• 瀏覽: 10,138
  • 回覆: 119
引用:
原帖由 Toto1314 於 2016-11-9 06:36 PM 發表
得個5百幾張選舉人票,仲少L過689呀。美國真係民主大國啊。
選舉人咪又係由每州選民選出黎

引用:
原帖由 阿的斯亞貝巴 於 2016-11-9 04:25 PM 發表
行緊啦,懵炳
真白痴低能夾on9
行緊條毛 反去打飛機啦
柒頭好意思仲話人懵炳

引用:
原帖由 阿的斯亞貝巴 於 2016-11-9 06:29 PM 發表

咁你就唔好批評人地真唔真正民主或普選
因為反正民主你都會反對
只有真正推崇民主嘅人先會批評一個地方不夠民主
唔支持民主就唔講得
呢啲叫民主定獨裁?

左膠只知評擊美國民主制度,一個咁PK的國家,成千上萬口說中國好的人涌住去

引用:
原帖由 武德鼎 於 2016-11-9 06:58 PM 發表

唔支持民主就唔講得
呢啲叫民主定獨裁?
唔係話你唔講得,係話你好無聊無里頭
既然唔認同民主,仲講係咪真普選係咪好無聊
我唔同意個老婆買LV,又走去同老婆講買左個LV係咪最靚襯衫最好,仲要提佢最緊要買個好d架!超無聊On9

[ 本帖最後由 阿的斯亞貝巴 於 2016-11-9 07:18 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

老美話係真, 就係真

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2016-11-9 04:12 PM 發表
但向全球推行真普選?
今早TVB已經解釋左。選舉人票制度已經有150年歴史。
最初期,黨和黨,州和州怎至州和聯邦政府都有好多磨擦打壓等。當時就用左選舉人票呢樣野去取代一人一票。
而如果更改制度,仲困難過叫全民公投等。
所以繼續使用呢個制度。

引用:
原帖由 ycydavid413 於 2016-11-9 05:36 PM 發表

見底喇你

簡單D講,你搵個選舉人票落左喺總票數少嘅嗰一方嘅例子黎睇下?
2000年
喬治布殊得票50,456,002 少於民主黨對手戈爾50,999,897
但喬治布得選舉人票271張多於對手266張

引用:
原帖由 Vin07 於 2016-11-9 07:22 PM 發表

2000年
喬治布殊得票50,456,002 少於民主黨對手戈爾50,999,897
但喬治布得選舉人票271張多於對手266張
咪踢爆啦,好多人以為老尾真係好民主架…有錢有勢先可以有參選權…

d黃絲日日拎住扑野精既相打飛機…連常識都無。
係你地咁有心機教佢~

真譜選應該是全國一人一票投特郎普or希拉莉,最後點票冰個多票冰個蠃。

D黃絲柒到呢…仲吾明呢個世界玩緊乜!

呢個當權世界本身就無真民主,咪玩啦

因為佢知道真普選就會天下大亂。好似香港果班咁

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]