• 瀏覽: 5,838
  • 回覆: 56
  • 追帖: 1
胡須曾學人選特首,如果佢做特首,就是向資產階級妥協.貧富差距不可能能解決.佢鼓勵年輕人創新,憑咩???香港市場又細,樓價租金又高,生活成本又大,加上他又係香港資本家條狗,點創新?你以為深圳?佢話香港保護知識產權到位,有咩用?佢能不能夠做到保護香港自己地方的知識產權,又容許抄襲盜版其他國家??做唔到的,但大陸就做得到,要創業創新都唔係香港啦,隔離深圳贏香港9條街啦,已經俾深圳甩開幾十個馬位啦,冇得追的,大彊創辨人係香港科大畢業,都唔係香港創業啦,APPLE係深圳設中國第二個研發中心都唔選擇香港啦,學人講創新!!互聯網新興產業,香港冇得諗的,沒任何優勢,人才,配套,風投,市場,正式係要咩缺咩,大數據?私隱呢關佢過到先算啦,私隱呢D係敏感議題.佢唔俾議員插死我跟佢姓……香港用個Windows翻版,政府都驚死俾微軟插比微軟投訴,創業創新本身係一個係一個試錯的過程.OK,就算唔講版權,香港成本甘高,,點創新點創業?大佬,唔係開餐飲,唔係做門口生意呀,創新唔係開左就立即見到收入的,算啦,品客薯片,參選做特首?想命短點就去參選…你想偉大,香港偉大唔到的,香港政治制度注定政府係弱勢的.如果做官冇牙力冇權,你想做好官都難做,好似689甘,政策樣樣幫窮人都可以俾窮人屌到佢仆街.你根本斗唔過香港的既得利益者,香港既得利益者可以令689係幫窮人都比窮人屌,你做唔店的,也沒有什么人能做得店香港特首,除非由中共直管,先有辦法壓低班既得利益者.....令香港矛盾問題減緩.

如果…如果,葉劉的機會大過林鄭啦

引用:
原帖由 leechilam 於 2016-10-31 10:30 PM 發表
胡須曾學人選特首,如果佢做特首,就是向資產階級妥協.貧富差距不可能能解決.佢鼓勵年輕人創新,憑咩???香港市場又細,樓價租金又高,生活成本又大,加上他又係香港資本家條狗,點創新?你以為深圳?佢話香港保護知 ...
唉!!!!!!

現實中的現實!!

但係最唔明嘅?,愈窮嘅反梁振英愈勁,?係咪窮到慒咗???

引用:
原帖由 hanE 於 2016-10-31 11:14 PM 發表

唉!!!!!!

現實中的現實!!

你知唔知香港既得利益者的手段實在太多了...記住,香港真正的后台話事人係資本家,而唔係政府,也不是中共.

乜你好,扒定香,都係唔錯嘅人選!。

good choice,點都好過鬍鬚曾

唔會! 以為搵一個高官做, 會有民意支持.
上一次賴左野, 仲黎多次 ?!
引用:
原帖由 pwcamy 於 2016-10-30 11:07 PM 發表
今次特首候選人,遲遲都未有人宣佈參選(胡法官陪跑例外),只因未有中央祝福。我認為中央遲遲未表態的原因係佢仲未有決定。可能大家會想點解甘耐中央未有決定,原因只有一個,就係佢心中屬意的人選唔肯選,佢就係政 ...

引用:
原帖由 hanE 於 2016-10-31 11:14 PM 發表

唉!!!!!!

現實中的現實!!

結論,香港只有最無腦既先會咁窮
所以佢地咁窮係必然
唔係什麼社會不公做成

真正想香港人好既相信只有梁錦松,但香港地好人冇好報,好心被雷劈。個人認為梁連仼機會大。

引用:
原帖由 MAN33333 於 2016-11-1 12:28 PM 發表
真正想香港人好既相信只有梁錦松,但香港地好人冇好報,好心被雷劈。個人認為梁連仼機會大。
梁錦松只想返屋企攬住個國寶

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2016-11-1 12:30 PM 發表

梁錦松只想返屋企攬住個國寶
梁錦松能力也成疑,只能做出謀獻計的人。

引用:
原帖由 MAN33333 於 2016-11-1 12:33 PM 發表

梁錦松能力也成疑,只能做出謀獻計的人。
梁錦松我又唔敢質疑佢既能力
問題係有無心做

特首明係有鬧無讚
人工又低(對梁錦松泥講)
為乜先

引用:
原帖由 Classico 於 2016-10-31 12:07 AM 發表
原本胡官係陪跑,但似乎誤打誤撞,佢可能先係最佳選擇,佢冇689果種貪功,又唔會好似財爺傾斜商界,而且背景中立冇人會挑戰佢,香港回復積極不干預便可
撐佔中,要平反六四,中央會俾佢做.....就奇

1.商人,同行唔撐,政客阻撓
2.公務員,唔做唔錯,了無成果
3.專業人士,主觀強,欠協調
4.?
我反而傾向相信今次會比司法界一試

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2016-11-1 02:48 PM 發表
1.商人,同行唔撐,政客阻撓
2.公務員,唔做唔錯,了無成果
3.專業人士,主觀強,欠協調
4.?
我反而傾向相信今次會比司法界一試
係俾司法界試,都唔係呢個黃到出面既

等多5年後謝偉俊或者可以試下

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]