• 瀏覽: 2,243
  • 回覆: 33
人民幣非國際流通貨幣,國內又有外滙管制,大家可理解為去機舖打機,你要先同機舖換代幣,呢啲代幣出左機舖用唔到,但你就可以響機舖玩遊戲。機舖用代幣換現錢比人打機,手上就會揸住好多現錢,越多人黎打機舖就鑄造多啲代幣換比人。呢個時候機舖會揸住好多現錢,但呢啲現錢其實唔係真係屬於機舖,因為只要客人玩唔晒啲代幣機舖就要換返比人,所以機舖基本上唔敢洗左手上嘅現錢,因為人地會問你攞返,但因為唔洗即時比返客人,放係銀行會浪費,亂投資又怕蝕晒,所以投資美國國債係最明智嘅選擇。

咁外滙儲備點解會跌? 大家可以想像機舖啲遊戲好玩,就會好多人黎換代幣,機舖甚至可以加價,由1蚊1代幣加到2蚊,即係升值,機舖揸嘅現錢都會越黎越多,但問題當啲客覺得唔抵玩,甚至唔好玩嘅時候,就會紛紛將未用完嘅代幣換返錢,機舖為左留住班客會降價變返1蚊1代幣,即係貶值。機舖手頭上嘅現錢就會越來越少。

[ 本帖最後由 Classico 於 2017-1-1 06:18 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

講中一半,但係客仔打咗機,個代幣咪比機鋪收返,唔要找數比客仔禾。。。宜家客仔重日日去間機鋪打機,又點解會走資咁多?

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-1 06:16 PM 發表
人民幣非國際流通貨幣,國內又有外滙管制,大家可理解為去機舖打機,你要先同機舖換代幣,呢啲代幣出左機舖用唔到,但你就可以響機舖玩遊戲。機舖用代幣換現錢比人打機,手上就會揸住好多現錢,越 ...
講得十分形象化,容易明白。
但係有一點要補充:
機舖打機係消費了,收到的錢唔使還俾客人;
賣了貨物收到的外匯係收入,未曾消費。
差別好大架。

所以
引用:
原帖由 freepic1iman_dc 於 2017-1-1 07:09 PM 發表
講中一半,但係客仔打咗機,個代幣咪比機鋪收返,唔要找數比客仔禾。。。宜家客仔重日日去間機鋪打機,又點解會走資咁多?
走資意思係離場多過入場,之前啲人唸住長玩,咪換多啲代幣,加上中國開公司要繳足注冊資本,即係入場玩要先換夠一定數量嘅代幣。所謂走資,其實唔係全部人都走,只係走嘅多過入,形成淨流出啫。

再形象化啲,機舖打機入左錢打,如果打贏就會有飛仔出換獎品,即係入中國搞生意賺錢嘅回報,當個客走嘅時候可以換返獎品。所以如果一個客入黎打機佢係贏或平手嘅話,佢走嘅時候係會攞返佢當初換嘅現錢連同佢嘅獎品。所以機舖最怕玩得耐嘅大贏家走,因為佢要嘔返啲現錢出黎。

[ 本帖最後由 Classico 於 2017-1-1 08:21 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-1 20:19 發表
所以

走資意思係離場多過入場,之前啲人唸住長玩,咪換多啲代幣,加上中國開公司要繳足注冊資本,即係入場玩要先換夠一定數量嘅代幣。所謂走資,其實唔係全部人都走,只係走嘅多過入,形成 ...
但係,個客贏錢唔係贏間機鋪錢禾。。。
都係贏街客錢。  咁間機鋪都唔會唔夠比,只係少咗儲備禾。。。

人民幣貶值是週期性的,不會長期。如今中國政府減持美債並維持人民幣的跌勢。以免大幅下降。待人民幣跌某一水平定吸納更多的投資者。 當然此時期最大的問題是通脹。

樓主根本就未攪清依家成套玩法:

假設你係美國人, 我黎大陸投資開廠又好, 投資大陸股票都好。

我投資一千萬美金, 假設之前係6算, 即係我一千萬就換左6千萬人仔。 然後, 大陸入面, 大陸就抽了各種形式的交易稅,或增值稅主庫房。

然後,市場世界不景, 出入口世界性倒退, 股票受壓。 老美投資了幾千億大陸, 依家大陸,首先打壓樓房, 又收增值稅, 然後放任人民幣貶值, 接近7算。

那麼之前6千萬人仔,除番7, 之前1千萬美金, 依家得番9百幾萬美金。

那麼走資,第一時間就要考慮是否要割肉。 然後, 除左人仔貶, 老美自己又升值又步向加息周期, 之前在本土借美金投資中國打算炒賣中國資產, 第一時間又要面對本土資金拆借成本翩升。

依家你話今日大陸怕走資? 依家走資大陸就首先獲利。
只要中國繼續打壓樓房, 打壓非投資實業既遊資, 遊資走資基本上就只賠比大陸。
走資就是結算清脹, 即係離開賭台離場, 大陸基本上就吃硬你。

其實你知唔知點解全世界都玩貶值,只有美國玩升值加息呢?

如果大陸甘怕儲備下跌, 仲咩四圍用美金,四圍買資產呢? 依家美國升值, 正正就係大陸洗美金匯儲最佳時機。
老美升值收回全世界美金, 做成全世界經濟崩塌, 期間中國洗下世界喝求最需要既美金,用番美元搶奪世界廉價資產。 根本依家就係中國最佳時期。

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-1 08:19 PM 發表
所以

走資意思係離場多過入場,之前啲人唸住長玩,咪換多啲代幣,加上中國開公司要繳足注冊資本,即係入場玩要先換夠一定數量嘅代幣。所謂走資,其實唔係全部人都走,只係走嘅多過入,形成 ...
你攪錯,唔係代幣,係貨幣,人民幣可以同俄羅斯,伊朗找石油數,可以透過亞投行比一帶一國家攪基建,可以做其他國家外匯儲備.

而家美元外匯流失部份係有人走資,一部份中央自己趁高賣走.中央賣美債呢一年無停過.

轉成其他更有價值資產.

引用:
原帖由 lewark 於 2017-1-1 08:52 PM 發表

你攪錯,唔係代幣,係貨幣,人民幣可以同俄羅斯,伊朗找石油數,可以透過亞投行比一帶一國家攪基建,可以做其他國家外匯儲備.

而家美元外匯流失部份係有人走資,一部份中央自己趁高賣走.中央賣美債呢一年無停過.
...
大家仲係唔明,只要啲客未輸晒啲代幣,機舖揸住啲現金都唔係屬於機舖,客人走嘅時候係要還架。呢個帖只係指出,外滙儲備下降代表好多走資,將代幣換返現錢,至於結果係點冇人知。可能大陸攪到新遊戲都唔定。

引用:
原帖由 lewark 於 2017-1-1 08:52 PM 發表

...
人民幣非流通貨幣,等於代幣,只可以局限性咁用。賣美債係因為走資人地要換返美金,大陸要將之前投資美債嘅美金攞返黎還比人。賣走美債係會多左美金而唔係少左,如果賣完美債美金儲備啲錢都係少,即係還返比人。

大陸買美債係因為之前手頭有太多唔屬於自己嘅美金,美債係最安全嘅工具。好多五毛講到大陸幫緊美國,係一個大笑話。

[ 本帖最後由 Classico 於 2017-1-1 09:26 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-1 09:20 PM 發表

人民幣非流通貨幣,等於代幣,只可以局限性咁用。賣美債係因為走資人地要換返美金,大陸要將之前投資美債嘅美金攞返黎還比人。賣走美債係會多左美金而唔係少左,如果賣完美債美金儲備啲錢都係少 ...
大陸個人每年最多換35萬美金.中國外匯儲備有3萬億,1萬二千億美債,總外匯儲備少咗,可以係有人走資,可以係投資商品,投產資產.

做黃絲一般係亂吹又唔識,亂咁作.

重作啦.

引用:
原帖由 lewark 於 2017-1-1 09:39 PM 發表

SDR係非流通貨幣?

大陸個人每年最多換35萬美金.中國外匯儲備有3萬億,1萬二千億美債,總外匯儲備少咗,可以係有人走資,可以係投資商品,投產資產.

做黃絲一般係亂吹又唔識,亂咁作.

重作啦.

你一方面就話人仔非國際流通貨幣。
之後又話人地外幣換人仔, 係暫時比住你用, 要換番比人。

即係你用美金, 去銀行換了澳幣, 明天銀行美元銀根緊湊, 又或因為人仔非自由唱換, 你夾硬要抽出人幣換回本國美元, 要黎還息又好應急又好, 總之, 大陸一般銀行就係比唔足美金同你換。

要短期抽出換美元徹退, 唯一方法就又係割肉,幫襯影子銀行又好, 動用超不利的匯率光顧私人美元匯兌機構, 種種都令遊資惡意走資付出超高成本。

說了,大陸唔怕你走,只要你一走資,就是食左你老本。

橫掂正值大陸升值產業時期, 順便趕走高污染低升值的工業,去東南亞, 順便留番個本已經惡性競爭既市場,又可以比番本地企業, 何樂而不為。 美元加息升值, 大陸就睇住歐元升,睇住美元就跌。

激死美國啦
引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-1 09:20 PM 發表

人民幣非流通貨幣,等於代幣,只可以局限性咁用。賣美債係因為走資人地要換返美金,大陸要將之前投資美債嘅美金攞返黎還比人。賣走美債係會多左美金而唔係少左,如果賣完美債美金儲備啲錢都係少 ...

引用:

呵呵,人地希拉里都係咁講,佢又係五毛?

“我確實相信,中國政府和央行正在做一個聰明的決定——繼續投資美國國債。”在昨天臨上飛機結束亞洲之旅前,美國國務卿希拉里·克林頓還念念不忘推銷美國國債。

http://bbs.tianya.cn/m/post-worldlook-209410-1.shtml

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-1 09:18 PM 發表

大家仲係唔明,只要啲客未輸晒啲代幣,機舖揸住啲現金都唔係屬於機舖,客人走嘅時候係要還架。呢個帖只係指出,外滙儲備下降代表好多走資,將代幣換返現錢,至於結果係點冇人 ...
外匯儲備太多有乜好?香港夠多啦你用得到?

中國唔一定要用外匯買番人仔,當然如果唔買匯水會跌囉。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]