• 瀏覽: 30,449
  • 回覆: 320
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 wtfu 於 2016-11-8 12:05 PM 發表

我都唔知你點認民主
打個比喻你係香港連投票都無得投,關你咩事?有人幫你選好,乖啦你唔好言念太多。

如果你真係想了解Ammunition background check. (即係唔係打比喻) 其實係非常複雜既議案,開多兩個post都傾 ...
香港人一人票的權利咪俾飯民攪死左囉

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-11-7 21:24 發表

美國有議案唔複雜既咩?

最後O米就係迫到D LAYMAN 睇完懶人包/傳媒吹水就投票囉
懶人包
https://www.youtube.com/watch?v=6kDD_JckKg8

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-11-7 19:48 發表

唔知你點認知民主

打個比喻
子彈購買background check

如果系香港公投,傳媒既機器就會開動, 日日講個人私隱先係最最最最重要既核心價值唔應該有無任何background check選民又會"係喎, 個人私隱最重要 ...
沒錯依加收音機大選前每日不停叫投呢個Yes or no果個yes or no.

Ammunition background check 無咁簡單因為 2nd Amendment, right to bear arm. d人唔係擔心私隱唔私隱,係擔心合法擁有槍械既市民越黎越多限制. 反正罪犯們一定唔會做background check,只想保護自己既市民一步步被奪去槍械權。所以呢個方案無咁簡單,又要限制大家,又要保留槍械權,又要防止罪犯或者恐怖分子。

這次投票都有有趣的地方,香港媒體不一定會同大家分享

其實除左Hillary同Trump, 仲有三位President候選人。
Liberal (中立?)
Green (環保黨?)
Peace and Freedom (和平自由黨)

其中一加州方案,
Adult Films. Condoms. Health Requirements. Initiative Statute.
情色片制作人必須確保演員門戴避孕套

反而是美國年青人是兩個都唔想選。

可能唔係已得到就不珍惜, 而係看穿了之後就看不下去

引用:
原帖由 零死04 於 2016-11-8 02:49 發表
反而是美國年青人是兩個都唔想選。
That is true. I feel the same. 你從新讀讀呢個post啦

"就算唔投總統或政黨,都應該投那些方案。

加州有17條方案,當中有一些非常爭議的包括,大麻合法化,廢除死刑,子彈購買background check,增加香煙稅(包括電子煙)等等

呢d方案重唔重要? 其中一條方案提早釋放non-violence(非暴力)罪犯,因為加州監獄爆滿。販毒,強奸犯都有機會提早釋放。"

問題係學同果班同學係連登記做選民都無?唔投候選人都可以投方案?

引用:
原帖由 bonod 於 2016-11-8 06:43 發表
可能唔係已得到就不珍惜, 而係看穿了之後就看不下去
看穿乜野啊?

如果佢投過票,結果同佢投既完全相反(包括17條方案),我明白佢可以覺得唔公平,投票無用。

問題係佢地連登記都無,投票都未試過。你試都未試過看得穿d乜野?

公民教育失敗啊。你都唔為自己國家出一分力。

引用:
原帖由 wtfu 於 2016-11-8 22:15 發表

看穿乜野啊?

如果佢投過票,結果同佢投既完全相反(包括17條方案),我明白佢可以覺得唔公平,投票無用。

問題係佢地連登記都無,投票都未試過。你試都未試過看得穿d乜野?

公民教育失敗啊。你都唔為自己國家 ...
要等到夠歲數可以投票至明? 要投過無用至明? 人地自懂事起未洗接受教育就經已感受到啦
唔通當地黑人要等到出來社會同人競爭才知道原來自己被歧視咩

投黎投去都係共濟會話事,咁投黎把能

樓主其實睇野都只係企喺自己立場同美國嘅角度睇,其實目光狹窄嗰個係你。

每個州嘅法例都唔同,咁國會同總統偏向某一邊都會令反對嘅人不滿,咁唔統一,其實一啲都唔和諧。

今屆兩大候選人,大把人兩個都唔鍾意,點解美國選舉咁黑暗,咁多篩選,無公民提名?

我唔係美藉無得投,但如果我可以投票,我寧願投包括以下幾樣:

1. 聯合國證明伊拉克無大殺傷力武器下,不可出兵伊拉克:贊成
2. 唔好拉施洛登:贊成
3. 唔好搞香港:贊成
4. 停止輸出所謂民主:贊成
5. 候選人唔好只顧攻擊對方,要集中推廣政綱及解釋點解佢嘅方案可行:贊成

相信更多人會鍾意投呢啲票,多過揀今屆嘅總統。

樓主似係中晒毒,覺得美式民主係最好,但其實香港都有得投票,區議會、立法會都有得投,亦設有功能組別,至於普選特首,都係等美國唔搞香港,等啲後生仔清醒後先再諗啦。

今年係一個好好嘅學習機會,美國大選、英國脫歐公投、南韓總統醜聞等等,其實好明顯,民主唔係一個終極完美政制,反而民主同專政之間攞到平衡可能會更好。

新加坡幾似香港,但點解獨裁/專政之餘又發展得咁好?因為美國無搞佢咋,試吓美國向新加坡推銷民主?!

樓主還是做多廿年人,睇清楚呢個世界,再發表偉論啦。

[ 本帖最後由 x747x 於 2016-11-9 05:01 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

係香港以為好好姐,其實澳洲仲衰,你一定要投票,唔投票罰錢,幾次唔投票要坐監

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]