• 瀏覽: 66,201
  • 回覆: 1,087
  • 追帖: 2
+10
引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-5 22:08 發表

關小姐 ,本人未算葉劉嘅忠實擁躉 ,不過這次特首選舉的確較為睇好葉劉,加上對玄學亦有少少認識 ,亦有考慮現實戰況,葉劉磨劍回港多年 ,ㄡ豈是立法會議員席位可以滿足呢?

最後,從你首個回帖既文筆語氣 ...
你對玄學有少少認識?

玄學上點樣推測今年係女權當道?例如坤卦代表女主⋯⋯

陰土生萬物,天干己及地支丑未都可代表陰土,今年天干地支丙申,上丙為陽火,下申支藏庚壬戊無一個係陰土

另外你提到農曆以西曆2月為一年分界,指的是立春吧,不過唔同派別有唔同講法,仲有兩個日子亦被爭議為年的分界

講返現實,我認為先要判斷阿爺想於未來日子耍硬還是耍軟對待香港,想硬就搵梁振英及葉劉淑儀,想軟就搵曾俊華、林鄭,曾鈺成已表明無人同挑戰現任特首先會出場。

判斷好軟硬先再估人。

引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-5 10:08 PM 發表

關小姐 ,本人未算葉劉嘅忠實擁躉 ,不過這次特首選舉的確較為睇好葉劉,加上對玄學亦有少少認識 ,亦有考慮現實戰況,葉劉磨劍回港多年 ,ㄡ豈是立法會議員席位可以滿足呢?

最後,從你首個回帖既文筆語氣 ...
你估錯咗,掉翻轉你打電話我啦。係住港島區坐地鐵還要坐幾個站才到鰂魚涌

引用:
原帖由 skymachine 於 2016-10-5 11:23 PM 發表

你對玄學有少少認識?

玄學上點樣推測今年係女權當道?例如坤卦代表女主⋯⋯

陰土生萬物,天干己及地支丑未都可代表陰土,今年天干地支丙申,上丙為陽火,下申支藏庚壬戊無一個係陰土

另外你提到農曆以 ...
網友,你所提及多數易經、紫薇、及四柱八字,子丑寅卯辰巳午未申酉戌亥十二地支,其所屬嘅陰陽五行,又或天干中的甲乙丙丁戊己庚辛壬癸,以算命為主!

玄學上四柱八字,天干地支甚或易經的確難以推測女權當道,但若能以天文異象,簡單如天狗食日,六月飛霜,紫微星晦暗等,在古代皆不利君王以至女權當道,後人泛指(武則天年),星相亦屬玄學一種!

派別不同,簡單如子時亦有分歧,寫此帖時為2016年10月5日零時24分,你話命理屬何年何月何日何時?

又同你講現實,831事件阿爺寸步不讓,當然係要硬!

所以我估係狼英同葉劉相爭之局!

只要有得爭,葉劉可勝!

噓∼相中同緊佔中毒撚bbq條友...咪系撐特狗又反佔中既鳩賓??佔中神鬼兩不分哦呵??大家知吾知習阿爺知鳩賓系孽瘤個黨分支出黎呢??孽瘤咪又系中聯辦控制∼

引用:
原帖由 關小姐 於 2016-10-5 11:38 PM 發表

你估錯咗,掉翻轉你打電話我啦。係住港島區坐地鐵還要坐幾個站才到鰂魚涌。
唔好意思,可能我真係估錯咗,語氣及文筆好似!

此帖子你都有多次回覆,頗為支持論點,似乎你先至係葉劉忠實擁躉噃?

引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-5 01:15 PM 發表

網友!跑馬仔開始咗喇!

最新戰況:

鬍鬚曾雖然心律不正,但已行出草地巡園,騎師唐唐及助手鬆松已在積極打點,暫時10倍賠率!

次熱門狼英,頗大件事,騎師老董可能放棄策騎,陣前換騎師乃 ...
特首跑馬仔最新戰況1:

幾隻99倍大冷門名字相繼出現,國章、高醫生、甚至毓民都有人提!

大家又有何分析呢?

引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-6 08:54 AM 發表

唔好意思,可能我真係估錯咗,語氣及文筆好似!

此帖子你都有多次回覆,頗為支持論點,似乎你先至係葉劉忠實擁躉噃?
我唔係葉劉忠實擁躉只係覺得佢性格硬朗事能力高,可以勝任的。但聞說她屬命硬之人,覺得欠了丁丁野,會唔會臨尾香?不過最緊要呢句阿爺欽點就得囉,其他幾個我都唔係佢哋嘅忠實擁躉。

引用:
原帖由 關小姐 於 2016-10-6 12:52 PM 發表

我唔係葉劉忠實擁躉,只係覺得佢性格硬朗辦事能力高,可以勝任的。但聞說她屬命硬之人,覺得欠了丁丁野,會唔會臨尾香?不過最緊要呢句有阿爺欽點就得囉,其他幾個我都唔係佢哋嘅忠實擁躉。
網友,當日葉劉因23條敗走離港,轉個頭返嚟就夠票直選入立法會?當然係有心人仕支持及栽培,志在為葉劉洗底及嬴取她當時最缺乏嘅民望,劍指大位,狼英若做得差,可作後補!

如今狼英撕裂建制,當由葉劉補上!

狼英成也民望,敗也民望,怨得了誰?

引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-6 00:34 發表

網友,你所提及多數易經、紫薇、及四柱八字,子丑寅卯辰巳午未申酉戌亥十二地支,其所屬嘅陰陽五行,又或天干中的甲乙丙丁戊己庚辛壬癸,以算命為主!

玄學上四柱八字,天干地支甚或易經的確難以推測 ...
非也,天干地支八卦只係有所代表的符號,應用範圍廣泛,例如地理、曆法、中醫,不單單是命理。

星相,好,請問什麼星進入哪一個天宮代表廣泛地區女權當道,甚至是香港這個地區女權登極?最近有你所提現象?

你講的時間換算命理,屬丙申年丁酉月庚申日丙子時,任何電腦程式及網站都可顯示出,哩個時間不涉及子初或子正分日,所以並無分歧。

你對玄學所知真的很少,少得不能與任何現實事情扯上關連,還是返回現實繼續猜估吧!

我都同意阿爺同香繼續鬥硬,咁就估梁振英或葉劉淑儀已經足夠,其他人唔洗諗。

只有哩兩人,無論邊個勝出(邊個勝唔洗諗),都能確保阿爺對香港的強硬政策不變。

引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-6 02:59 PM 發表

網友,當日葉劉因23條敗走離港,轉個頭返嚟就夠票直選入立法會?當然係有心人仕支持及栽培,志在為葉劉洗底及嬴取她當時最缺乏嘅民望,劍指大位,狼英若做得差,可作後補!

如今狼英撕裂建制,當由葉劉 ...
我明當時佢離開政府崗位時,聞說收到送給她的花也很多很多。唔知係未李國寶安掃把頭的花名。

引用:
原帖由 skymachine 於 2016-10-6 05:09 PM 發表

非也,天干地支八卦只係有所代表的符號,應用範圍廣泛,例如地理、曆法、中醫,不單單是命理。

星相,好,請問什麼星進入哪一個天宮代表廣泛地區女權當道,甚至是香港這個地區女權登極?最近有你所提現象?

你講的 ...
網友!2016年的天文異象特多,除咗年初嘅大帽山連馬路都結冰,更奇嘅在七月左右,香港各地區同時有感地震,而幾乎係同ㄧ日,大埔落雹飛霜!

新曆七月正是農曆的( 六月飛霜) ,當時報紙都有頭版架!同ㄧ日地震飛霜香港幾十年都未試過喇!

相同日子 ,2016年10月5日深夜2330時間,你查出嘅四柱又係甚麼呢?

最後,點解你唔估吓係狼英定葉劉選到特首?有何理據?

引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-6 12:09 PM 發表

特首跑馬仔最新戰況1:

幾隻99倍大冷門名字相繼出現,國章、高醫生、甚至毓民都有人提!

大家又有何分析呢?
特首跑馬仔最新戰況2:

鬍鬚曾話好認真考慮,並出招喇,鄭重多次提出團結最重要!

狼英死穴就係不團結,一劍就想封喉?

引用:
原帖由 edw42454849 於 2016-10-7 07:14 AM 發表

特首跑馬仔最新戰況2:

鬍鬚曾話好認真考慮,並出招喇,鄭重多次提出團結最重要!

狼英死穴就係不團結,一劍就想封喉?
好笑~~~個個上都係不團結.所謂團結因利益向住班最惡之人
如貪增.所以當時比人感到和平啲啲啲......

引用:
原帖由 kkkooopp 於 2016-10-7 09:25 AM 發表
好笑~~~個個上都係不團結.所謂團結因利益向住班最惡之人
如貪增.所以當時比人感到和平啲啲啲......
網友!阿爺重視嘅團結,從來無寄望係建制同泛民,而係建制內部嘅團結!

可惜狼英攪到建制都不團結,徹底撕裂嘛!

引用:
原帖由 關小姐 於 2016-10-6 05:56 PM 發表

我明當時佢離開政府崗位時,聞說收到送給她的花也很多很多。唔知係未李國寶安掃把頭的花名。
點解你會懷疑係寶B B安掃把頭的花名?唔係泛民咩?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]