會打救人類
呢個就係個business model
呵呵, 個比例可能誇張左D, 不過總之就係攪科研一定會有成功有失敗. 但只要整體來講攪得好的話, 成功的部份的得益可以埴補失敗的部份花費了的金錢.

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-1-7 09:32 PM 發表

其實香港搞科技其實係可以以中國大陸市場作為推銷對象,一來可以培養香港的科技人才,二來可以開拓大陸的市場,才可以推動香港的經濟發展。香港人最愚蠢就係唔懂得「近水樓台先得月」的道理,大陸市場是最能令香 ...
的確. 世界各地都望住中國的龐大市場. 係盲反中先至怕左番大陸. 當然, 其實香港仍有好多唔會盲反的商人都睇到大陸的商機, 北上發展, 賺更多的錢.

引用:
原帖由 不惑非非 於 2017-1-8 11:16 AM 發表
今年人工智能連戰連勝所有圍棋界一切頂尖高手,去年也打敗所有國際象棋世界冠軍。

香港最近成立創科局,人材、市場、環境都無可能同今時今日的大陸爭一日長短,搞來搞去,最終又是假太空。
在大陸做生意開過廠都 ...
之前都聽過由電腦做法官的討論. 其實我都覺得咁做有一定道理. 但當然目前除了技術問題, 亦有道德爭議, 唔係咁易推得到. 或者可以先由簡單的案件做起. 例如亂過馬路或者汽車超速之類的簡單CASE, 其實唔洗下下要真人批, 理論上可以自動化.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-8 01:07 PM 發表

呵呵, 個比例可能誇張左D, 不過總之就係攪科研一定會有成功有失敗. 但只要整體來講攪得好的話, 成功的部份的得益可以埴補失敗的部份花費了的金錢.
一直傳說這個比例的,不誇張

其實香港無地, 無工業. 將科研發展嘅重點放係資訊科技, 醫療先係合理. 因為前期需要投入嘅資金比搞其他野低好多. 人材方面又有香港各大學支持.

引用:
原帖由 阿聞 於 8-1-2017 12:54 發表

如果大家知道香港只有山頂明德有部老掉牙伽瑪刀,要2020年養和才有部量子刀,再問那些醫生知不知道國內已有速鋒刀?聽過但唔了解......

引用:
原帖由 kesterleeky 於 8-1-2017 13:31 發表
其實香港無地, 無工業. 將科研發展嘅重點放係資訊科技, 醫療先係合理. 因為前期需要投入嘅資金比搞其他野低好多. 人材方面又有香港各大學支持.
我相信科技一直會與人類文明並存,只要有起步就一定有突破的一天,如果因為錯失了一斷時間而放棄競爭那一百年後也沒法踏出去。現有大市埸就環境治理科技、醫療科技同時也包含一套檢測系統。香港其實大把地,只是政治問題局限了她。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-1-8 12:24 PM 發表

如果你最終係想科研到好似美帝 般賺錢 一定係醫藥 人工智能 通訊
但成本極高

如果你只係做小東西 賣技術 專利 那香港人靠唔到科研boost經濟了 還是繼續炒炒賣賣算
引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-1-8 01:02 PM 發表

手機相機係香港人發明,條友或間公司發左未

農牧業係可以搞科研,我亦識人做呢方面,但佢間公司做左十幾年都仲係豆腐潤,點解會咁呢
要諗下點樣可以研究到成果後自己做埋生產, 唔好下下都只係賣專利. 新成立的創科局可以呢方面做野.

引用:
原帖由 我是大淡友 於 2017-1-8 02:29 PM 發表

我相信科技一直會與人類文明並存,只要有起步就一定有突破的一天,如果因為錯失了一斷時間而放棄競爭那一百年後也沒法踏出去。現有大市埸就環境治理科技、醫療科技同時也包含一套檢測系統。香港其實大把地,只是 ...
所以都係希望班泛民政棍高抬貴手, 唔好又來阻撓.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-8 05:17 PM 發表

要諗下點樣可以研究到成果後自己做埋生產, 唔好下下都只係賣專利. 新成立的創科局可以呢方面做野.
果個話見過Steve jobs的局長? 算吧la

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-8 05:17 PM 發表

生產任何實體產品都要有工業體系嘅支持. 例如要生產汽車就要有鋼鐵工業, 精密儀器工業, 合成材科工業, 電子工業, 資訊科技產業等支持下先做到. 就算生產一件高質素嘅玩具都要大量工業去支持. 再以Bandai塑膠模型為例子, Bandai出嘅塑膠模型極精確, 砌佢地嘅模型可以唔洗上膠水同打磨夾口都可以見得人, 係靠極精確, 極優質嘅鋼模先做到. 要做咁嘅鋼模, 首先要有極優質嘅鋼材, 又要高水平CAD設計, 又要有高水平嘅精密儀器加工能力, 再要有高水平嘅技術工人做最後調整先制做到出黎.

問題係要重建咁嘅工業體系要好多資金, 好多企業, 所有高等學府, 所有市民支持先做到. 同時會動搖到好多既得利益者嘅利益. 除非特首而加有好似以前港督咁大嘅權力, 如果唔係根本做唔到...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]