• 瀏覽: 10,180
  • 回覆: 119
引用:
原帖由 阿的斯亞貝巴 於 2016-11-9 04:29 PM 發表

可以CDE都得架
無人出黎選之嘛
人地選舉人係由選民選出來,HI精
你搞錯了!

事實是任何一個美國競選,都是有第三位的。

但第三位從來不會贏。

何解?

因為他無錢無媒體無政黨支持,無人知道他是誰!

所以話金權政治,在美國很重要的。

引用:
原帖由 waih67 於 2016-11-10 12:48 AM 發表

民選出來?
都係兩個家族, 華爾街背後兩幫有錢人(金主)操控全美國選舉…………
兩個黨,搵兩個人畀你揀……
今期是果班人反特朗普。而特朗普的競選開支是自己一個負責,完全不需要向這些有錢人負責任。

因此果班人對特朗普感到恐懼,因為他感覺上不受控制。

引用:
原帖由 chan198999 於 2016-11-10 01:06 AM 發表

今期是果班人反特朗普。而特朗普的競選開支是自己一個負責,完全不需要向這些有錢人負責任。

今次搞佢唔死……
不確定性大增, 華爾街班 大鱷有排頭痛……

引用:
原帖由 dragonpowerball 於 2016-11-9 10:47 PM 發表

Sorry ! 兩種其實一樣
點會一樣,
朱古力味屎=「屎」,只係好香但都係唔食得;
屎味朱古力=「朱古力」,臭過榴槤但都仲係食物。

佔領運動果時有類似GE POST, 果時黃 C 出晒去佔領無咩人討論, 時隔兩年多左人知道尾角都唔係真普選, 呢個post 唔好咁快沉呀

選乜春

世襲最好

唔駛投票
浪費人力物力

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2016-11-10 01:43 AM 發表

點會一樣,
屎味朱古力可能加了屎粒

[ 本帖最後由 dragonpowerball 於 2016-11-10 07:50 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 無器 於 2016-11-10 12:02 AM 發表

你見過有獨立侯選人勝出過未?

最終咪又係有權有勢嗰兩黨之爭,假民主到冇朋友!!!!
獨立果d連1%都冇 傳媒打壓到連佢個名都唔知 咁叫民主?

辯論有冇份參加先

引用:
原帖由 GC8V 於 2016-11-10 03:28 AM 發表
佔領運動果時有類似GE POST, 果時黃 C 出晒去佔領無咩人討論, 時隔兩年多左人知道尾角都唔係真普選, 呢個post 唔好咁快沉呀
佢地覺得自己人贏就係真普選,否則係假,真假與是否公平無關,根本「我要真普選」口號等同小朋友扭計想攞特權

[ 本帖最後由 e5432whm 於 2016-11-10 08:57 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 e5432whm 於 2016-11-10 08:55 AM 發表

佢地覺得自己人贏就係真普選,否則係假,真假與是否公平無關,根本「我要真普選」口號等同小朋友扭計想攞特權
呢樣真,羅37都冇質疑過自己唔係真普選
立法會唔係真普選又照參與

因為美帝唔信自己既人民,唔會交權俾人民
佢地特登有個參議院係眾議院上面就因為唔信自己人民

引用:
原帖由 chan198999 於 2016-11-10 01:06 AM 發表

希望佢真係抵得住唔受控制啦,始終後面個班權力太大

食咗藥未

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2016-11-10 01:43 AM 發表

點會一樣,
朱古力味屎=50%朱古力+50%屎
屎味朱古力=50%屎+50%朱古力

831既決定就等於只有民主黨(或者只有共和黨)提供2-3個候選人俾大家揀,而美國係幾個黨(不過主要都係果2黨)都可以提名人出黎選. 而香港既小圈子(選舉委員會)係根據成員自己既意願去揀,而美國既小圈子(選舉人團)係根據各人代表既州份選出黎既結果而去投出佢擁有既果幾張選舉人票.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]