• 瀏覽: 30,432
  • 回覆: 320
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 Tokyo2040 於 7/11/2016 07:05 發表
人地唔係公民意識弱,只係一早睇穿左民主選舉呢個假遊戲。
跟某些強國人一樣,移民去美國只是當有地方落腳有飯吃等!不過總比某強國人好、至少不會移民去美國後卻又說以前他落腳嘅地方好!
還有持綠卡但沒有入籍美國是不能夠投票的!大把這種人尤其是某強國!

[ 本帖最後由 麥格理 於 2016-11-9 07:22 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 圖仔 於 2016-11-9 06:43 AM 發表
仲衰過香港,得兩個揀,唔係A就係B,民主喎。
x 2

haaa..笑死人。。呢d就系所謂西方民主。。。唉,民主真系害死香港人。。。

不如號召班黃絲去美國爭取真普選

香港人細細個已經俾人洗晒腦,個個幻想活係水深火熱之中,有乜辦法唔激。

不是說民主制度不好,只是美國選舉制度完全傾向兩黨,候選人要有一定支持度先可以上全國電視辯論、選舉人票制度,winner takes it all,都是傾向保障兩黨候選人。

一人一票選自已唔鐘意人,源因是公民投票紙是形式。

引用:
原帖由 買大陸股等發達 於 2016-11-7 10:33 AM 發表
共和黨需要團結,TRUMP係有好能力,至起碼唔會好似奧巴馬同hiliary咁搵D美軍笨,由上任打到卸任
講打仗邊夠共和黨利害。伊拉克戰爭就係老布殊傑作。911同埋搭利班拉登就係小布殊傑作
本身美國自稱國際警察,打打殺殺在所難免

美國選擇,人家接受了互揭醜聞,互相攻擊。香港人接受到嗎? 民主? 哪有不黑暗的?

日日爭取投票是太傻。仍不明白是所謂既民主選舉利用緊你,你真的以為你選票是為自己發聲,天真!

根本有一票又點?世界和平咩?

台灣,美國一樣斯裂

人地選民其實係好x醒!知道選舉只係把戲一場!一套成本數十億元的戲!其本上只係有A及B餐選擇!而就算食邊款結果都係一樣!

引用:
原帖由 阿記狂徒 於 2016-11-8 08:15 AM 發表

食A餐同B餐都係同一餐廳老細
師兄最清醒最貼切,係啲儍仔被玩弄而不自知。

又係一部份代表全香港

on 9仔. 唔登記係因為唔信老美個選舉制度, 因為唔公平, 明唔明?唔好懶醒啦, 你知咩叫公民意識咩?

咁又有真係幾諷刺,香港嗰啲19仔成日話要投票,你睇下平時選乜選物嘅時候,投票率高到嚇親人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]