• 瀏覽: 1,419
  • 回覆: 12
1999年港府提請人大釋法,人大指明父或母是香港永久居民所生子女才有居港權,結果2001年終院判莊豐源有居港權,導致之後多年的雙非問題。

今次梁游宣誓案是否可以一樣,終院能否不理人大釋法決定?

good question
如果今次高院判案在先,釋法在後,根據梁國雄告立法會主席案例,政府或特首不應干預立法會內部事務;而剛果案判詞並不適用于宣誓事件。
如果釋法在先,則根據剛果案,涉及國際和國家層面事務,應跟隨人大釋法結果。莊豐源案介於本地和國家層面之間,是否可以援引莊豐源案,是法官要考慮的法律問題。

莊豐源案你唔跟,,損耗係特區...你死你賤..但係呢舖就唔同,,觸動國家既神經,,,擺明港獨,分裂國土,,特區高度自治,唔係真自治,,法院必須跟指引去判...冇得頃,,唔係,郭榮鏗果D柒下柒下乜鳩唔識就叫法庭唔駛跟..馬道立最清楚,,佢地同終院有定期同上面交流...呢次中央同你黎真...冇得玩,,人大有權解散整個司法系統,,全部法官撒哂...你要同亞爺來硬..真係未死過,,,從五月蔡英文上台後...亞爺就知道...一國兩制樣板戲已完結...淨下來的...仲駛俾面你,,,你香港可以咁..新彊,西藏咪又黎...?

呢鋪中央打庒, 你話呢?

引用:
原帖由 logic2012 於 2016-11-5 05:41 PM 發表
good question
如果今次高院判案在先,釋法在後,根據梁國雄告立法會主席案例,政府或特首不應干預立法會內部事務;而剛果案判詞並不適用于宣誓事件。
如果釋法在先,則根據剛果案,涉及國際和國家層面事務, ...
如果條文與宣誓有關,都可解釋到與國際和國家層面,那相信不少條文都可牽扯到這樣而人大可主動釋法了。

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2016-11-5 10:28 PM 發表
莊豐源案你唔跟,,損耗係特區...你死你賤..但係呢舖就唔同,,觸動國家既神經,,,擺明港獨,分裂國土,,特區高度自治,唔係真自治,,法院必須跟指引去判...冇得頃,,唔係,郭榮鏗果D柒下柒下乜鳩唔識就叫法庭唔駛跟..馬道立最清 ...
西藏人有強烈的宗教意識,台灣也算有槍有炮,這兩者都或多或少有美國在背後。

香港有什麼?香港真正港獨者我只能想到的是移民回歸者:既然這地方客觀上獨立不了,就我自己獨立,把香港活在自己身上。我覺得港獨只是一個口號或帽子而已。

誰都明白啊爺有最大權力,問題是他會在什麼狀況下會馬行田,現在是所謂港獨呈口舌之饒,就要挪動權力使中央可剔走民選立法會。當然啊爺未為23條立法以言入罪(這牽連大得多),算未走得很遠。

得罪方丈邊有得玩,死硬啦

引用:
原帖由 kokop 於 2016-11-5 10:31 AM 發表
1999年港府提請人大釋法,人大指明父或母是香港永久居民所生子女才有居港權,結果2001年終院判莊豐源有居港權,導致之後多年的雙非問題。

今次梁游宣誓案是否可以一樣,終院能否不理人大釋法決定?
講起莊豐源案就氣頂, 黃髮人亂港.  特首又放棄提請釋法, 香港人捱苦.
雙非, 令市民憎恨大陸人, 造成分化. 黃髮人不受指責, 卻成了反政府理由.

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2016-11-5 22:28 發表
莊豐源案你唔跟,,損耗係特區...你死你賤..但係呢舖就唔同,,觸動國家既神經,,,擺明港獨,分裂國土,,特區高度自治,唔係真自治,,法院必須跟指引去判...冇得頃,,唔係,郭榮鏗果D柒下柒下乜鳩唔識就叫法庭唔駛跟..馬道立最清 ...
其實,一國兩制個樣板戲,
都係為藍營有個下台階,幫手收反台灣。  咁多年,台灣人早已看清"今日香港 明天台灣"嘅結果。  睇吓藍營輸得幾金金。
嘅然果雞棚搭唔成,上面咪散棚囉。

愛國?咁比議員政協有雙重國藉,就知所謂愛國尺度,可以幾無準則。

基本法第104條關於宣誓問題,又真係未去到與國際、國家層面相關,人大釋法隨時會俾人complain係干涉香港高度自治。
引用:
原帖由 kokop 於 2016-11-6 10:41 AM 發表

如果條文與宣誓有關,都可解釋到與國際和國家層面,那相信不少條文都可牽扯到這樣而人大可主動釋法了。

莊豐源案好似無釋法wor

阿爺先下手為強,一錘定音,法官點敢唔聽,除非想唔撈,如果涉及國家主權,法官更加冇權出聲啦

[ 本帖最後由 tian148 於 2016-11-7 02:45 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]