• 瀏覽: 460,847
  • 回覆: 3,003
  • 追帖: 365
+172
引用:
原帖由 DanRicky 於 2017-1-20 11:34 AM 發表

孔子學院果d 其實已經有左幾年,設立原因係中共都知單靠經濟係,冇軟實力傳播出去係唔夠。但有個問題係,我覺得佢唔識推… 仲停留係極hard sell... 好似派傳單既階段;對比外國經用音樂用電影電視植入式差太多, ...
大約八、九十年代老美的電影已非常大美國主意,時常說別國是邪惡軸心,自己就是救世英雄。而阿凡達就是後期少有的,說老美才是世界侵略者,破壞了和平及古文明

引用:
原帖由 四無量心 於 2017-1-20 11:40 AM 發表

哈哈!香港軟實力米獅子山下囉!
早年香港電影及電視劇,都曾經長期揚威海外,所以韓星都是很多港星的小粉絲

引用:
原帖由 白林園 於 2017-1-20 03:46 PM 發表

大約八、九十年代老美的電影已非常大美國主意,時常說別國是邪惡軸心,自己就是救世英雄。而阿凡達就是後期少有的,說老美才是世界侵略者,破壞了和平及古文明
如果以小弟的定義,美國基本上係無所謂"軟實力"

不過好多人會認為,美國點會無軟實力呀??

美式快餐,荷里活電影,民主制度唔係影響住這一世紀嗎??

因為以上所舉的,不可稱為軟實力,只可是一種理論,口號,制度或一堆奇淫技巧

隨著近一世紀美國的國力擴張,而流通全世界,因著美國的國力和威望同海歸學者們的吹捧

而有影響力,令國人以為馬首是瞻

而國人同學者,政客對美國如此迷戀,其實只在於美國的科技,軍力,財技,而唔係文化

雖然佢地可能自己也不知道

一國首先要有其文化內涵,然後因國力的擴張,影響週邊國家,加上現代化的改做,柔合和宣傳,才可稱"軟實力"

但美國其實係一移民國家,二百幾年的歷史,基本上無什麼文化內涵

其飲食文化,iphone,別人學會了,山寋了,吸收了,就自己同樣可以仿造出來,無什麼大不了

再發展改良一下,比原創的更好更便宜,到這陣子,這些東西就比別人吸收了,變為自己的東西,而無人再會想起

和美國有關,或因使用或觀看這些東西而聯想起美國,更加唔會對美國產生同理心,親切感或歸屬感

所以這些算不上係文化,軟實力,而只係一堆奇淫技巧而巳.

引用:
原帖由 singsingcat 於 2017-1-20 14:20 發表

華人不是死腦筋,只是包袱太重,從明清時代八股開始。例如金庸改篇電視又好電影又好,華人好多創意,不過畀人鬧到狗血淋頭。
以前都好有創意,三國演義同正史差好遠,西遊記直情老作,架仔只係二次創作吧。

...
包袱重我都幾認同,只係比太多負擔有時反而變成會拖垮自己。講真丫,我覺得中國人比太多壓力自己,體育係咁、文化又係咁...做人咁辛苦為乜? 唔知你有冇聽過 brainstorm? 佢個 concept 係特登唔好諗個問題,轉去諗其他無關既野免得自己轉牛角尖!咁反而會激起新 idea 新既答案。中國人,特別係好守舊、好傳統既人我覺得真係要學下,放底偏見從唔同角度去睇,效果可能會仲好

引用:
原帖由 風天小畜 於 2017-1-20 17:14 發表

因為以上所舉的,不可稱為軟實力,只可是一種理論,口號,制度或 ...
美國所做既其實係要集百家之大成 將人地別國既思想文化,有益既部份化成自己所用變成自己既文化 所以話佢冇又得,有亦得 至於軟實力呢,唔一定係過去帶落來既傳統,現今有既野先係最主要部份,甚至唔只係文化,民意、價值觀都係軟實力既一部份 由其係後者,佢宣傳佢既價值其實做得相當好,佢處理既技巧同技術係好值得我地去學習

PS. 唔好以為我係反共,佢做既有岩有錯,但錯既已經成為歷我唔會帶有色眼鏡去睇佢,並且相比今日既成績佢已經做得好好應該讚添 但係問題響軟實力以方面佢的確未 pass。我係到只能夠指出我認為佢做得唔夠好既部份希望佢改善,若有朝真係能做到就真係階大歡喜

引用:
原帖由 風天小畜 於 2017-1-20 05:14 PM 發表

因為以上所舉的,不可稱為軟實力,只可是一種理論,口號,制度或 ...
完全認同美國毫無文化可言,尤其他們的所謂飲食文化就更是笑話,看過他們的飲食節目,總是將食物弄到爛爛的,說得難聽一點,簡直就像動物罐頭食糧,這樣的東西也叫文化,真是侮辱了文化二字!
或許是我真的不能接受美國菜,說得偏激了點,若有得罪多多包涵!

[ 本帖最後由 嘻哈嘻哈 於 2017-1-20 05:56 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2017-1-20 05:45 PM 發表

完全認同美國毫無文化可言,尤其他們的所謂飲食文化就更是笑話,看過他們的飲食節目,總是將食物弄到爛爛的,說得難聽一點,簡直就像動物罐頭食糧,這樣的東西也叫文化,真是侮辱了文化二字!
粵菜呀!

引用:
原帖由 四無量心 於 2017-1-20 05:51 PM 發表

粵菜呀!
美國菜,我真的不懂欣賞!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2017-1-20 05:52 PM 發表

美國菜,我真的不懂欣賞!
飲食文化,材料,煮法,一定中國呀。

老美其中一樣的軟實力,就是那些無惡不作的爛鬼毒媒及那些神秘的外力組織。

引用:
原帖由 將軍冇符 於 2017-1-16 12:21 PM 發表

證明英人玩政治深謀遠慮過葡人很多

葡人跟本有諗過留尾巴,只係想臨走前括一筆便算

英人就留下大量司法狗,訟狗,維權狗,大學亦有大量美狗英狗,再加上老美泵水俾毒媒工會十幾年來不停洗腦,最終由呢理班人導致 ...
班黃絲累死其他香港人,唔知道阿爺分唔分開到我哋呢啲愛國愛港的人(如果有秋後算賬)

引用:
原帖由 四無量心 於 2017-1-20 17:58 發表
飲食文化,材料,煮法,一定中國呀。
以前唔記得有個評論講,最好既菜餚法國笫一中國笫二,美國係冇份架 多人鍾意係因為佢潮流文化勁,人愛屋及烏連帶鍾意埋,就好似韓食D野其實一般,但因為韓流帶起埋興韓式炸雞菜韓燒部隊鍋咁,當人愛上一樣野果陣,連帶埋其他野係佢眼中都係好咁之嘛

引用:
原帖由 leslielo 於 2017-1-20 09:41 AM 發表

中國是有極豐厚的軟實力,只是現時中共政權不太會用。孔老夫子的儒家文化,仁者之道,深深影響中華民族6000多年。只要中共政權能意識到,大力推動儒家文化,中國包括香港的軟實力問題,都可迎刃而解,到時中國的軟 ...
孔老二唔死都只係二千幾歲啫,何來影響6000年?

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2017-1-20 05:45 PM 發表

或許是我真的不能接受 ...
美國野令人諗起就只有老麥,漫畫題材來來去去都係以英雄,正義為主題

反而韓劇仲有用,起碼連伊朗女仔都瘋狂迷上

所以中國軟實力未出現,只係中國本身未習慣在這課題上出力,未必能力上做唔到

但美國玩左咁多年,我都覺得美國文化無咩深度美國佬其實在這方面係比較笨拙

佢地精通的係把D掠水野包裝到好似好仁愛好慈善咁,實際內裏下下計到盡兼殘忍無比

但這只係包裝同權術,唔係軟實力

引用:
原帖由 DanRicky 於 2017-1-20 07:58 PM 發表

以前唔記得有個評論講,最好既菜餚法國笫一中國笫二,美國係冇份架 多人鍾意係因為佢潮流文化勁,人愛屋及烏連帶鍾意埋,就好似韓食D野其實一般,但因為韓流帶起埋興韓式炸雞菜韓燒部隊鍋咁,當人 ...
部隊鍋係D即食麵、芝士、腸仔、午餐肉,呢D嘢香港都大把。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]