• 瀏覽: 66,179
  • 回覆: 1,087
  • 追帖: 2
+10
引用:
原帖由 關小姐 於 2016-10-10 11:27 PM 發表

睇個局面亞爺唔知會唔會直接比佢連任算了,費事傷腦筋。
的確有這個危機,如果狼英上次係阿爺欽點,但狼英係夾硬乘唐唐有甩漏而入閘,再持高民意而勝選!

阿爺嘅潛規則係,做得好必定連任,否則就揾後補!

當日一早講明架嘞!

引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-11 09:06 AM 發表

的確有這個危機,如果狼英上次係阿爺欽點,但狼英係夾硬乘唐唐有甩漏而入閘,再持高民意而勝選!

阿爺嘅潛規則係,做得好必定連任,否則就揾後補!

當日一早講明架嘞!
當時大多數人都話唐唐做硬啦,阿爺又屬意係佢,點知一放好多醜聞出嚟就打殘曬,特別係爆有私生子,做特首做高官唔係咁好,成日執著話柄取笑佢喇,那時報紙都有寫:"唐伯虎收科"?

引用:
原帖由 關小姐 於 2016-10-11 11:04 AM 發表

/

當時大多數人都話唐唐做硬啦,阿爺又屬意係佢,點知一放好多醜聞出嚟就打殘曬,特別係爆有私生子,做特首做高官唔係咁好,成日執著話柄取笑佢喇,那時報紙都有寫:"唐伯虎,你點收科"?
網友,係咪真架?有私生子?

我真係唔記得,一直以來,我都以為唐唐衰潛建,又找太太頂上,形象無承擔!

結果俾狼英乘虛而入,痛失特首之位!

引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-11 11:26 AM 發表

網友,係咪真架?有私生子?

我真係唔記得,一直以來,我都以為唐唐衰潛建,又找太太頂上,形象無承擔!

結果俾狼英乘虛而入,痛失特首之位!
你問下有冇其他綱有記唔記得喱件事?我當時去咗日本旅行,係導遊開綱比我睇的。

引用:
原帖由 關小姐 於 2016-10-11 11:34 AM 發表

你問下有冇其他綱有記唔記得喱件事?我當時去咗日本旅行,係導遊開綱比我睇的。
當時傳言滿天飛,我都聽過私生子嘅傳聞,但係最後都未確實架噃!

有無其他網友記得呢?煩請指點!

唔理邊個做特首,只要香港安定繁榮就得喇。

引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-2 12:04 PM 發表
下任特首人選,阿爺早有定案,以下高度機密對話,別問我來源!

小習:下任特首,老領導你點睇?

老領導:有何難?離不開鈺成、林鄭、俊華、葉劉、小英五人矣!

小習:五人之中,該擇何人?

老領導:以能力 ...
1 民意調查機構往往有傾向性,例如偏向泛民的鐘氏民調。泛民一向對抗中央政府,特首作為中央政府的官員是他們泛民反對的對象,除了美國在港的代理人之外,什么人出任特首,他們都是反對的,鐘氏民調操控所謂的民意就可以左右大局,所以,中央政府
看特首的民意支持,不會是單單看所謂的民意。

2 當前CY遭受泛民的反對,主要是政治上的,例如,政制普選  ,CY必須按中國憲法、基本法發展民主政制,而泛民就要法外發展,要所謂【國際標準】。

經濟、民生,特別是在房屋問題上,CY 盡心盡力,而泛民全力狙擊。房屋問題是香港最多人關注的,CY 在泛民全力狙擊之下,艱難發展,泛民不斷狙擊政府施政,阻礙經濟、民生企圖借此激起市民對政府的不滿,而將這種不滿就轉為反對CY。

3 房屋政策上,CY 不偏向大財團、大地產商,這些人就不滿他,表現在自由黨反對CY.

4 泛民可以拿到1200個選委之中的3XX個選委,剩下約8xx個是建制的,所以,中央不會允許建制派超過2個人落場,最多是兩個。

綜上所述,就算其他人來競選,泛民也是照樣反對,只有一個變量就是自由黨,除非特首偏向大財團、大地產商,否則,自由黨也不滿意。但是,偏向大財團、大地產商就意味著犧牲普羅大眾的權益,會立刻激起更大的反對,以前曾蔭權政府就被人叫【官商勾結】,而中央政府考慮的是多數人支持CY 在房屋問題上所採取的政策、措施,並且維護國家主權安全、香港的穩定上有很大的貢獻,最最重要的是習大大對CY的高度評價。

除了CY ,還有一個候選人,應該不會是曾俊華,可能是曾鈺成。

CY VS 曾鈺成.

我想,CY 會勝出,因為CY 是【疾風知勁草,板蕩識誠臣】,曾鈺成根本不夠強硬,無法應對港獨跟泛民的挑戰。中美博弈之下,香港成為美國制衡中國的一張牌,是中美博弈的一部分,香港是小,中國大局是大,香港也需為大局出力,國家主權安全是中央政府最重要的考慮因素,其他的次要。CY 正正是這方面具有的優勢。

引用:
原帖由 lwh168 於 2016-10-11 04:51 PM 發表

1 民意調查機構往往有傾向性,例如偏向泛民的鐘氏民調。泛民一向對抗中央政府,特首作為中央政府的官員是他們泛民反對的對象,除了美國在港的代理人之外,什么人出任特首,他們都是反對的,鐘氏民調操控所謂的民意 ...
同意,分析有道理。

引用:
原帖由 lwh168 於 2016-10-11 04:51 PM 發表

1 民意調查機構往往有傾向性,例如偏向泛民的鐘氏民調。泛民一向對抗中央政府,特首作為中央政府的官員是他們泛民反對的對象,除了美國在港的代理人之外,什么人出任特首,他們都是反對的,鐘氏民調操控所謂的民意 ...
網友!分析得非常好 ,起碼有九成論點我支持,我同你嘅唯一分岐就係 :

狼英單挑鈺成 ,論忠誠兩者不相伯仲,辦事能力狼英的確可能較高,但請別忘記以千二選票決定勝負 ,實力唔係主要因素!

鈺成建制派內亦有其民建聯支持者,加上建制派內與狼英深仇的唐派,以及泛民大部份嘅選委支持者,三者加埋多過狼英嘅支持者!

公平競爭 單對單,鈺成可勝,當然,阿爺欽點狼英則作別論!

引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-11 08:00 PM 發表

...qiang網友!分析得非常好 ,起碼有九成論點我支持,我同你嘅唯一分岐就係 :

狼英單挑鈺成 ,論忠誠兩者不相伯仲,辦事能力狼英的確可能較高,但請別忘記以千二選票決定勝負 ,實力唔係主要因素!

鈺成建制派內亦有其民建聯支持者,加上建制派內與狼英深仇的唐派,以及泛民大部份嘅選委支持者,三者加埋多過狼英嘅支持者!

公平競爭 單對單,鈺成可勝,當然,阿爺欽點狼英則作別論!
曾鈺成以前發表的【中央的心魔論】令到他在中央面前大失分,曾鈺成也說過,他不如曾俊華,如果CY 比曾俊華更強,那豈不是CY也比曾鈺成強嗎?曾鈺成未選已經示弱了。

中央政府的態度對特首選舉結果有著重大影響力,相信中央會支持硬骨頭不會支持軟骨頭來治港,這方面CY 或李國章符合中央的標準。

引用:
原帖由 lwh168 於 2016-10-11 08:35 PM 發表
曾鈺成以前發表的【中央的心魔論】令到他在中央面前大失分,曾鈺成也說過,他不如曾俊華,如果CY 比曾俊華更強,那豈不是CY也比曾鈺成強嗎?曾鈺成未選已經示弱了。

中央政府的態度對特首選舉結果有著重大影響力, ...
網友!鈺成不及俊華?若以選委1200票唔出奇:

鈺成基本票未必夠支持俊華嘅唐派及泛民票,此所謂格食格!

關鍵係支持俊華嘅唐派及泛民,若只得狼英及鈺成選 ,絕大部份會選鈺成!

我都估阿爺要硬骨頭 ,加上鈺成欠戰意,因此我認為葉劉更適合!

引用:
原帖由 chansiman 於 2016-10-11 02:59 PM 發表
唔理邊個做特首,只要香港安定繁榮就得喇。
網友!絕對認同!

因此港獨只是死路一條!

引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-9 08:04 AM 發表

特首跑馬仔最新戰況 3  :

林鄭開始行出草地 , 初配(要有光 )防沙眼罩,戰意提升,暫列 20倍冷門 ,此馬實力極佳 ,獨欠戰意,按此走勢,不容忽視!

次熱門狼英形勢不明朗,繼老董可能放棄策騎,見習騎師 ...
特首跑馬仔最新戰況4:

港大最新民調,鬍鬚曾領先,賠率跌至8倍,葉劉尾2,狼英包尾,賠率狼英升至4倍!

大熱門葉劉降温賠率升至3倍!

引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-12 02:45 PM 發表

特首跑馬仔最新戰況4:

港大最新民調,鬍鬚曾領先,賠率跌至8倍,葉劉尾2,狼英包尾,賠率狼英升至4倍!

大熱門葉劉降温賠率升至3倍!
鬍鬚曾盛贊曾蔭權,近日律政司再告加老曾一條罪名,是狠狠扇打鬍鬚曾的臉。

港大民調評分完全不科學,結果最不可信。例如:

引用:
原帖由 lwh168 於 2016-10-12 06:37 PM 發表
鬍鬚曾盛贊曾蔭權,近日律政司再告加老曾一條罪名,是狠狠扇打鬍鬚曾的臉。

港大民調評分完全不科學,結果最不可信。例如:
http://n2.hk/d/attachments/day_1 ... 8ee7a837lg8e7aDCV2. ...
網友!如果這幅圖是真的六成多人認為狼英合格,咁本人都認同你嘅講法,狼英當然係合格喇!

簡單嘅常識,涉及評分必有不合理嘅極端評分,好似跳水都識刪除頭尾極端評分喇!因此全部計哂確有不應盡信嘅理由!

但我極懷疑有無六成多人話狼英合格架???

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]