• 瀏覽: 3,826
  • 回覆: 42
近年發現街上很多講國語的人,特別是小童至青年比較多,咁多新移民對香港現在以至將來是好/是壞?

咪好似廣州咁咯

引用:
原帖由 股市=賭場 於 2016-12-23 04:14 PM 發表
近年發現街上很多講國語的人,特別是小童至青年比較多,咁多新移民對香港現在以至將來是好/是壞?
你覺得,逐啲逐啲慢慢多好,抑或2047七月一號一嘢涌晒入嚟好?
香港係中國不可分割嘅部分係冇得改,大家寬容適應為要。

[ 本帖最後由 lcheung123 於 2016-12-24 12:21 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

澳門,日本,韓國甚至地球的另一面
通街都係國語人
有乜好唔好?
表示環境好過死鬼佬,就係好架啦

自97後到而家接近20年,而家o既香港的經濟已不復當年,係條街10個人有6個都係講唔純正香港話o既新移民,政治方面致唔駛講比強國控制住,之前仲有間山寨o既金鋪夠膽開係旺角開正係正版附近,正宗劣幣驅逐良幣,香港該何去何從

眼見強國依個垃圾國家慢慢,不斷咁污染香港,香港昔日在英國統治下,教育出來的良好一點點的被吞噬,作為一個土生土長的香港人真係感到冇力感

引用:
原帖由 hotsauce 於 2016-12-26 11:05 PM 發表
眼見強國依個垃圾國家慢慢,不斷咁污染香港,香港昔日在英國統治下,教育出來的良好一點點的被吞噬,作為一個土生土長的香港人真係感到冇力感
香港昔日在英國統治下,港人年年進貢,乖乖聽話
你都係快D移民啦,歲歲來朝你的英主啦

故左右而言他,你o既回覆同我講o既有乜關係?

引用:
原帖由 股市=賭場 於 2016-12-23 04:14 PM 發表
係普通話……國語是台灣用的!

引用:
原帖由 hotsauce 於 2016-12-26 11:05 PM 發表
真心問,英國統治下又教育出甚么人??眼見這一代是非不分!打老人家,蝦細路,又是否英國統治下的產品!

引用:
原帖由 hotsauce 於 2016-12-29 01:04 PM 發表
故左右而言他,你o既回覆同我講o既有乜關係?
香港失業率跌至3%,有大把工作冇人做,你只看到經濟轉差及不順眼事情。
最好移民英國睇下人家的失業率,和怎樣接待國語人啦

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2017-1-2 02:52 PM 發表

真心問,英國統治下又教育出甚么人??眼見這一代是非不分!打老人家,蝦細路,又是否英國統治下的產品!
英國統治下教育出一批漢奸,盡力洗97後出生的人個腦

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-1-3 11:33 AM 發表

香港失業率跌至3%,有大把工作冇人做,你只看到經濟轉差及不順眼事情。
最好移民英國睇下人家的失業率,和怎樣接待國語人啦
你都係冇回應到我所講o既

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-1-3 11:35 AM 發表

英國統治下教育出一批漢奸,盡力洗97後出生的人個腦
可以回應我所講o既未啊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]