• 瀏覽: 718,175
  • 回覆: 1,141
  • 追帖: 32
+31
最基本一人一票
班追求民主既政客同班愚民講

呢個係經篩選既假普選
一大群愚民附和

好喇
到咗特首選舉
果群批評小圈子, 追求民主既政客積極爭取1200人提名選委席位
然後激動咁話成功爭取關鍵小數

可憐愚民被擺一動如夢初醒
眼光光估計/評論/分析1200人對特首選舉
都唔要自己有得投票選

引用:
原帖由 andysan4 於 2016-12-22 05:35 PM 發表
最基本一人一票
班追求民主既政客同班愚民講

呢個係經篩選既假普選
一大群愚民附和

好喇
到咗特首選舉
果群批評小圈子, 追求民主既政客積極爭取1200人提名選委席位
然後激動咁話成功爭取關鍵小數

可憐愚民被 ...
冇錯.

其實叫得出 "我要真普選" 的人, 已經好明顯係對選舉制度冇咩認識, 冇咩思考的人, 唔知道普選冇得用真假來分. 呢個除左佢地無知之外, 又係果句, 犯了泛民人常常常常常常常常常常犯的邏輯謬誤: 二元化思維. 本來普選可以有不同形式, 不同的民主程度. 但泛民政棍就吹話可以用真同假來分普選, 而且係泛民要求的方式先可以叫真普選, 所以其他的一律都係假普選.

香港就係咁. 最熱心政治最成日鬧政府鬧中共果班人, 其實本身好多都係唔認識政治同唔會思考政治問題的人.

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-12-25 12:27 PM 發表

冇錯.

其實叫得出 "我要真普選" 的人, 已經好明顯係對選舉制度冇咩認識, 冇咩思考的人, 唔知道普選冇得用真假來分. 呢個除左佢地無知之外, 又係果句, 犯了泛民人常常常常常常常常常常犯的邏輯謬誤: 二元化思維 ...
十分同意!

香港人對民主認識太膚淺了……

民主都有分好多層次,美國都只不過係有限度民主,但佢地竟敢叫其他地區推行主面民主,居心可疑

不過香港就係被呢d無知同膚淺既人累死,不斷無理要求不現實既民主方式

引用:
原帖由 at01 於 2016-12-27 09:40 PM 發表
香港人對民主認識太膚淺了……

民主都有分好多層次,美國都只不過係有限度民主,但佢地竟敢叫其他地區推行主面民主,居心可疑

不過香港就係被呢d無知同膚淺既人累死,不斷無理要求不現實既民主方式
冇錯. 太多民主教信徒以為 "民主" 兩個字永遠都啱, 而且以為一定要泛民提倡的絕對民主先可以叫民主, 但從來冇真正思考過民主本身的問題, 亦唔知好多國家都唔敢行絕對民主.

引用:
原帖由 阿聞 於 27-11-2016 18:59 發表
大家可以討論一下仲有冇其他補充.

其次, 可以討論一下有咩方法或其他制度, 可以改善民主制度的缺點.

[補充1]
"由平庸的大多數作決定" 可以補充多幾句. 直接說, 平庸的人很多時不具備判斷和理解一些比較複雜的 ...
[補充]
《走向平庸》新加坡前總統李光耀對民主有極大保留。他曾說過,如果新加坡決定發展成為像西方國家如英國與美國的兩黨制政治,新加坡必然「走向平庸」,因為「最優秀的人才不會選擇從政,參選得冒很大風險,競選活動會變得非常不文明、甚至卑鄙惡毒」。

引用:
原帖由 caledis 於 2016-11-27 20:32 發表

我從來都唔支持「真普選」,唔好以為個個反689都一樣諗法啦。

831有得選特首,不如唔好選,你點知係689/鬍鬚俾你選?定係689/私煙俾你選?
都有可能係長毛出線,有咁多不確定性,證明831有得選特首係不可操控,係真民主。

我比較支持精英制度,實事求是。

引用:
原帖由 采啟邁兆 於 2017-1-2 04:31 AM 發表

[補充]
《走向平庸》新加坡前總統李光耀對民主有極大保留。他曾說過,如果新加坡決定發展成為像西方國家如英國與美國的兩黨制政治,新加坡必然「走向平庸」,因為「最優秀的人才不會選擇從政,參選得冒很大風險 ...
李光耀深明絕對民主可以產生的問題. 所以新加坡表面上有得民主選總統, 實際上政府對反對派打壓得好厲害, 唔會比反對派有機可乘, 攪亂社會.

又UPDATE一下我一樓提到的, 選舉被外國干擾的問題:

俄網襲干擾美選舉 這個結論特朗普認了!
http://sina.com.hk/news/article/20170109/1/27/2/俄網襲干擾美選舉-這個結論特朗普認了-6780057.html

認還認, 唔係有俄佬幫手, 特朗普都唔會做得成總統. 所以相信佢唔會對俄佬點樣.

其實美國之前除左香港外, 都仲有唔知干擾左幾多其他國家的選舉. 今次都算係報應!

民主當然是好事,但聽其言,觀其行,香港泛民(包括民主黨,公民黨,什麼自決派),都一點都不民主,他們只是打著“民主”旗號而已,拿著“民主”二字去反中亂港,去搶奪個人利益。

本來選特首我可以有份投票的,但給泛民搞占中奪走了我的權利,他們自己就派人跑去參與他們一直批評的小圈子1200人選委。這是什麼道理呀?

我真是非常討厭泛民!

有質素的文章
樓主能多角度分析

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-12-30 12:43 PM 發表

冇錯. 太多民主教信徒以為 "民主" 兩個字永遠都啱, 而且以為一定要泛民提倡的絕對民主先可以叫民主, 但從來冇真正思考過民主本身的問題, 亦唔知好多國家都唔敢行絕對民主.
美國, 英國唔係行絕對真普選民主選舉.

引用:
原帖由 墨溝 於 2017-1-8 03:01 AM 發表
我比較支持精英制度,實事求是。
我都支持精英制度.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]