• 瀏覽: 30,453
  • 回覆: 320
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 wtfu 於 2016-11-7 03:50 AM 發表
在加州College入面,問左六位比較玩得埋既同學 大選投比邊位,他們當中有白人,有黑人,亞州人 (在美長大的Korean)

竟然無一位係登記選民,Korean同學仲話,覺得對他影響不大,就算選了誰他都會接受,佢係當中入面 ...
不如問自己點解要做一個醜陋選舉嘅工具

引用:
原帖由 thetaro 於 2016-11-7 05:56 AM 發表
香港努力加油 條毛咩, 加州 Democrat 票倉, 投唔投根本無分別.
正解, 我都投左白票

引用:
原帖由 patita_again 於 2016-11-8 12:51 AM 發表

你係美國生活左幾耐?
我經歷左差唔多5任總統,州長,市長
對我生活有咩實際改變? 可以話係 0
最大影響係油價升到幾乎$5(定已經過左?)
又或者Obama care 實際影響到屋企人

佢地將選舉宣傳既錢擺落民生 ...
我悟like民主黨主要因為非法移民

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2016-11-8 08:04 AM 發表

一般香港嘅警察唔一定好傾得,不過肯定唔會神經質到係唔係都拔槍。 點都好,你享受你嘅投票生活,我享受我嘅出街唔洗驚,仔女返學唔洗怕無端端有個癲佬開槍射殺。
AGREE

引用:
原帖由 wtfu 於 2016-11-8 07:54 AM 發表

希望你明白香港地係無"遊戲"比你玩,唔係你選擇花唔花時間係玩"遊戲"。Again, 你無"遊戲"玩。唔理你有無得選leader啦,任何立法,方案無你份嫁大哥。你只有接受,if you don't like it, you can only shut your mo ...
以我身邊朋友選民既弱智/偏頗程度,
香港主流選民被傳媒操弄既程度,
我係樂於見到香港係"無遊戲玩"

引用:
原帖由 wtfu 於 2016-11-8 01:38 AM 發表

選舉除左總統或政黨投票,其實仲有其他方案投票,

就算唔投總統或政黨,都應該投那些方案。

加州就有17條方案,當中有一些非常爭議的包括,大麻合法化,廢除死刑,子彈購買background check,增加香煙稅(包 ...
唔知你點認知民主

打個比喻
子彈購買background check

如果系香港公投,傳媒既機器就會開動, 日日講個人私隱先係最最最最重要既核心價值唔應該有無任何background check選民又會"係喎, 個人私隱最重要"結果一定係否決"子彈購買background check"
咁既公投/民主, 意義系邊度??

知識要自己去想自己找尋, 吓吓被毒霉餵食懶人包, 以為有得投票就係老闆, 遲早腦殘
引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-11-8 10:39 AM 發表

以我身邊朋友選民既弱智/偏頗程度,
香港主流選民被傳媒操弄既程度,
我係樂於見到香港係"無遊戲玩"

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2016-11-7 17:04 發表

一般香港嘅警察唔一定好傾得,不過肯定唔會神經質到係唔係都拔槍。 點都好,你享受你嘅投票生活,我享受我嘅出街唔洗驚,仔女返學唔洗怕無端端有個癲佬開槍射殺。
Sorry again, 美國其實好大,面積比香港大7800倍左右。你所睇到既警民衝突90% 都係黑人區。就算我係美國都同你一樣上網,電視上,或電台聽番黎。沒有親身經歷過。咁大既國家發生呢d事真係唔出奇。白人區及華人區真係非常少發生。如果日日都通街重咁多人死,仲有咁多Asian黎美國?

如果想多了解美國警民衝突,上Youtube睇睇"Colin Flaherty Youtube Channel" 了解一下警察點解神經質,因為佢地死好多同僚。呢邊d罪犯都持槍,你唔先動手,你就成為下一位victim. 當然佢地都有procedure啦。同埋警察都準備reform,從新訓練減少用槍。

你問下你美國d frd 佢地係咪個個出街都驚比癲佬殺? 哈哈

同埋香港無癲佬架?

引用:
原帖由 wtfu 於 2016-11-8 11:24 AM 發表

Sorry again, 美國其實好大,面積比香港大7800倍左右。你所睇到既警民衝突90% 都係黑人區。就算我係美國都同你一樣上網,電視上,或電台聽番黎。沒有親身經歷過。咁大既國家發生呢d事真係唔出奇。白人區及華人區真 ...
唔理地方大定細,比例上一定高過香港好多,我諗呢點你唔會唔同意卦?點都好,各取所需。仲有,我部分留言只係戲言,CHING無須太介意。

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2016-11-7 04:15 PM 發表

You don't need to feel sorry for me. 我嘅腦筋根本唔會花喺呢個遊戲度。你以為每4年投次票就可以改變到D乜野,Good for you! 下次見到警察記住高舉雙手,最好趴埋喺地下
笑左

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2016-11-7 20:30 發表

唔理地方大定細,比例上一定高過香港好多,我諗呢點你唔會唔同意卦?點都好,各取所需。仲有,我部分留言只係戲言,CHING無須太介意。
Tokyo2040 無問題,其實我真係好愛香港人,我認識既大部份人都好勤力好聰明。香港討論區討論一下啦。串串地先好玩嫁嘛 哈哈

日本人亦係老得快...

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-11-7 19:48 發表

唔知你點認知民主

打個比喻
子彈購買background check

如果系香港公投,傳媒既機器就會開動, 日日講個人私隱先係最最最最重要既核心價值唔應該有無任何background check選民又會"係喎, 個人私隱最重要 ...
我都唔知你點認民主
打個比喻你係香港連投票都無得投,關你咩事?有人幫你選好,乖啦你唔好言念太多。

如果你真係想了解Ammunition background check. (即係唔係打比喻) 其實係非常複雜既議案,開多兩個post都傾唔惦

引用:
原帖由 wtfu 於 2016-11-8 12:05 PM 發表

我都唔知你點認民主
打個比喻你係香港連投票都無得投,關你咩事?有人幫你選好,乖啦你唔好言念太多。

如果你真係想了解Ammunition background check. (即係唔係打比喻) 其實係非常複雜既議案,開多兩個post都傾 ...

你解釋唔到“民意”受傳媒極大影響既缺陷就扮權威

嚇下小學雞就得

引用:
原帖由 wtfu 於 2016-11-8 12:05 PM 發表

我都唔知你點認民主

如果你真係想了解Ammunition background check. (即係唔係打比喻) 其實係非常複雜既議案,開多兩個post都傾 ...
美國有議案唔複雜既咩?

最後O米就係迫到D LAYMAN 睇完懶人包/傳媒吹水就投票囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]