• 瀏覽: 11,746
  • 回覆: 159
  • 追帖: 3
多謝轉載分享!

以施永青咁講

我地所謂有既一人一票惟一既功能就係唔揀最唔想要個個

呢個就係佢成篇文既邏輯

引用:
原帖由 Serotonin 於 2016-12-14 10:31 AM 發表

國民黨唔爭氣咋, 你應該去反攻大6 嘛笨柒
呢啲咪叫白L痴囉!

國民黨已經有民進黨,台灣基本上獨立體,你叫唔叫台灣獨立,台灣已經實際獨立,不受中共影響。

C的文章退步很多

“香港的假民主派正是最希望香港永遠處於要爭取民主的階段,這樣他們才有角色扮演──為民請命”

x2, 反對派無嘢反對就揸兜乞食了,所以佢地點都要整亂香港。搵基本法漏動、引雙非、引南亞,目的就係咁樣

如果手執325票的“造皇者”不願放下權力予萬民,那手執875票的“造皇者”會願意?

中原想上市, 又唔見C永青袋住先?

講佢就天下無敵

引用:
原帖由 奇葩奇葩 於 2016-12-14 07:28 AM 發表
香港的所謂民主派,根本一點兒都不民主。合乎他們心意利益的,就是民主,不合乎他們利益心意的,就不民主。
民主派=利益派

引用:
原帖由 Aurora1 於 2016-12-14 10:21 AM 發表

現在的建制想法是不錯,只是口才差,解說理據覆雜,市民難入腦,反而反對派口號清晰簡單易明,正知無腦市民個性
正如明朝腐敗不堪都有班人可以用“反清復明”號召啲人跟從;一講”689”就可以是非不分、對人不對事......

引用:
原帖由 Psyco 於 2016-12-14 10:27 AM 發表

你信美國有自由民主嗎?

美國政壇一鳩樣俾民主黨及共和黨 兩個壟斷政黨控制,而且已經由1850s 開始,已經壟斷咗over 150年. 美國人150年來都係A餐民主黨,B餐共和黨,兩政黨玩指定候選人俾3億美國人揀.&#1 ...
唉吔。。。你知唔知乜叫社會主義?乜叫個人利益?

小朋友,社會主義就是共產主義,個人利益就是資本主義。

呢個施永青正一冚家鏟,居然信共產黨,共產黨要香港15%印花稅,要中原地產執笠,施永青竟然認賊作父。

引用:
原帖由 beelzebub 於 2016-12-14 08:03 AM 發表
除咗個名外邊忽民主?咪又係要果325個選委綑綁式聽從梁家傑同戴耀廷指揮
咁咪係「民主」囉
吓,民主係用綑綁式投票?
咁民建x咪民主先鋒??

幾個老同學日日罵共產黨,自己返大陸做嘢;專業界朋友日日反對政府,為的是專業隴斷;中下階層人士日日喊上街,但享盡政府福利。人人都精神分裂,迷失方向。卿姐基哥唔知去咗邊,往往清醒才懂後悔。

一面話小圈子選舉 一面又爭取入閘
呢D仆街犯民最可笑

引用:
原帖由 LUNDO 於 2016-12-14 10:59 AM 發表
幾個老同學日日罵共產黨,自己返大陸做嘢;專業界朋友日日反對政府,為的是專業隴斷;中下階層人士日日喊上街,但享盡政府福利。人人都精神分裂,迷失方向。卿姐基哥唔知去咗邊,往往清醒才懂後悔。
呢啲就叫民主囉,個人利益係最大民主化國家,日日想攞盡着數,其實係為民主制度。

一個有制度的國家才可有民主制度,呢種制度係通過好多人商討而得出法例,所以司法制度就是民主基本元素。

呢D文章點解係Facebook永遠睇唔到?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]