• 瀏覽: 3,678
  • 回覆: 48
眾所周知,中國文物係上兩世紀嘅多次戰爭/內亂/低B政策之後,其實最好的早已不在北京,

A級嘅喺倫敦,B級嘅喺台北,C級嘅先喺北京,咁借比香港館嘅會係乜質素?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-4 07:10 PM 發表
眾所周知,中國文物係上兩世紀嘅多次戰爭/內亂/低B政策之後,其實最好的早已不在北京,

A級嘅喺倫敦,B級嘅喺台北,C級嘅先喺北京,咁借比香港館嘅會係乜質素?
呵呵,故宮識唔識響邊?你班販毒海盜搶走既係圓明園物品,只係皇家別院,有乜野A級貨?

又唔關689事,是但啦

台北既仲好笑,運走埋南京條約正本添,拎張正本條約黎收番香港啦笨。

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2017-1-4 07:39 PM 發表
又唔關689事,是但啦
其實我完全唔反對開個館係香港,只不過好奇大家點睇。

中國文物無俾聯軍/國軍搬走,或者破四舊打爛嘅,仲有幾多?

馬會俾個35億,應該幾多回報,可能開多幾場馬,或者賭足球之餘遲啲賭埋籃球。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-4 07:46 PM 發表

其實我完全唔反對開個館係香港,只不過好奇大家點睇。

中國文物無俾聯軍/國軍搬走,或者破四舊打爛嘅,仲有幾多?

馬會俾個35億,應該幾多回報,可能開多幾場馬,或者賭足球之餘遲啲賭埋籃球。:smile ...
呵呵,死唔認衰?大清皇帝溥儀遜位仲係住響紫禁城,民國十三年被趕出宮,乜都帶唔走,文物立刻俾北洋政府封存成立故宮博物館,除部份被帶去台灣,有條毛破四舊,你咪再九嗡勒,我中華文化關你外國人毛事。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-4 07:54 PM 發表

呵呵,死唔認衰?大清皇帝溥儀遜位仲係住響紫禁城,民國十三年被趕出宮,乜都帶唔走,文物立刻俾北洋政府封存成立故宮博物館,除部份被帶去台灣,有條毛破四舊,你咪再九嗡勒,我中華文化關你外國人毛事。
故宮博物館全部文物都係故宮?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-4 07:10 PM 發表

蠢、無文化嘅人專有思維:將文物分級!

蠢人,無文化嘅人根本不懂文物的價值,所以需要用A,B,C,D。。。或者$後面的數字,來幫助佢片面衡量文物的價值。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-4 08:04 PM 發表

故宮博物館全部文物都係故宮?
呵呵,咁當然唔止,除原來皇家物品仲有好多後期經有心人捐贈,又或者去外國收購流失文物,即係有多冇少。

引用:
眾所周知,中國文物係上兩世紀嘅多次戰爭╱內亂╱低B政策之後,其實最好的早已不在北京,

咁《清明上河圖》喺樓主眼中係乜級?

引用:
原帖由 紅孖寶 於 2017-1-4 08:48 PM 發表

咁《清明上河圖》喺樓主眼中係乜級?
咁深既野你問個假洋鬼子點識答你?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-4 08:55 PM 發表

咁深既野你問個假洋鬼子點識答你?
想guage下佢ABCD級佢自己知唔知自己講乜啫。

樓主唔係搵緊習帝家族移民外國的罪證畀我睇嗎?

引用:
原帖由 廢青5毛 於 2017-1-4 21:53 發表
樓主唔係搵緊習帝家族移民外國的罪證畀我睇嗎?
成日話習帝有外國籍,不如叫佢搵本印有習帝家成員名,相片的外國護照出來,俾大家開下眼界

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2017-1-4 11:52 PM 發表

成日話習帝有外國籍,不如叫佢搵本印有習帝家成員名,相片的外國護照出來,俾大家開下眼界
之前就係叫佢搵,可惜潛水幾日,叫佢蒲頭,當然要追債。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]