• 瀏覽: 718,193
  • 回覆: 1,141
  • 追帖: 32
+31
引用:
原帖由 奇葩奇葩 於 2017-1-11 07:58 AM 發表
民主當然是好事,但聽其言,觀其行,香港泛民(包括民主黨,公民黨,什麼自決派),都一點都不民主,他們只是打著“民主”旗號而已,拿著“民主”二字去反中亂港,去搶奪個人利益。
樅林何來民主。
無嗰樣翩要嗰樣!

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-2-7 12:57 PM 發表
請樓主講出獨裁的優點。
大把

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-7 05:23 PM 發表

我一樓已經交代左:
民主制度的好處, 泛民陣營和媒體等常常說, 我就不花時間討論了. ...
以上列出多個民主制度的問題, 並不是說民主制度一無是處, 只是希望更多人明白民主不是萬能, 現有的民主制度不是完美, 仍 ...
泛民收得錢就一定要交貨。唔交佢知有物後果。
所以佢講既民主就是金主想要的。政棍只是代言人。佢地口中的民主是廣告

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-7 05:31 PM 發表

中國有衰野時就鬧因為中國獨裁; 中國成功時就話唔關獨裁事. 真係公我贏字你輸的好例子.
佢講既可能是貪污。獨裁必生貪污。人性貪財是最大的動力。

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-8 12:28 AM 發表

對事情有多角思考係啱,但思考同認同讚成係兩碼子既事,就如同我喜歡研究希特拉既行為思想並不表示我認同佢既行為一樣。鼓吹優等人主意係總對不恰當同危險。
秦始皇統一文字受影響既一定恨佢入骨。秦皇暴政呀!而家呢?讓子彈飛一會吧。發酵下可能會好醇厚呢

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-2-8 01:12 PM 發表

我冇鼓吹優等人主意. 我只係指出民主制度由平庸的人做決定的問題. 其實你提到的希特勒同納粹黨都係民主選舉選出來, 由當時大部份平庸的德國平民作出一個日後引致德國遺臭萬年的決定!
如果贏左到而家呢個世界會點呢?

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-8 02:06 PM 發表

如果冇一個好既制衡制度咪會出現希特勒 OR 毛澤東咁既暴君囉。睇下美國Donald Trump 就知,佢可簽行政命令但法院一樣可以依據法律有權去推翻。總統係民主選出,但冇人保證選出泥果個一定係好人,如果有三權分立,就 ...
大陸是總理制+中共(意識形態)
軍,政都是雙制

引用:
原帖由 你個章 於 2017-2-9 11:25 PM 發表

1) 你當然有權選擇性只講一件事負面既一面,咁做到E到好多人講既"毒果報到"論冇乜分別。

2) 我諗你有D混淆,民主選舉制度只係一個俾所有人都有公平參與既選舉制度。民主選舉制度唔會保證幫你選到一個好叻,好 ...
可以拜會1200人就可以解決的事點解要拜會幾佰萬人?你可以解釋一下嗎?

引用:
原帖由 lampho 於 2017-2-10 07:40 PM 發表
民主不是完美的制度,
但是民主是現今最好的制度。
你必定同意其他制度也有缺點。
而家中國大陸咁大的地方生活十四億人。如果生活的人是美國的人數會點呀?沒有可比性。只能以國情去定制度

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-2-10 10:21 PM 發表

首先,你以何標準來評定一個制度的好壞?其次,你的標準又是否真正可以用來評定一個制度?再者,即使你能評定一個制度較另一制度優勝,相信都唔會係每個國家都合適,最後是否又只會是紙上談兵,而到實際去實踐就 ...
無標準就睇人民的生活水準的改善程度。
呢個合理嗎?
邊個成績好?
你可以回答嗎?
算了你會睇唔到我呢段文字的

引用:
原帖由 普陀山 於 2017-10-24 02:54 AM 發表

泛民收得錢就一定要交貨。唔交佢知有物後果。
所以佢講既民主就是金主想要的。政棍只是代言人。佢地口中的民主是廣告
大陸咁好,點解你唔搬上去住?
另外,大陸申請落來香港遠遠多於香港人搬上大陸住,又係點解?

唔通中國人特別蠢,反其道而行:水往高流,人望低處?

講得好好,不過我更信命運,乜野制度都有出過盛世亂世

引用:
原帖由 caledis 於 2016-11-27 07:37 PM 發表
無人講民主係完美制度喎,不過好過獨裁囉。
上次我地公司有個清潔工人都係咁講
係茶水間話要廢除董事會
想全公司有份返工嘅同事可以一人一票選CEO
第二日就俾人炒左
我發覺呢個世界好多無能力嘅人都好不滿呢個世界

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-10-21 09:27 AM 發表

.
你一口氣舉了多個例子,你想證明關於民主制度是一個壞制度。
2.但是,你知否你犯了邏輯錯誤? 【點擊 :十項全能?
你果d邏輯錯誤我都知, 亦都時不時向其他人指出. 我呢度犯了哪一個, 就直接指出吧. 但唔好一見覺得有問題就有理冇理成set推出來就話人係錯.
引用:
3. 你同不同意,人生不是十全十美的?不可能有一個完美的制度。所以須要在現存的各個制度選擇一個。對不對?
4. 在選擇的時候,就要比較各種制度的優劣。對不對?
我呢度就係集中指出民主制度的缺點, 因為好多盲撐民主的人冇思考過民主的缺點的問題. 我一樓已經講左:
"以上列出多個民主制度的問題, 並不是說民主制度一無是處, 只是希望更多人明白民主不是萬能, 現有的民主制度不是完美, 仍有很多缺點."
引用:
5.很多網友表面上是支持你,但是,正如在樓上所說,你已經承認你在一樓說的,其實是wiki資料。因此,那些網友支持的是【世界上公認的】普世價值。
1) 上面講左, 你自己亦可以睇番wiki. wiki的料, 同我的有類似(因為wiki我幾年前已睇過), 但亦有其他point係我自己從其他地方吸收到的思維, 以及自己個人的思考所得. So what?2) 麻煩唔好用你自己的心態睇我. 我冇諗過響呢度收fans做明星. 所以我冇諗過亦冇需要網友 "支持我". 我只希望大家支持合理的論點.

引用:
原帖由 阿聞 於 2016-11-27 08:36 PM 發表

呵呵, 好的. 咁有時間就幫忙教下你的泛民朋友, 話比佢地知泛民政棍的真普選口號其實係幾昆水.
咬主人無狗糧食
你估啲汪汪敢唔敢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]