• 瀏覽: 3,683
  • 回覆: 48
引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-5 06:08 PM 發表

呢啲公開信息,你要扮鴕鳥唔信,無人幫到你。
如果網上瘋傳閣下是人妖,我要證據證明至信很正常。

有很多珍貴文物是戰後發現的,被國家保護仍埋黃土的皇陵就更多不勝數了。現在國家是盡量把資源用在節點上,爭取在這大機遇發展經濟、民生和國家安全而已。

引用:
原帖由 廢青5毛 於 2017-1-5 08:19 PM 發表

如果網上瘋傳閣下是人妖,我要證據證明至信很正常。
莫講話網上瘋傳未必可信,即使係傳媒所講,都一樣要查清楚。以前相信傳媒報導,因為認為他們是專業的人士,會按事實去報導。但今天的傳媒卻把這種寶貴的專業拿來當政治把玩,所以讓人對他們的信任都失去了。記者亂作新聞無人去理,將啲都未經證實的消息當正事實咁報導去誤導人,蘋果日報就是一個很好的例子。再加上任何組織都可以做網媒,就更加讓資訊的真偽難於分辨。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-5 06:08 PM 發表

呢啲公開信息,你要扮鴕鳥唔信,無人幫到你。
你咁講係好唔負責任,因為若你要人相信一個事實,你係必須要提供理據。你所說的「呢啲係公開信息,....」,就要人去自己尋找,根本就係廢話。若然人地話google咗好耐都揾唔到一啲有關信息,你咪一樣話人地扮揾唔到,哪你所講啲嘢咪就係唔駛理據,又無可推翻的囉。還有,你所講的公開信息,究竟是從何所得大家又唔知。若人地揾到啲料係從未經證實的傳言而反駁你,你又一樣可以話仲有其他公開信息佢揾唔到,到頭來咪一樣唔知你講嗰啲是否事實囉。
若然你自己都唔提供證據,卻要求人地自己去揾出來,咁你要人相信你所講的當然就好難啦。

引用:
原帖由 DChoi 於 2017-1-5 05:18 AM 發表
我兩個故宮都去過,其實兩者冇可比性,一定要比都係北京故宮完勝。大陸單單故宮原址嘅氣概、包含嘅信息已經遠勝台灣省故宮喇。台北故宮帶走嘅文物只不過係北京故宮茫茫藏品中嘅滄海一粟。比 ...
對,北京故宮最重要係建築群,無可匹敵

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-5 05:15 PM 發表

咪亂吹,中國古書畫北京故宮藏品佔全球四份之一,比台北故宮多得多。

普通人只識清明上河圖,其他精品多不勝數。
書畫以台北為佳,質比量更重要。

引用:
原帖由 qqk001 於 2017-1-6 08:16 PM 發表

書畫以台北為佳,質比量更重要。
真正精品是溥儀被趕出宮前偷運出宮的東西,約千余件,解放後通過各種形式回歸故宮博物院。

明十三陵在1957年才被發現,定陵存放的一級文物,歷史長超過清朝,你話係D級?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-4 07:10 PM 發表
眾所周知,中國文物係上兩世紀嘅多次戰爭/內亂/低B政策之後,其實最好的早已不在北京,

A級嘅喺倫敦,B級嘅喺台北,C級嘅先喺北京,咁借比香港館嘅會係乜質素?
咁清明上河圖係咩級???

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-4 07:10 PM 發表
眾所周知,中國文物係上兩世紀嘅多次戰爭/內亂/低B政策之後,其實最好的早已不在北京,

A級嘅喺倫敦,B級嘅喺台北,C級嘅先喺北京,咁借比香港館嘅會係乜質素?
摩羅街果d先係A cup..............

慈希塊模都有la hehe

數 影響深遠 文物,馬王堆古漢墓出土的帛書可稱本世紀最重要發現,當中的易經與現有版本存在很大差異

引用:

“A級嘅喺倫敦,B級嘅喺台北,C級嘅先喺北京”   
誰說的?  論藏品最多最豐富的必定是國立故宮博物院(即台北故宮博物館)及北京故宮博物館,文物通常分為一級、二級、三級這三個等級,其中最高級別的是一級文物,一級藏品最多的亦必定是北京及台北故宮博物館,當然因歷史因素被強搶或被收購的、被盜賣、被賤賣的精品文物最終流落世界各地主要博物館或民間收藏家手中亦為數不少,當然香港有不少收藏家亦擁有不少精品文物,將來若香港能建立分館,能借展的相信亦不乏精品,更何況亦可在民間徵集作短期性展覽,展覽品亦不一定是非精品不可,最重要展現當時歷史及文化背景。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-4 07:46 PM 發表

其實我完全唔反對開個館係香港,只不過好奇大家點睇。

中國文物無俾聯軍/國軍搬走,或者破四舊打爛嘅,仲有幾多?

馬會俾個35億,應該幾多回報,可能開多幾場馬,或者賭足球之餘遲啲賭埋籃球。:smile ...
不是樣樣東西都講金錢回報的。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-4 08:25 PM 發表

呵呵,咁當然唔止,除原來皇家物品仲有好多後期經有心人捐贈,又或者去外國收購流失文物,即係有多冇少。
還有不少是在建國後經考古發掘出來的。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]