• 瀏覽: 4,975
  • 回覆: 89
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-11 16:47 發表

香港有興趣從事科研的大學生, 北上揾工係一個出路. 當然如果香港自己都有科研, 吸納番本地科研人才就更好. 如果到時香港自己的商家佬都係未開竅, 死都唔肯投資下科研, 不妨多d請內地或海外公司來設立科研部門 ...
仲有一樣大家心知肚明但唔願意講嘅;香港理科高才生,絕大部份系大陸生。

依家有政府背景嘅大陸商人投資,在香港讀書嘅大陸菁英參與,大陸生產商做後盾。河套綠地一定有成績。

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-1-11 06:14 PM 發表

仲有一樣大家心知肚明但唔願意講嘅;香港理科高才生,絕大部份系大陸生。

依家有政府背景嘅大陸商人投資,在香港讀書嘅大陸菁英參與,大陸生&#2 ...
C兄!點解你會認為大陸仲願意做香港後盾?

從而家局勢發展睇,香港做深圳後盾就差唔多!!

[ 本帖最後由 狂人甲 於 2017-1-11 06:41 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-1-11 18:25 發表

C兄!點解你會認為大陸仲願意做香港後盾?

從而家局勢發展睇,香港做深圳後盾就差唔多!!
唔使分得咁認真,總之依家有得諗。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-1-11 05:49 PM 發表

好多年前陪朋友去見政府官員,覺得佢想聽唔係咩技術問題,最關心其實係會計問題,俾幾多錢你,你可以做出幾多嘅回報!如果我知道賺鳩咁,洗咩搵政府?

騙子或者自己友搞開發或者可能,可以搵到政府支持!!
...
你講果位做官的一樣係香港人,始終改唔到重實際的習慣。

當然,就算係科硏,都唔可以太過無厘頭,完全不切實際。否則人人求其9UP話自己會有個世界大發明,政府就批錢,咁就多多錢都唔夠。希望可以拎個平衡啦!

系中國香港人,唔係中國人
引用:
原帖由 路人三大天干 於 2017-1-6 04:17 AM 發表
中國人人就係想急功近利,好難發展科學,註定比西方人騎住,其實將切脈科學化都應該有得做,而且應該好快

另外就是VIrtual reality,未來會越來越強,而且仲有好多地方可以開發同應用,好似救火救災機械人,如何由 ...

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-1-11 06:06 PM 發表
董建華, CY之流,搞高科技根本只係為咗威,所以,最喜歡搵啲大學生,搞D都唔知點變錢的研究報告,搞埋啲乜撚嘢科技園!!
咁係唔係全世界咁多國家攪科技產業都係為左 "威"?

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-1-11 06:14 PM 發表

依家有政府背景嘅大陸商人投資,在香港讀書嘅大陸菁英參與,大陸生 ...
都係. 因為香港自己的高才生去哂讀醫讀法律讀金融BBA MBA. 讀得純理科的港生都係二三流.....

其次, 港生比較急功近利, 多數讀完個學位就出來揾錢, 唔會做研究生次類.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-12 16:57 發表

都係. 因為香港自己的高才生去哂讀醫讀法律讀金融BBA MBA. 讀得純理科的港生都係二三流.....

其次, 港生比較急功近利, 多數讀完個學位就出來揾錢, 唔會做研究生次類.
所以咪一定要深圳囉。

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-1-12 04:59 PM 發表

所以咪一定要深圳囉。
希望政府今次真係可以攪好創科產業, 等以後有番多D成績好的學生入純理科科目啦.....

其實我細過時都發過夢希望可以做科學家, 可惜當年香港的社會風氣.......

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-12 03:11 PM 發表

你講果位做官的一樣係香港人,始終改唔到重實際的習慣。

當然,就算係科硏,都唔可以太過無厘頭,完全不切實際。否則人人求其9UP話自己會有個世界大發明,政府就批錢,咁就多多錢都唔夠。希望可 ...
咁大家就等時間來證明,又睇吓政府批俾啲咩人,最後可以搞啲咩出嚟!!

我清楚告訴你,“我唔睇好!!”

係啲唔知咩科技園入面,閉門造車,想成為成功的企業家,一個字“難”!!

[ 本帖最後由 狂人甲 於 2017-1-12 08:11 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-1-12 08:01 PM 發表

咁大家就等時間來證明,又睇吓政府批俾啲咩人,最後可以搞啲咩出嚟!!

我清楚告訴你,“我唔睇好!!”

係啲唔知咩科技園入面,閉門造車,想成為成功的企業家,一個字“難”!!
正如上面有CHING講過, 攪科研可能大部份都係失敗, 但其中有成功的人的所得, 足以彌補其他人的失敗. 而且創科產業都唔係一時三刻可以見到成果. 希望而家政府大力推動創科, 日後當中有人能成功, 做出成績比大家睇!

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-13 10:57 AM 發表

正如上面有CHING講過, 攪科研可能大部份都係失敗, 但其中有成功的人的所得, 足以彌補其他人的失敗. 而且創科產業都唔係一時三刻可以見到成果. 希望而家政府大力推動創科, 日後當中有人能成功, 做出成績比大家睇! : ...
香港政府推廣高科技是應該!但係,唔係而家的政策!搞D唔知有咩用嘅科技園,收緊法律!

訓練技術係大學嘅事,唔需要科技園!

計劃經濟冇好下場,中國改革開放成功,關鍵在於不管,事實上深圳開發的時候,好多時都隻眼開隻眼閉,任由市場選擇發展方向!!

例子!
蘇聯在肢解前,其實亦都推出過好多改革,但係始終離唔開政府主導的基本因素,導致群眾對政府失去信心,尋求政治意識形態改變,結果導致國家分裂!

香港,近期不停掃蕩易拉架,樓上鋪經營異常困難,當你睇見年青人在好景商場冇電梯的時候,努力的將產品搬上樓上鋪時,你就會知道當佢比政策改變命運後,佢將會對政府有幾咁憎恨!!

新企業家無法出現,舊的不停想辦法離開,中資不停南下,香港大部份人都將會成為中資的員工或者奴隸,你叫香港人如何支持一個咁樣嘅政府?民主,反共不停蔓延根本原因!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-1-13 02:09 PM 發表

香港政府推廣高科技是應該!但係,唔係而家的政策!搞D唔知有咩用嘅科技園,收緊法律!

訓練技術係大學嘅事,唔需要科技園!

計劃經濟冇好下場,中國改革開放成功,關鍵在於不管,事實上深圳開發的時 ...
香港零售業不景氣有好多原因. 掃蕩易拉架或者有少少影響, 但肯定唔係重要的影響. 你有幾可真係望完二拉架就特登走上樓去買野? 我就真係未試過.

零售業不景氣, 較重要的原因係佔中, 驅蝗, 加上全球多國經濟不景, 令內地及外國遊客減少以及買少左野; 另外本地人購物模式的轉變, 愈來愈多人上網買野, 就算班盲反中好多一樣會上淘寶, 令本地人在實體鋪的消費減少. 呢D先係重點.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-14 11:29 AM 發表

香港零售業不景氣有好多原因. 掃蕩易拉架或者有少少影響, 但肯定唔係重要的影響. 你有幾可真係望完二拉架就特登走上樓去買野? 我就真係未試過.

零售業不景氣, 較重要的原因係佔中, 驅蝗, 加上全球多國經濟不景 ...
唔係同你講零售業!講二樓鋪,無易拉架,點知樓上有間鋪?同埋賣咩?唔重要?

請面對現實,只有放寬法律,先至可以幫助到香港新產業,高科技!唔係搞埋啲科技園,網絡23條!

比爾·蓋茨唔出賣IBM ,搞乜嘢MS-DOS ,GW BASIC會唔會又今天?
李嘉誠唔去偷技術,會唔會有今日?
馬雲個平台,唔賣老番,會唔會有今日?
發財立品,當以前嘅嘢唔算數??

日本的高品質電視機,爭得過大陸啲山寨貨?

政府做唔出,就乖乖向曾蔭權學習,繼續搞金融,炒下樓!
香港人努力去考牌,做忠誠的政府&中資下屬,努力學習做深圳最有力的後盾!!

臭老九之都!一大班用技術,同道德約束訓練出來的高技術狗奴才!!

[ 本帖最後由 狂人甲 於 2017-1-14 05:34 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 狂人甲 於 2017-1-14 03:48 PM 發表

唔係同你講零售業!講二樓鋪,無易拉架,點知樓上有間鋪?同埋賣咩?唔重要?

請面對現實,只有放寬法律,先至可以幫助到香港新產業,高科技!唔係搞埋啲科技園,網絡23條!

比爾·蓋茨唔出賣IBM ,搞乜 ...
其實你講的野, 我都有同意的地方. 歐美地區講知識產權, 但大家心照內地近十幾廿年成功原因之一係精巧的有限度保護主義, 其中包括無視西方的知識產權. 如果一開始就楂正來做, 拉哂所有生產老翻的人, 好多廠家就開唔到個頭. 如果個個乖乖的比哂版權費先用相關的版權野, 或者只係幫持有版權的公司做代工, 到頭來只會比外國的持有版權的公司賺哂大部份的錢.

但另一方面, 亦冇可能一世做老翻. 而家內地開始轉型, 開始有自己的品牌和發明, 所以係時候開始重視知識產權. 否則如果自己有科研的內地公司都比內地其他的公司老翻攪到做唔住, 就永世唔可以成功轉型.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]