• 瀏覽: 4,974
  • 回覆: 89
  • 追帖: 1

經過泛民多年阻撓, 政府上年終於成功成立創科局. 早幾日, 又同深圳果邊傾掂數, 可以用深圳河邊的一大塊地起新的科技園 (港深科技園終落實 面積大科學園4倍). 香港未來有望發展科技產業!

我都明有人唔睇好香港發展科技. 香港多年來只係得金融旅遊等等, 一向唔重視科研. 同深圳比較, 已經差人地幾條街. 而家先開始, 的確係比較遲.

但係遲到總好過冇到. 香港而家產業太單一, 長遠肯定唔係好事. 他日內地金融市場全面自由化後令香港金融業冇左特殊地位, 萬一加埋班冇腦黃絲攪多兩三次佔中攪到冇遊客敢再來香港, 到時香港冇其他產業的話就真係等死!

如果話要一野追番哂所有的科研項目, 當然冇可能. 所以而家要攪, 就要集中火力攪某一D專門的項目. 我建議其中一個可以攪的係醫療有關的科研項目. 因為攪科研, 人才係最重要. 香港多年來成績好的學生, 都集中去哂金融, 醫科, 法律呢D科目. 呢幾科入面係醫科有得攪科研, 但入得醫科的都係成績最TOP的學生, 絕對可以在當中揾到專攪科研的人才. 而香港兩間大學的醫學院一路都有世界級的醫學發明. (例如最近有中大的孕婦抽血驗BB遺傳病的新技術, 係世界首創.) 所以醫學科研可以係其中一個集中發展的方向.

大家仲有冇其他建議?

樓主是行外定行內人
醫療科研成本極高呢 只有大學級別先比較有能力研究

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-5 17:35 發表

經過泛民多年阻撓, 政府上年終於成功成立創科局. 早幾日, 又同深圳果邊傾掂數, 可以用深圳河邊的一大塊地起新的科技園 (港深科 ...
呢次一d都唔擔心,香港完全唔郁都得,泛民無力搞局,深圳會做得風生水起。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2017-1-5 05:55 PM 發表
樓主是行外定行內人
醫療科研成本極高呢 只有大學級別先比較有能力研究
醫療科研成本當然高, 唔係兩三條友夾下錢就可以攪到. 但又未至於高到香港冇人有資格攪. 至少香港已有兩間大學同埋佢地的附屬醫院一路攪緊, 理大亦有一些同醫學有D關的研究. 所以第時可以先由幾間大學帶頭去攪, 希望慢慢有其他財團加入.

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-1-5 06:21 PM 發表

呢次一d都唔擔心,香港完全唔郁都得,泛民無力搞局,深圳會做得風生水起。
咁如果用成個中國來睇, 而家香港大局已定, 唔會攪到咩野可以影響番大陸. 呢方面我都唔驚既.

不過始終而家住響香港, 都想中國好之餘, 香港更好既. 所以就希望香港可以攪好科研, 多一範專長!

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-5 06:55 PM 發表

咁如果用成個中國來睇, 而家香港大局已定, 唔會攪到咩野可以影響番大陸. 呢方面我都唔驚既.

不過始終而家住響香港, 都想中國好之餘, 香港更好既. 所以就希望香港可以攪好科研, 多一範專長!
香港和上海一樣都唔擅長科技,兩地都已經形成文化,貿易和金融就可以搵快錢,冇人會搞科技,而且科技需要前期融資,李嘉誠等香港地產大佬顯然不願意冒風險,其實很簡單,就是要說服李嘉誠等地產佬轉變思維投資新創企業

引用:
原帖由 xsy940212 於 2017-1-5 08:16 PM 發表

香港和上海一樣都唔擅長科技,兩地都已經形成文化,貿易和金融就可以搵快錢,冇人會搞科技,而且科技需要前期融資,李嘉誠等香港地產大佬顯然不願意冒風險,其實很簡單,就是要說服李嘉誠等地產佬轉變思維投資新創企 ...
而且互聯網科技需要規模,一定量人口用先可以發展,香港唔可能。全世界只得中國美國兩個國家。香港可以集中在手機芯片,手機鏡頭,汽車零組件,電動汽車電池等領域

引用:
原帖由 xsy940212 於 2017-1-5 08:16 PM 發表

香港和上海一樣都唔擅長科技,兩地都已經形成文化,貿易和金融就可以搵快錢,冇人會搞科技,而且科技需要前期融資,李嘉誠等香港地產大佬顯然不願意冒風險,其實很簡單,就是要說服李嘉誠等地產佬轉變思維投資新創企 ...
而家可能唔同十幾年前了.

當年董伯伯有遠見, 知道數碼科技會在未來發展得好快, 所以想攪個數碼港. 可惜班地產佬只會揾快錢, 冇興趣攪. 董伯伯又耳仔軟, 比班地產佬講幾講就比佢地將數碼港變做地產項目. http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_39.gif

而事實係, 呢十幾年全世界的數碼科技發展驚人. 我諗唔止董伯伯, 相信連果班地產佬都揼心口當年冇好好發展數碼產業, 白白浪費左一個賺大錢的機會. http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile_42.gif

所以如果班地產佬諗通左的話, 可能會肯比多少錢投資科研.

引用:
原帖由 xsy940212 於 2017-1-5 08:19 PM 發表

而且互聯網科技需要規模,一定量人口用先可以發展,香港唔可能。全世界只得中國美國兩個國家。香港可以集中在手機芯片,手機鏡頭,汽車零組件,電動汽車電池等領域
冇錯. 成架車在香港整出來就冇咩可能, 但香港可以研究個別的汽車組件.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-5 06:47 PM 發表

醫療科研成本當然高, 唔係兩三條友夾下錢就可以攪到. 但又未至於高到香港冇人有資格攪. 至少香港已有兩間大學同埋佢地的附屬醫院一路攪緊, 理大亦有一些同醫學有D關的研究. 所以第時可以先由幾間大學帶頭去攪, 希望 ...
問題係港大已經有間醫學院係大陸. 點解佢要返落香港搞?

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-5 08:27 PM 發表

而家可能唔同十幾年前了.

當年董伯伯有遠見, 知道數碼科技會在未來發展得好快, 所以想攪個數碼港. 可惜班地產佬只會揾快錢, 冇興趣攪. 董伯伯又耳仔軟, 比班地產佬講幾講就比佢地將數碼港變做地產項目. ...
問題咪就係, 已經遲左咁多, 你仲點追?
現在先開始, 要投入多少錢先會有DD野睇到呢?
單單曾經最領先的八達通. 到現在你有無見到佢想改革?
香港已經習慣使用別人的發明多過自己創造.

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-1-5 05:35 PM 發表

經過泛民多年阻撓, 政府上年終於成功成立創科局. 早幾日, 又同深圳果邊傾掂數, 可以用深圳河邊的一大塊地起新的科技園 (港深科 ...
醫藥科技投資大,見效慢,估計剛成立的科創局應付不了。不如在5G上想辦法,iot, nb-iot都是不錯的方向

深港科學……力到材到………

其實香港政府某程度上好低B,成日話要搞科研,咁人才係邊到黎呢?政策又配唔配合到呢?。。。。。。真係唔該啦,我係投資者都揀係大陸發展啦,大陸人才多的是,要幾予有幾多,要幾叻有幾叻,而大陸政府政策又極配合科研投資,揀你香港把托咩?

香港係應轉型,但唔係科研,而係農業囉,全球人口急速增長,但農業就日益減少,以後糧食供應只會越黎越緊張。。。。。當然,香港要發展既農業並唔係一般農業,而應係仿效日本既優質農業囉,睇下人地日本出產既桃,賣幾十蚊個都大把人仆崩鼻去買就知啦

香港已經是全世界最先進的政治科學中心。政治科學有度好,就係小學雞都可以勝任有餘,越低b越多人鍾意,因為低b的人群最大。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]