• 瀏覽: 12,568
  • 回覆: 384
引用:
原帖由 廢青5毛 於 2017-1-2 02:37 PM 發表

未必一定我錯,可能係你理解力問題,我都話我講邊句你唔明,我樂意解釋。
呢句錯:除左少數白人國家,個個民主國家都咁失敗?

引用:
原帖由 廢青5毛 於 2017-1-2 09:22 AM 發表

我幾時認過讀好多書,上鄉土要乜學歷門檻?

畢業證書可以假,你肯係呢度講下留學過邊度,自然有人分真假,所以你鳩縮唔敢講。

引用:
原帖由 kwho1232 於 2017-1-2 03:04 PM 發表

呢句錯:除左少數白人國家,個個民主國家都咁失敗?
錯左乜,我系叫你解釋除了幾個白人國家外,點解其他民主國家實行民主政制都令國家咁失敗?

引用:
原帖由 廢青5毛 於 2017-1-2 02:32 PM 發表

語言面世幾千年,每句說話都有人講過,之前邊個講過無從查證,但崩口碗係你跟住我講,執我口水尾就全香討都睇到。
唔係跟你講,我幾時講崩口碗。
我話你係崩口人。咁就叫執口水尾。你用吓腦啦!你揾一句出嚟話同你講嘅一樣嚟睇吓。
崩口人講野諗野都係缺缺哋。無計。

引用:
原帖由 lindinwu 於 2017-1-2 03:04 PM 發表

你塊遮醜布都幾大塊喎。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-1-2 04:17 PM 發表

唔係跟你講,我幾時講崩口碗。
我話你係崩口人。咁就叫執口水尾。你用吓腦啦!你揾一句出嚟話同你講嘅一樣嚟睇吓。
崩口人講野諗野都係缺缺哋。無計。
崩口人都係我話你先,都係你執我口水尾

引用:
原帖由 廢青5毛 於 2017-1-2 04:01 PM 發表

錯左乜,我系叫你解釋除了幾個白人國家外,點解其他民主國家實行民主政制都令國家咁失敗
錯在:
1 幾個白人國家,點解唔係好多個?
2 非白人的民主國家有唔失敗的,例如日本。
你回文時要決定用甚麼指標來衡量"失敗",否則好難討論。

引用:
原帖由 kwho1232 於 2017-1-2 04:24 PM 發表

錯在:
1 幾個白人國家,點解唔係好多個?
2 非白人的民主國家有唔失敗的,例如日本。
你回文時要決定用甚麼指標來衡量"失敗",否則好難討論。
咁你就數畀我聽下,我淨係知得幾個
白人國家可以令國民安居樂業,至於日本只是殖民地,不是國家,所謂首相,宗主國唔喜歡就要落台,三陪之前,換首相快過港人換手機,是否失敗建基於大部分國民能否安居樂業。

引用:
原帖由 hongkongbunbun 於 2017-1-2 04:36 PM 發表

好多五毛日日系香討食屎,就以為自己好高尚,井底蛙仲可以觀天,五毛做地底泥,連天都未見過
好多含洋撚洋奴日日係香討含洋撚,就以為自己好高尚,井底蛙仲可以觀天,含洋撚洋奴日日含住鬼佬條撚,連天都未見過。

引用:
原帖由 廢青5毛 於 2017-1-2 04:21 PM 發表

崩口人都係我話你先,都係你執我口水尾
執口水尾咁解嘅咩。冇一句同你一樣喎。
你果句係七個字,我話你崩口人係三個字。你講崩口人呢三個字就真係執我口水尾嗱。

引用:
原帖由 廢青5毛 於 2017-1-2 04:41 PM 發表

咁你就數畀我聽下,我淨係知得幾個
白人國家可以令國民安居樂業,至於日本只是殖民地,不是國家,所謂首相,宗主國唔喜歡就要落台,三陪之前,換首相快過港人換手機,是否失敗建基於大部分國民能否安居樂業 ...
你自己去數啦,網址:https://zh.wikipedia.org/wiki/民主 ... D.E5.88.97.E8.A1.A8

你都得架啦,日本只係殖民地唔係國家?

用"安居樂業"衡量失敗?哎!唔得呀!
1  安居樂業無客觀標準,我話日本人安居樂業,你話唔係,就無得再講。
2  安居樂業同民主制度無直接關係。

引用:
原帖由 kwho1232 於 2017-1-2 06:13 PM 發表

你自己去數啦,網址:https://zh.wikipedia.org/wiki/民主指数#.E6.8E.92.E5.90.8D.E5.88.97.E8.A1.A8

用"安居樂業"衡量失敗?哎 ...
民主指數?我覺得似親美指數多啲,英國有邊個選民選過文翠珊做首相,但可以被評完全民主?很多國家領袖是國民選出,但不親美,就被評為極權國家。民主只是騙蠢人的騙局,民主選舉是一種政權產生方法,並非人民當家作主,算把啦!

日本長期有外國駐軍,人民冇權反對,不是殖民地是什麼?

引用:
原帖由 kwho1232 於 2017-1-2 06:13 PM 發表

你自己去數啦,網址:https://zh.wikipedia.org/wiki/民主指数#.E6.8E.92.E5.90.8D.E5.88.97.E8.A1.A8

用"安居樂業"衡量失敗?哎 ...
政權能否令人民安居樂業絕對是衡量政權成功或失敗的標準。
有選票卻朝不保夕,是成功嗎?
日本成功就是在明治維後,並非因為選票。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]