• 瀏覽: 4,978
  • 回覆: 89
  • 追帖: 1
支持香港大搞科技

中國人人就係想急功近利,好難發展科學,註定比西方人騎住,其實將切脈科學化都應該有得做,而且應該好快

另外就是VIrtual reality,未來會越來越強,而且仲有好多地方可以開發同應用,好似救火救災機械人,如何由虛擬連接實質感覺都大把有得發展

其實機會多的是

科研項目好,但不應該盲目迷信,一鍋蜂羊群心理。

引用:
原帖由 邊際流星 於 2017-1-6 01:46 AM 發表

5G 現在太晚了

要10年前開始做還差不多
看哪個層面,基礎設施肯定不用考慮,應用層面還沒開始,有的是機會,至于各種智能終端,要靠想象了了,大部分應該是未知的吧

引用:
原帖由 邊際流星 於 2017-1-6 01:48 AM 發表

科研前幾年是要凈投入的,沒有回報的 而且做了最後產業化的結果也是多變的,不全部都能賺錢!
香港政府或企業能做嗎?

農業?香港更不可能
香港沒有地方
唔用腦諗就梗係唔可能啦

政府用得咁多錢搞左咁多年科研,但得到既結果係點呢?你同我都有眼睇囉.............................香港根本唔適合搞科研,人地大陸要幾多人才有幾多人才,要幾多地有幾多地起科研中心,香港呢?........................香港既優勢唔係搞科研囉,而係做科研後既marketing,因為香港人有住中西文化既融和呢個優勢,比大陸人貼近國際,所以更了解國際巿場,更易同西人溝通

搞左咁多年科研,用果D錢黎活化工廈或起D大廈黎搞優質農業既話,而家既回報都唔知幾大啦,睇下每年香港農業展既生意額就知啦...................唔好話香港人啦,就連大陸人都好捨得駛錢買優質農業產品,點解香港政府同你地班友到而家都仲未睇到大陸巿場對優質農作物呢個巨大既需求既呢?

引用:
原帖由 三少爺 於 2017-1-5 09:40 PM 發表

問題係港大已經有間醫學院係大陸. 點解佢要返落香港搞?
多個地方攪都係好事。而家佢地有時要用到醫院裡的空間,始終空間有限,有D野可能想做做唔到。

引用:
原帖由 三少爺 於 2017-1-5 09:44 PM 發表

問題咪就係, 已經遲左咁多, 你仲點追?
現在先開始, 要投入多少錢先會有DD野睇到呢?
單單曾經最領先的八達通. 到現在你有無見到佢想改革?
香港已經習慣使用別人的發明多過自己創造.
其實真係唔洗咁負面。正如我上面講,要全部項目都追到,就冇可能。但集中在幾項重點項目去追,仍有好大機會做出成績!

引用:
原帖由 YuckoO 於 2017-1-5 10:35 PM 發表

醫藥科技投資大,見效慢,估計剛成立的科創局應付不了。不如在5G上想辦法,iot, nb-iot都是不錯的方向
唔同的方案都可考慮.

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-1-5 11:08 PM 發表
其實香港政府某程度上好低B,成日話要搞科研,咁人才係邊到黎呢?政策又配唔配合到呢?。。。。。。真係唔該啦,我係投資者都揀係大陸發展啦,大陸人才多的是,要幾予有幾多,要幾叻有幾叻,而大陸政府政策又極配合科研投資,揀你香港把托咩?http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_45.gif
人才, 香港唔係完全冇. 現在已畢業的, 上面講左, 醫科畢業的本身都係高才生, 水平唔會太差. 加埋已在兩間大學做緊研究的醫生, 要攪更多的醫學科研係可行.

當然, 如果政府睇長線的話, 要加強中學對科研教學方面的資助, 由中學開始培養學生科研的興趣!
引用:
香港係應轉型,但唔係科研,而係農業囉,全球人口急速增長,但農業就日益減少,以後糧食供應只會越黎越緊張。。。。。當然,香港要發展既農業並唔係一般農業,而應係仿效日本既優質農業囉,睇下人地日本出產既桃,賣幾十蚊個都大把人仆崩鼻去買就知啦http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_45.gif
難得你提到, 呢個我又想講一講. 如果上年見你咁講, 我會話你係廢青. 不過最近睇左一D記錄片, 講而家外國發展緊一些現代化的 Vertical farming. 種的植物可以一層層咁種, 大大減少需要的土地, 甚至可以在室內大量種植. 日本, 美國, 德國, 新加坡都有做緊, 香港都好似有D小規模的做緊.

目前階段, 當然冇可能完全取代傳統的農場, 但可以作為優質農作物(因為可以完全冇農藥)比肯比多少少錢的人多一個選擇.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vertical_farming

引用:
原帖由 路人三大天干 於 2017-1-6 04:17 AM 發表
中國人人就係想急功近利,好難發展科學,註定比西方人騎住,
其實發展科研要睇長線呢點, 大陸人已經諗通左, 所以經過過去十幾年的不斷追趕, 內地的科研在好多方面已經係世界級水平.
反而好多香港人未諗通.
引用:
其實將切脈科學化都應該有得做,而且應該好快
另外就是VIrtual reality,未來會越來越強,而且仲有好多地方可以開發同應用,好似救火救災機械人,如何由虛擬連接實質感覺都大把有得發展

其實機會多的是
中醫學科研都係一個好提議. 香港係中西醫都有的地方, 比起外國有優勢!

VR來緊會好多發展, 都可以考慮.

引用:
原帖由 Edison87 於 2017-1-6 04:53 AM 發表
科研項目好,但不應該盲目迷信,一鍋蜂羊群心理。
所以要好好選擇發展的方向.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-6 04:34 PM 發表

人才, 香港唔係完全冇. 現在已畢業的, 上面講左, 醫科畢業的本身都係高才生, 水平唔會太差. 加埋已在兩間大學做緊研究的醫生, 要攪更多的醫學科研係可行.

當然, 如果政府睇長線的話, 要加強中學對科研教學方面的 ...
香港既科研人才有幾多?人地深圳南山一個科技園已多出香港全部既科研人才幾倍都唔止啦...................仲有香港最TOP果班一考完DSE就俾外國既名牌大學拔尖走晒啦,留返係香港升學果班唔可以話唔叻,但並唔係最TOP果班,而去左外國名牌大學讀果班,畢業後多數都留返係當地工作,好少會返黎香港做野,因為香港既科研公司同科研配套根本就唔夠......................再講國際科研企業,佢地個揀係深圳或天津科技園開公司定係香港開公司呢?睇下深圳南山科技園有幾多跨國科研企業係果到開設公司就知啦,淨睇呢幾樣香港已經輸左九萬幾條街

香港可以搞既,唔係科研,而係科研既back up同marketing,由大陸既企業去做研發,香港就做marketing去開發國外巿場咁就得

至於工廈農牧業,其實香港已經有人用工廈種菜甚至養魚,而且出黎產品既品質仲係好好添,全球糧食已經唔夠,而大陸人有錢起來後對食物既質素就越來越講究,好似日本入口既水果咁,兩三百蚊一個桃都照有人買,大陸對優質食品需求既巿場咁大,點解香港唔食住條水而轉營做中國優質食品生產基地,而硬要搞D係香港資源匱乏既野呢?.............................高端科研係全球趁勢,但食物更加係全球既必須品,所以食物生產行業一定長做長有

引用:
原帖由 YuckoO 於 2017-1-6 07:57 AM 發表

看哪個層面,基礎設施肯定不用考慮,應用層面還沒開始,有的是機會,至于各種智能終端,要靠想象了了,大部分應該是未知的 ...
都係. 5G的基礎技術, 大陸同韓國已研究好. 所以我地要加入的話, 就唔係重複已有的技術, 而係研究未有的應用方面的地方!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]