• 瀏覽: 1,523
  • 回覆: 22
其實林鄭講得好岩,香港背靠中國內地,又有一國兩制優勢,有乜可能每年得1-2%增長?
至於鬍鬚曾話每年5-6%不設實際,似乎想係無為而治,比佢做實死得
另外,香港仲有咁多土地未開發,開多幾種產業大搞科技完全無問題。
香港最核心價值係經濟,「獅子山精神」,而唔係所謂既「民主」,加上本人較關心經濟,邊個搞好經濟咪邊個做特首囉。

香港部分人要認清楚事實,香港經濟同內地融合係大勢所趨。未來港珠澳大橋,高鐵,一帶一路都係經濟新推動力。

首先要將拖後腿的趕走。

林鄭入唔到閘架喇,老共好憎女人,你見蔡英文待遇就知

引用:
原帖由 MT673 於 2017-1-1 05:28 PM 發表

其實林鄭講得好岩,香港背靠中國內地,又有一國兩制優勢,有乜可能每年得1-2%增長?
至於鬍鬚曾話每年5-6%不設實際,似乎想係無為而治,比佢做實死得
另外,香港仲有咁多土地未開發,開多幾種產業大搞科技完全無問題。
香港最核心價值係經濟,「獅子山精神」,而唔係所謂既「民主」,加上本人較關心經濟,邊個搞好經濟咪邊個做特首囉。
一國兩制絕對唔係優勢,例如香港唔可以開賭場就係因為強國要睇住澳門。

況且,香港GDP per capita已經位列全球頭20,有邊個國家/地區GDP per capita高嘅,有5-6%增長?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-1 06:07 PM 發表

一國兩制絕對唔係優勢,例如香港唔可以開賭場就係因為強國要睇住澳門。

況且,香港GDP per capita已經位列全球頭20,有邊個國家╱地區GDP per capita高嘅,有5-6%增長?
開賭場我無意見架,不過你頂得住打貪個壓力?
香港同個堆發達國家點同,背靠最大既新興市場--大陸,而唔係獨立既實體。
香港咁多土地未開發?一定無可能?
無5-6%點都有3-4%
美國咁成熟都有3.幾啦。

[ 本帖最後由 MT673 於 2017-1-1 06:15 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 Classico 於 2017-1-1 05:53 PM 發表
林鄭入唔到閘架喇,老共好憎女人,你見蔡英文待遇就知
林鄭唔同蔡英文,一個係特區,一個係敵視。

引用:
原帖由 MT673 於 2017-1-1 06:14 PM 發表

開賭場我無意見架,不過你頂得住打貪個壓力?
香港同個堆發達國家點同,背靠最大既新興市場--大陸,而唔係獨立既實體。
香港咁多土地未開發?一定無可能?
無5-6%點都有3-4%
美國咁成熟都有3.幾啦。
打貪澳門嘅GDP都仍然咁高就係賭場嘅威力。連日本都啱啱通過開賭場啦。

3-4%係比較適當嘅目標。

大陸其實已經唔算係新興市場,香港除咗金融之外好難同佢地競爭。

至於土地,如果學大陸果套大白象谷GDP,咁其實可以嘅,不過長遠冇乜好處。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-1 18:19 發表

打貪澳門嘅GDP都仍然咁高就係賭場嘅威力。連日本都啱啱通過開賭場啦。

大陸其實已經唔算係新興市場,香港除咗金融之外好難同佢地競爭。

至於土地,如果學大陸大白象 ...
大陸“大白象谷GDP”,就算有大白象,大部分都係用過剩產能投資國內外橋樑、高速鐵路公路,呢啲嘢長遠嚟睇只會對中國有好處囉。長遠嚟睇,中國“大白象谷GDP”所生產嘅中產階級會越嚟越多。

引用:
原帖由 DChoi 於 2017-1-1 06:33 PM 發表

大陸“大白象谷GDP”,就算有大白象,都係用過剩產能投資國內外橋樑、高速鐵路公路,呢啲嘢長遠嚟睇只會對中國有好處囉。長遠嚟睇,中國“大白象谷GDP”所生產嘅中產階級會越ࢩ ...
我唔係講緊基建,係強國仲有大量鬼城。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-1 06:19 PM 發表

至於土地,如果學大陸 ...
我尊重你既意見,
咁你有無靈丹妙藥?
如果香港永遠困在而家個困局...經濟唔好點樣改善民生??
我想講壯大自己既經濟實力,同中央談判都會讓你三分。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-1-1 18:37 發表

我唔係講緊基建,係強國仲有大量鬼城。
鬼城都係個問題,因為冇咁多人想去內陸城市住但房地產商又想趁依家平起住先。但如果中國繼續進行城鎮化,中西部內陸城市人口遲早會增加,到時或者嗰度啲鬼城仲可以用返。內地房地產過熱,其實都要怪工業產能過剩同民間投資領域受限制,比起鬼城我更擔心霧霾問題幾時解決。

引用:
原帖由 DChoi 於 2017-1-1 06:33 PM 發表

大陸“大白象谷GDP”,就算有大白象,大部分都係用過剩產能投資國內外橋樑、高速鐵路公路,呢啲嘢長遠嚟睇只會對中國有好處囉。長遠嚟睇,中國“大白象谷GDP”所生產嘅中產階級會越 ...
香港而家個GDP只係富人拉高,好多低下階層都水深火熱。如果多幾個大白象可以壯大中產,何樂而不為。

引用:
原帖由 MT673 於 2017-1-1 06:45 PM 發表

我尊重你既意見,
咁你有無靈丹妙藥?
如果香港永遠困在而家個困局...經濟唔好點樣改善民生??
我想講壯大自己既經濟實力,同中央談判都會讓你三分。
都係開賭,如果真係港人治港,香港人無需要理會澳門死活。

行返英國殖民時期嗰套,行政主導,所有立法會及區議會議員都係政府委任。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]