• 瀏覽: 30,434
  • 回覆: 320
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 wtfu 於 2016-11-7 04:04 PM 發表

I hope you are right. 整個美國history都係建立於呢個假遊戲。

At the same time, I feel sorry for you,係香港連遊戲都無得玩,幾好,腦筋都唔駛動,投票?笑死人咩?都假既。反正老爺都是對的,Good for you! ...
你係美國生活左幾耐?
我經歷左差唔多5任總統,州長,市長
對我生活有咩實際改變? 可以話係 0
最大影響係油價升到幾乎$5(定已經過左?)
又或者Obama care 實際影響到屋企人

佢地將選舉宣傳既錢擺落民生唔好?
一早就鬥燒錢去愚民
不停用文宣去互相誤導市民

最近我要換窗,所謂民主自由大國連我想換咩材料既窗都管到死死

其實佢地最叻係收稅同出糧

如果你只係一個普通市民過緊普通生活
邊個當選都改變唔到你幾多,同時你既一票都改變唔到佢
原因可以話美國已經成熟左
唔似台灣香港仲要左鬥右鬥
冇人會出錢搞美國
亦都冇美奸收錢入制度搞破壞

講埋,我身邊最瘋政治共和黨死忠
佢係天主教徒,最唔妥民主黨既原因係墮胎喎

引用:
原帖由 買大陸股等發達 於 2016-11-7 06:08 PM 發表
樓主肯定係老美知道咗D政治黑暗秘密唔會比人打幾槍?
下次可能踩單車撞樹都會燒死人

引用:
原帖由 king1125 於 2016-11-7 09:18 發表
美國人根本2個都唔鐘意
選舉除左總統或政黨投票,其實仲有其他方案投票,

就算唔投總統或政黨,都應該投那些方案。

加州就有17條方案,當中有一些非常爭議的包括,大麻合法化,廢除死刑,子彈購買background check,增加香煙稅(包括電子煙)等等

呢d方案重唔重要? 其中一條方案提早釋放non-violence(非暴力)罪犯,因為加州監獄爆滿。販毒,強奸犯都有機會提早釋放。

引用:
原帖由 patita_again 於 2016-11-7 09:51 發表

你係美國生活左幾耐?

佢地將選舉宣傳既錢擺落民生 ...
patita_again 我無你咁利害,只經歷過兩任總統,就讀完書,好慶幸係香港生活過,亦有機會在美留學生活。可以開開眼界。
對你生活0改變? 但又影響到油價,家人的健保? 即是有改變定無改變?
我估你既意思係對你日常生活只有輕微影響?

如果總統或政黨對你無影響的話,在加州大麻合法化對你有無影響?(認真問)
如果對你無影響,對你未來下一代或者下下一代可以合法購買大麻有無影響啊?
如果你個州立法提早釋放非暴力罪犯(犯毒,戀童,強姦)對你有無影響?
你所謂既無影響,唔係只係關於你自己一人嫁,大哥,唔好忘記未來子子孫孫呀。
其實任何關於經濟既野都有影響你或者我,你呢一刻唔覺有影響,未來都有影響。其實所有野都有影響,只係你無留意到。

我明白你換個窗好重要,但係呢個係你選擇住入去既城市,沒人逼你住入去嫁。有好多城市隨便你換窗的。就好似你由香港搬黎美國咁,無人拿槍逼你嫁。你住得係呢邊就要接受這邊既culture. 但美國就係有以下好處,你有唔鐘意既地方,你可以城市meeting時候表達題不滿,再找人支持你,你想要的係可以爭取的。

你要清楚政府無立法(law)唔比你換窗,係你住既城市有code(不是law),你換錯窗只係city code violation. Not a civil law violation. 只會罰錢唔會坐牢。

我同意選舉宣傳既錢擺落民生到啊!相信無人要反對。

收稅同以上一樣,你由香港搬黎美國咁,無人拿槍逼你嫁,你唔鐘意又可以搬去第二個州,少d稅,其實你係有option,你住既地方係選擇嫁,有好有唔好,你都要受。Sorry 真係真係無辦法既話,可以考慮搬番香港。

真心覺得可憐,留美二十年仲係以私人角度,微觀看世界。

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2016-11-7 01:15 發表

You don't need to feel sorry for me. 我嘅腦筋根本唔會花喺呢個遊戲度。你以為每4年投次票就可以改變到D乜野,Good for you! 下次見到警察記住高舉雙手,最好趴埋喺地下
希望你明白香港地係無"遊戲"比你玩,唔係你選擇花唔花時間係玩"遊戲"。Again, 你無"遊戲"玩。唔理你有無得選leader啦,任何立法,方案無你份嫁大哥。你只有接受,if you don't like it, you can only shut your mouth and swallow it。

四年一次,十八歲開始投票,如果好彩有60歲命,都可以係投起碼十次咁上下啦,唔清楚點解你會覺得乜野都改唔到。

我見到警察唔洗舉手扒底嫁,一般警察都好傾得。大家互相專重的。唔係好似媒體上咁緊張。係果d貧民既近方先有呢個問題。

引用:
原帖由 買大陸股等發達 於 2016-11-7 03:08 發表
樓主肯定係老美知道咗D政治黑暗秘密唔會比人打幾槍?
You don't seem to understand. 你唔需要知道政治黑暗秘密嫁,If you don't break the law and follow lawful order, no police is going to shoot for no reason.

引用:
原帖由 wtfu 於 2016-11-8 07:54 AM 發表
我見到警察唔洗舉手扒底嫁,一般警察都好傾得。大家互相專重的。唔係好似媒體上咁緊張。係果d貧民既近方先有呢個問題。
一般香港嘅警察唔一定好傾得,不過肯定唔會神經質到係唔係都拔槍。 點都好,你享受你嘅投票生活,我享受我嘅出街唔洗驚,仔女返學唔洗怕無端端有個癲佬開槍射殺。

引用:
原帖由 hkguy001 於 2016-11-7 04:39 PM 發表

GOOD 我香港人旦求安安穩穩做打工仔
不想在拘留所被自殺
不想當街被人打二槍都唔知什麼事

你有得投咁又點遮 , 二黨打籠通150年 , 投票改到?
食A餐同B餐都係同一餐廳老細

一個偽君子一個真小人,同奧巴馬實力相差太遠,是但一個當選美國都只會走下波

[ 本帖最後由 nonpnp 於 2016-11-8 08:26 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

高知識份子都不投票就知

引用:
原帖由 patita_again 於 2016-11-8 12:51 AM 發表

你係美國生活左幾耐?

佢地將選舉宣傳既錢擺落民生 ...
奧巴馬賊最善長就係控制主流傳媒歌頌佢哋既美國民主黨,講到1100萬移民會對美國有幾好,但係冇講壞影響,杖又唔識打,成日失誤,連美軍陣亡人數都唔敢報比國民聽

引用:
原帖由 Rasputin 於 2016-11-7 10:04 PM 發表
LOL 2邊都係背後班陰謀D 演員 出黎吹吹水 搞死你地

引用:
原帖由 nonpnp 於 2016-11-8 08:21 AM 發表
一個偽君子一個真小人,同奧巴馬實力相差太遠,是但一個當選美國都只會走下波
奧巴馬賊最大實力就係懂得分化美國,收容大量非法移民作鐵票之用,不停擴大戰場,等更多美軍去陣亡,一打七,定想一打十個國家?仲有就係識印銀錢,送錢比班非法移民駛,民主黨奧巴馬賊有實力就唔會比共和黨控制咗參政兩院,民主黨唔好諗住控制咗主流傳媒就當冇事發生