• 瀏覽: 9,430
  • 回覆: 254
  • 追帖: 1
CY唔競逐連任,有D可惜。其他細的就唔講啦,佢任內我最欣賞他的三大政績:

1) 打擊炒樓,控制樓價。佢推出的辣招,壓止了炒風。雖然泛民不停阻礙,仍努力揾地起樓。可惜因為美元因素,樓價只可以穩定,沒有明顯下跌。但了解近年環球經濟的人都明,如果冇CY做的野,樓價可能已升多一倍,又或者已經泡沫爆破。

2) 成立創科局。有長遠眼光,爭取發展創科産業,避免香港持續産業單一化的危險。在泛民無理阻礙多年下,最終成功成立創科局。未來香港創科產業有成之時,大家要記得CY的功努!

3) 平定佔中亂事。美國借泛民和黃絲之力,意圖用佔中破壞搗亂香港,繼而引發中國以至亞洲大亂,以助佢完成剪羊毛的最後一步,以及阻止中國掘起。對整體中國以至亞洲來講,呢個係佢最大功績!呢個亦係令佢可以在日後的世界歷史上留名的一役!!

[ 本帖最後由 阿聞 於 2016-12-9 05:49 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

我最欣賞係菲人事件。佢一上台貪凃就安排阿哥同玲玲插佢,點知佢話咁快就安排對話,仲要係貪凃,令批判聲音即減,跟手仲解決埋事件!

你對比返貪曾喺呢件事上面做咗乜?連玲玲個百零萬手術費都要拖到CY年代

高鐵
港珠澳大橋
一簽多行
樓價狂升

等等……唔係講緊貪曾咩

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-12-9 05:47 PM 發表
CY唔競逐連任,有D可惜。其他細的就唔講啦,佢任內我最欣賞他的三大政績:

1) 打擊炒樓,控制樓價。佢推出的辣招,壓止了炒風。雖然泛民不停阻礙,仍努力揾地起樓。可惜因為美元因素,樓價只可以穩定,沒有明顯 ...
三樣全部唔係政績。

引用:
原帖由 lampho 於 2016-12-9 07:29 PM 發表

三樣全部唔係政績。
對盲反友來講,CY做幾多野都唔會係政績。唔止CY,以前和以後的都係。

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-12-10 12:07 AM 發表

對盲反友來講,CY做幾多野都唔會係政績。唔止CY,以前和以後的都係。
你做咩盲反"別人的反對"?

香港人太垃圾,不配有梁振英

停左雙非,搞左限奶令,出左辣招針對內地炒家

明明係一個扮企係中聯辦果邊幫香港人爭取利益既特首

唉!!!

仲有三跑, 清廉處, 李國章入港大, DQ港獨, 佔中不死一人, 速龍部隊。
黎緊仲有踢走公屋富戶。

推行唔到國民教育算係唯一遺憾。

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-12-10 12:07 AM 發表

條友低低地。

好多野都唔明。得閒搵佢練下拳幾好。

菲律賓人質事件又係CY搞掂。結果係死鬼領隊嘅大佬又出來反CY。

引用:

盲橕友,三樣都係失績或強差人意喎。

人性真係好怪 ,你對一個人睇唔順眼,就永遠都係唔順眼-

引用:
原帖由 lampho 於 2016-12-10 12:09 AM 發表

你做咩盲反"別人的反對"?
即係你反對人就得, 人地反對你就唔得?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]