• 瀏覽: 718,169
  • 回覆: 1,141
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 奇葩奇葩 於 2017-1-11 08:06 AM 發表
本來選特首我可以有份投票的,但給泛民搞占中奪走了我的權利,他們自己就派人跑去參與他們一直批評的小圈子1200人選委。這是什麼道理呀?

我真是非常討厭泛民!
me too.

引用:
原帖由 Alanleeds243 於 2017-2-5 04:43 PM 發表

美國, 英國唔係行絕對真普選民主選舉.

冇錯. 但唔知班泛民FANS知唔知, 定還是知道但扮唔知.

民主政制最大問題係(1),低智力但佔多數的廢柴話事,能有好結果嗎?

上面班仆街係乜人泥ga? 講D野咁似希特拉同日本皇軍,乜野平庸人,低智力?攪優等人主意?但記住你班仆街咁弱智一定冇你份喎。

請樓主講出獨裁的優點。

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-7 12:48 PM 發表
上面班仆街係乜人泥ga? 講D野咁似希特拉同日本皇軍,乜野平庸人,低智力?攪優等人主意?但記住你班仆街咁弱智一定冇你份喎。
講事實. 而呢D事實, 柏拉圖, 美國總統, 政治家等等都講過, 唔係得我一個齋吹. 有興趣自己上wikipedia 睇, 你會發現仲有好多泛民政棍永遠唔會同你講的野.

唔好一見唔啱聽的言論就將人標籤化, 以為咁就可以唔洗理人講咩.

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-2-7 12:57 PM 發表
請樓主講出獨裁的優點。
1) 我冇話唔要絕對民主就等於要絕對獨裁. 講左十九幾次, 唔好成日二元化思維, 非黑則白. 兩個極端都係唔好, 應該在兩者間揾到一個平衡點.
2) 獨裁優點當然有. 一個重要的優點係效率可以非常高. 你睇中國呢十幾年發展得咁快就明. 當然, 呢個同樣可以係缺點, 因為萬一決策者一開始時定的方向錯左, 就會好大鑊. (所以唔好以為我盲反盲撐. 我各方面的可能性都有諗的.)

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-7 01:04 PM 發表

講事實. 而呢D事實, 柏拉圖, 美國總統, 政治家等等都講過, 唔係得我一個齋吹. 有興趣自己上wikipedia 睇, 你會發現仲有好多泛民政棍永遠唔會同你講的野.

唔好一見唔啱聽的言論就將人標籤化, 以為咁就可以 ...
邊個講有乜關係呢?最緊要係你自己對事情既價值觀。有D人覺得錢最緊要,有D就話女人,有D就話權力,ED咪價值觀囉。如果美國總統,大文豪,有錢佬,泛民都咁講過就係啱就係道理,咁你同果D平庸低智慧既人有乜分別?識引經據典唔係叻,識消化分析判斷是非至係真見識。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-7 01:10 PM 發表

1) 我冇話唔要絕對民主就等於要絕對獨裁. 講左十九幾次, 唔好成日二元化思維, 非黑則白. 兩個極端都係唔好, 應該在兩者間揾到一個平衡點.
2) 獨裁優點當然有. 一個重要的優點係效率可以非常高. 你睇中國呢 ...
你咪自圓其說。只講民主壞處,走極端。

第一,民主係反應大多數平庸人意見,同時亦保障大多數人利益。  一間公司維護大多數股東利益,總好過俾一個聰明董事長大劉賺取所有股東利益。

第二,要大多數平庸人明白一件事需要時間,社會改變需要時間,令社會改變更平穩。

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-7 01:10 PM 發表

2) 獨裁優點當然有. 一個重要的優點係效率可以非常高. 你睇中國呢 ...
乜你覺得中國E幾十年發展咁快係獨裁既成果咩?OMG,唔好玩啦,你講既獨裁好處係建機於一個聰明領導帶領,鄧小平之後都唔多見有能力既領導喎。我反而相信如果中國唔係有E班貪腐政府壓搾民眾以自肥,以中國既勞動力,經濟一早就同美國並肩。

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-7 01:24 PM 發表

邊個講有乜關係呢?最緊要係你自己對事情既價值觀。有D人覺得錢最緊要,有D就話女人,有D就話權力,ED咪價值觀囉。如果美國總統,大文豪,有錢佬,泛民都咁講過就係啱就係道理,咁你同果D平庸低智慧既人有乜 ...
你都幾勁, 可以唔洗一個鐘就自打咀巴. 上面講到邊個唔支持民主就係仆街; 轉頭知道原來好多人都提出過民主的問題, 知道自己柒左, 就話做人要有自己既價值觀.

不過至少你似乎學到少少野, 就無謂再串你啦! 總之除左我呢度講的野外, 自己都多D思考下, 多D 既下唔同立場的文章, 唔好攪到連自己一路爭取緊的 "民主" 係咩野都唔知, 只係一味盲目想要想要.

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-2-7 01:42 PM 發表

你咪自圓其說。只講民主壞處,走極端。
我一樓已經交代左:
民主制度的好處, 泛民陣營和媒體等常常說, 我就不花時間討論了. ...
以上列出多個民主制度的問題, 並不是說民主制度一無是處, 只是希望更多人明白民主不是萬能, 現有的民主制度不是完美, 仍有很多缺點.

寫缺點都寫左咁多字, 仲想我寫埋優點? 放過我啦.

民主的優點好多人都識寫. 你得閒都可以寫番篇, 到時 message 我, 我實撐你場!
引用:
第一,民主係反應大多數平庸人意見,同時亦保障大多數人利益。  一間公司維護大多數股東利益,總好過俾一個聰明董事長大劉賺取所有股東利益。
"保障大多數人利益" 係民主的優點. 但呢個優點, 並冇解決到/抵消到其他民主的缺點.
其次, 平庸的人有時真係唔知咩先係對自己好, 又或者作出選擇時往往會選擇對自己好但對整體社會唔好的決定.
引用:
第二,要大多數平庸人明白一件事需要時間,社會改變需要時間,令社會改變更平穩。
呢個你去同泛民友解釋. 政府就係想一步步來, 所以先想由小圈子選舉改成人大831呢個比較民主的方法, 等多D香港人認識民主, 認識政治先. 但泛民唔收貨, 話如果唔可以一步登天咁去到 "真普選", 就情願原地踏步.

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-7 02:39 PM 發表

乜你覺得中國E幾十年發展咁快係獨裁既成果咩?OMG,唔好玩啦,你講既獨裁好處係建機於一個聰明領導帶領,鄧小平之後都唔多見有能力既領導喎。我反而相信如果中國唔係有E班貪腐政府壓搾民眾以自肥,以中國既勞動力, ...
中國有衰野時就鬧因為中國獨裁; 中國成功時就話唔關獨裁事. 真係公我贏字你輸的好例子.

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-7 01:24 PM 發表

邊個講有乜關係呢?最緊要係你自己對事情既價值觀。有D人覺得錢最緊要,有D就話女人,有D就話權力,ED咪價值觀囉。如果美國總統,大文豪,有錢佬,泛民都咁講過就係啱就係道理,咁你同果D平庸低智慧既人有乜分別?識引經據典唔係叻,識消化分析判斷是非至係真見識。http://n2.hk/d/images/smilies/default/smile.gif
其實你紅字呢兩句好啱, 亦係我呢度做緊的野. 我一樓的野全部係經過我自己一路睇左唔同立場的文章, 大家在討論區的討論, 時事節目的評論等等, 再經過自己思考分析, 重新歸納出來的一些重點. 我上面提到的批評過民主的人, 你會見佢地寫的野有類似的地方, 但肯定唔會同我寫的一模一樣.

相反, 你敢唔敢講有幾多泛民FANS, 有做過我以上既野, 可以好似我咁對民主有咁多唔同角度的思考?

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-7 06:46 PM 發表

其實你紅字呢兩句好啱, 亦係我呢度做緊的野. 我一樓的野全部係經過我自己一路睇左唔同立場的文章, 大家在討論區的討論, 時事節目的評論等等, 再經過自己思考分析, 重新歸納出來的一些重點. 我上面提到的批評 ...
對事情有多角思考係啱,但思考同認同讚成係兩碼子既事,就如同我喜歡研究希特拉既行為思想並不表示我認同佢既行為一樣。鼓吹優等人主意係總對不恰當同危險。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]