• 瀏覽: 4,979
  • 回覆: 89
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-1-6 04:50 PM 發表

香港既科研人才有幾多?人地深圳南山一個科技園已多出香港全部既科研人才幾倍都唔止啦...................仲有香港最TOP果班一考完DSE就俾外國既名牌大學拔尖走晒啦,留返係香港升學果班唔可以話唔叻,但並唔係最TO ...
幫內地的科研公司做Marketing 都係一個出路既.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-6 04:49 PM 發表

其實發展科研要睇長線呢點, 大陸人已經諗通左, 所以經過過去十幾年的不斷追趕, 內地的科研在好多方面已經係世界級水平.
反而好多香港人未諗通.

中醫學科研都係一個好提議. 香港係中西醫都有的地 ...
其實有心要搞就不能畏首畏尾,若要有成果,當然要睇長線。好似當年董建華已經帶頭推動資訊科技,只不過無遠見嘅人實在太多。我當年都係喺學校負責推動資訊科技的人之一,單單要班老師學習資訊科技已經被人鬧到死咁,啲老師連學習最基本使用電腦都唔想。但回看今天,有幾多個唔會用到資訊科技來幫助教學上的事務,尤其在互聯網上的使用。
未來有甚麼新的科技可以發展,根本無人會知道,但若今天不作好基建的準備,到那天有機會來臨時就會錯失良機。

樓主成日提及醫學科研
但實驗室設備要去到醫學實驗室級數係好難

又要同大學合作 那已經係地區級科研發展了

普通公司想做點計?

大把香港人賺到的錢都唔會願意放係無經濟利益事物上 這種價值觀係限死自身發展

同埋科研好多時同工業係互利共生 香港連工業都無乜 搞科研的空間好受限制 無用武之地

比較易成功都係應用材料 生物科技之類掛

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-1-6 04:50 PM 發表

香港既科研人才有幾多?人地深圳南山一個科技園已多出香港全部既科研人才幾倍都唔止啦...................仲有香港最TOP果班一考完DSE就俾外國既名牌大學拔尖走晒啦,留返係香港升學果班唔可以話唔叻,但並唔係最TO ...
其實讀書叻唔叻唔係一切 考試只係考到人類知識極少部分

同埋佢地選擇太多 唔會行科研條路

香港這地區的人最鐘意同質化
買樓結婚生子之類 異類者加以諷刺同打壓

就係多元化 科研先有希望
所以我睇死香港做唔掂科研發展 人的價值觀問題

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-1-6 08:31 PM 發表

所以我睇死香港做唔掂科 ...
根本係香港科研係冇得搞,搞科研要好多資金,通常係大企業或機構想生產一樣未有既野先會出資搵人搞科研.........................我當就算自資搞科研啦,搞好後賣俾邊個呢?係咪搞好後就一定有企業或機構會買套技術呢?..........................當年又數碼港又科技園,起好左咁多年,而家果兩到又有幾多科研公司係到運作緊呢?

大陸需要核能科研人員,因為大陸有核電廠 ; 星加坡需要石油科研人員,因為星加坡有煉油廠.......................咁香港有乜呢?唔通D金鋪同藥房要搵人搞科研咩

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-1-6 08:40 PM 發表

根本係香港科研係冇得搞,搞科研要好多資金,通常係大企業或機構想生產一樣未有既野先會出資搵人搞科研.........................我當就算自資搞科研啦,搞好後賣俾邊個呢?係咪搞好後就一定有企業或機構會買套技術呢 ...
若以這種思維,咁香港真係乜都唔駛搞。若要起動科技產業,政府的投資是先決的。教育方面是第一樣需要做的,而另一樣就是推動科技的資助。可以講,起步階段就一定無可能有任何突出成果。我個人覺得,應該由政府成立一間好像大學科研一樣的機構,招攬各類科研項目的研究。只要基本的技術及人才足夠,科技水平達到要求,才會有私人公司願意投資科技產業。
若再顧慮呢樣、顧慮嗰樣,咁只有眼看別人成功,自己卻一直無法進步。即使有人話搞新進的農業,又有誰人能保證能真正成功?而且,農業發展根本唔能夠讓年青人更有競爭力,亦不能讓香港競爭力提升。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-6 04:49 PM 發表

其實發展科研要睇長線呢點, 大陸人已經諗通左
有機會95%投資都係無料到
但有料到既5%有機會可以補突,仲有機會打救人類
呢個就係個business model

這是最美好時代,與內地科研人員共同分享科研帶來的成果。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-1-6 08:00 PM 發表

其實有心要搞就不能畏首畏尾,若要有成果,當然要睇長線。好似當年董建華已經帶頭推動資訊科技,只不過無遠見嘅人實在太多。我當年都係喺學校負責推動資訊科技的人之一,單單要班老師學習資訊科技已經被人 ...
冇錯。好多人喜歡安於現狀,抗拒改變。但有時想有更大的進步,就要跳出自己的comfort zone, 作出新嘗試!

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-7 08:55 PM 發表

冇錯。好多人喜歡安於現狀,抗拒改變。但有時想有更大的進步,就要跳出自己的comfort zone, 作出新嘗試!
其實香港搞科技其實係可以以中國大陸市場作為推銷對象,一來可以培養香港的科技人才,二來可以開拓大陸的市場,才可以推動香港的經濟發展。香港人最愚蠢就係唔懂得「近水樓台先得月」的道理,大陸市場是最能令香港經濟再度提升的好地方,卻因為政治因素而為反而反,不斷錯過了轉營及發展的機會。當年董建華年代,一早就知道要發展科技產業,但香港人卻只依靠政府去先行,去推動,卻從來沒有想過要自己創造商機。就係因為香港人太急功近利,毫無遠見,所以每件事都後知後覺,自己無膽去先行一步,又怎能搶佔先機呢?
科技產業其實還有很多方向的發展,只是看你有沒有創新的意念。就像無人機的應用,香港人即使有創新,都沒有硬件配套,又何來可以發展出自己的品牌呢?有天要出現「香港製造」的品牌,今天還不發展又如何可以達到。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-1-7 09:32 PM 發表

其實香港搞科技其實係可以以中國大陸市場作為推銷對象,一來可以培養香港的科技人才,二來可以開拓大陸的市場,才可以推動香港的經濟發展。香港人最愚蠢就係唔懂得「近水樓台先得月」的道理,大陸市場是最能令香 ...
跟我想法一模一樣

引用:
原帖由 MT673 於 2017-1-8 12:24 AM 發表

跟我想法一模一樣
其他地方都想打大陸市場主意,係香港人唔識借大陸來發展自己的經濟。甚麼都怕又唔想嘗試,點會能有任何發展,唔落後就奇怪。

今年人工智能連戰連勝所有圍棋界一切頂尖高手,去年也打敗所有國際象棋世界冠軍。

香港最近成立創科局,人材、市場、環境都無可能同今時今日的大陸爭一日長短,搞來搞去,最終又是假太空。
在大陸做生意開過廠都知,大陸有政策無法律,香港人引以為傲的是法制,至以健不健全,香港人本身也各說各話。
其實創科局最有搞頭是搞一套人工智能的審案系統。
當今法庭判案效率奇低,也欠公允。司法覆核由排期到審決拖得一年半截,旺角暴亂幾許主犯都未判決,彰顯不了法制,維護不了社會發展,法律面前何從平等!!

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-1-6 08:23 PM 發表
樓主成日提及醫學科研
但實驗室設備要去到醫學實驗室級數係好難

又要同大學合作 那已經係地區級科研發展了

普通公司想做點計?
大有大做, 細有細做. 咪話左香港而家已經有醫學科研成果囉, 點會完全冇可能? 到時當然係揾D香港有機會成功的項目來研究啦.
引用:
大把香港人賺到的錢都唔會願意放係無經濟利益事物上 這種價值觀係限死自身發展

同埋科研好多時同工業係互利共生 香港連工業都無乜 搞科研的空間好受限制 無用武之地

比較易成功都係應用材料 生物科技之類掛
所以咪討論下大家覺得邊類科研有機會在香港發展囉. 應用材料, 生物科技都係可以考慮的. (唔好整到 Biohazard 生化危機咁就得啦, 呵呵. )

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-1-6 08:31 PM 發表

所以我睇死香港做唔掂科 ...
的確, 普遍香港人急功近利, 只向錢看的價值觀係一個問題. 我上面講過, 香港人呢方面比內地人更差. 唔知有冇方法可以改變.....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]