• 瀏覽: 3,679
  • 回覆: 48
引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-4 07:46 PM 發表

其實我完全唔反對開個館係香港,只不過好奇大家點睇。

中國文物無俾聯軍╱國軍搬走,或者破四舊打爛嘅,仲有幾多?

馬會俾個35億,應該幾多回報,可能開多幾場馬,或者賭足球之餘遲啲賭埋籃球。:smile ...
馬會批果35億講回報?  效益係要講只係馬會係非牟利機構.....海洋公園亦屬於馬會盛智民上場前虧蝕連年

我兩個故宮都去過,其實兩者冇可比性,一定要比都係北京故宮完勝。大陸單單故宮原址嘅氣概、包含嘅信息已經遠勝台灣省故宮喇。台北故宮帶走嘅文物只不過係北京故宮茫茫藏品中嘅滄海一粟。比善本、元朝前名畫、宋朝明朝五大名窯瓷器係台北故宮嗰幾件珍品更勝一籌,其他方面例如青銅器、書法、歷朝皇帝用具、碑帖、玉器、盆景、清朝瓷器都係北京故宮更勝一籌。北京故宮所有文物都成自成體系,珍本數量亦遠比台北故宮多。

如果有人同意樓主講香港故官博物館係D級文物,咁就可以引伸到「咁起黎做乜」或「起黎多餘」嘅講法

「其實我完全唔反對開個館係香港,只不過好奇大家點睇。」

最怕個類有立場但又驚比人質疑之後又扮中立個類牆頭草

唔好話咩野ABCD級,不過事實是絕大部份書畫玉器細件陶瓷等小巧國寶文物現存台北故宮博物院,青銅器大件陶瓷等大塊頭國寶文物則現存於北京故宮博物館,好似清明上河圖等級數的書畫在北京極罕有,但在台北則大把。

好似係林鄭話事,但借出的一定唔會係最高級別

引用:
原帖由 paoon 於 2017-1-5 04:38 PM 發表
唔好話咩野ABCD級,不過事實是絕大部份書畫玉器細件陶瓷等小巧國寶文物現存台北故宮博物院,青銅器大件陶瓷等大塊頭國寶文物則現存於北京故宮博物館,好似清明上河圖等級數的書畫在北京極罕有,但在台北則大把。
咪亂吹,中國古書畫北京故宮藏品佔全球四份之一,比台北故宮多得多。

普通人只識清明上河圖,其他精品多不勝數。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-5 05:15 PM 發表

咪亂吹,中國古書畫北京故宮藏品佔全球四份之一,比台北故宮多得多。

北京所藏絕大部份為清朝作品,某程度上不能稱為"古",而明以前的只有少量可稱珍品。

清明上河圖之所以不在台北,因其一直在清/滿州國帝之手,其他現北京所藏國寶級書畫,差不多全部為50年代後從外回流故宮,非原北平故宮博物院所藏。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-1-5 05:24 PM 發表

北京所藏絕大部份為清朝作品,某程度上不能稱為"古",而明以前的只有少量可稱珍品。

清明上河圖之所以不在台北,因其一直在清/滿州國帝之手,其他現北京所藏國寶級書畫,差不多全部為50年代後從外回流故宮,非 ...
台北故宮畫作最貴重就是清朝歷代帝王像。

北京故宮最老應是東晉顧愷之的洛神賦圖。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-5 05:15 PM 發表

閻立本、王羲之、顏真卿、三蘇、宋徽宗等名家真跡,不是私人珍藏的,現大部份存於台北。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-1-5 05:37 PM 發表

閻立本、王羲之、顏真卿、三蘇、宋徽宗等名家真跡,不是私人珍藏的,現大部份存於台北。
真跡根本沒有,都是摹本,當然摹本也是唐宋明年間的摹本。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-5 05:41 PM 發表

真跡根本沒有,都是摹本,當然摹本也是唐宋明年間的摹本。
所藏隋前的多為唐宋摹本,但閻立本、顏真卿、米芾、三蘇、宋徽宗等唐宋名家,則全為真跡。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-1-5 05:36 PM 發表

台北故宮畫作最貴重就是清朝歷代帝王像。

北京故宮最老應是東晉顧愷之的洛神賦圖。
現存於北京的洛神賦圖,亦非東晉顧愷之的真跡,是宋朝時的摹本。

引用:
原帖由 廢青5毛 於 2017-1-4 09:53 PM 發表
樓主唔係搵緊習帝家族移民外國的罪證畀我睇嗎?
呢啲公開信息,你要扮鴕鳥唔信,無人幫到你。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]