• 瀏覽: 3,309
  • 回覆: 32
九up

推乜圖呀!乜都可以由人任意演譯!

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-1-2 11:49 PM 發表
推背圖首先要搞清楚邊一象指邊一個時期,唔係亂9咁隨便代入9 up,
三十九象是日本徵華,當無異議,
讖曰:
鳥無足 山有月  

若逢木子冰霜渙,木子==李登輝

將李登輝放在國共政權相交年代是超錯,有冇諗過木子係李宗仁,國民政府敗走台灣前的代總統,亦即是國民政府在大陸最後的一個總統。亦代表推背圖當國民政府已玩完,之後推背圖所講的國運,係指中共政權下的國運。

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-1-2 11:55 PM 發表
跟着是41卦,指共和國
讖曰:
天地晦盲 草木繁殖 陰陽反背 上土下日
頌曰:
帽兒須戴血無頭 手弄乾坤何日休
九十九年成大錯 稱王只合在秦州

解釋:帽兒須戴血無頭,手弄乾坤何日休;九十九年成 ...

41卦的確係指共和國毛澤東當政年代,41象亦止於這年代。'九十九年成大錯'係指這年代是大錯年代,但明顯不能覆蓋毛死後至今的強勢中興年代。象中所描述的景象,與當今盛勢格格不入,當今盛勢可在44象中尋找。如果將 '九十九年' 睇成  九 加 十九 =28,有啲似係指毛當政年期1949-1976

如果想知道中共之後國家下一站係點,不妨睇下47象,''無王無帝定乾坤,來自田間第一人''。百年乩話係''田間再出華盛頓''。華盛頓->  無王無帝 -> 民選

百年乩講 1933 年之後的百年國運,所以中共之後國家下一站 會在2033年前出現,唔使等到 2048

咁你又點睇自己前景啊,你工又未搵到,連除夕都冇錢出街要食自己,咁得閒探討中國,不如諗下自己點算啦
話時話,我好想知你會唔會係cv度寫,選擇工程就係你既工作經驗
我公司登緊勞工處請人,我好想收到你份cv啊😂😂

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-1-3 11:41 AM 發表

如果木子係李宗仁,咁"冰霜渙", "生我者猴死我雕 "點解?
國民政府敗走台灣及李宗仁退下來是發生在49年尾50年頭的冰霜渙時節,好簡單直接的時間暗示。

你既然可以想像猴==袁世凱,不如又想下猴= 猴猻= 孫中山

除了當年停止支援國民政府的美國的國徽有隻鵰外,扶助中共奪權擊退國民政府的俄羅斯的國徽也有隻鵰。

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-1-2 11:49 PM 發表
推背圖首先要搞清楚邊一象指邊一個時期,唔係亂9咁隨便代入9 up,
三十九象是日本徵華,當無異議,

讖曰:
鳥無足 山有月  
阿Highbury64,你好撚煩,開個分身又出番呢個題目

難為你,這種裝神弄鬼的貼也寫得出來。中國早在2001年已經崩潰了,你心裡安慰點沒?

引用:
原帖由 DaiNippon64 於 2017-1-3 10:37 PM 發表
這樣解釋"木子冰霜渙"有好大bug, 因為民國在李宗仁後仍未亡國,
而"九十九年成大錯"解釋為2048年中共遭遇大變十分合理,因為2046年中共可能會動議香港取消兩制,強行一國,因此受到香港強力反制,令中共 ...
重點唔係國民政府幾時完全覆亡,推背圖講中國國運而唔係講一個久延殘喘與國運再無重大關連的政府幾時亡。重點係1949年後在中華大地掌控國運的執政政府已經與國民政府或中華民國無關。現今唔少中華民國國民唔認自己係中國人甚或想將中華民國這個名稱改掉,推背圖之後的象一早已無視這班數典忘宗的遺民。

2046相對於1949唔係九十九年,即使在2046年做了一個錯誤決定,也不可說成九十九年成大錯。

現代研究推背圖的人,最關心的是雙羽四足  習馬會後,中國幾時會出超級英明領袖。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]