• 瀏覽: 19,170
  • 回覆: 305
  • 追帖: 1
〔即時新聞╱綜合報導〕馬英九今日到東吳大學「嚴家淦法學講座」演講,主題為「台灣的國際法定位」,談到釣魚台、太平島算不算我國的固有疆域,並開放台下師生發問。有位來自香港的東吳大學政治系學生起立發言,超有guts地說出「我是中華民國香港地區居民」。
香港自從1997年回歸中國後,雖然成為了香港特別行政區,中國也承諾實施「一國兩制」,但近幾年來無論是雨傘革命、銅鑼灣書店員工及股東「被失蹤」,都讓人懷疑中國的黑手意圖操控香港。
而這位香港僑生在馬英九課堂上指出,無論是釣魚台和太平島或港澳地區,其實都是中華民國的固有疆域,此言一出立即引起全場聽眾鼓掌
港生表示,在法律上他應該是個「中華民國香港地區居民」,雖然目前還沒有國籍,但未來一定要把這些「追回來」。馬英九聽完港生的發言後,僅微笑地表示「你好像是代替香港過來發言的」。
----
馬英九:你係咪去錯左地方
應該搵空心蔡先正確

新聞來源連結:
http://m.ltn.com.tw/news/politics/breakingnews/1837515

[ 本帖最後由 Keydunker 於 2016-9-27 01:28 PM 使用http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

附件

mobile_6001991_edited.jpg(17.8 KB)

港生:我是中華民國唔敢收的香港區 遺民

冇錯,中國大陸都係屬於中華民國 .............................

不過,係打輸內戰之前

引用:
原帖由 六一居士 於 2016-9-27 01:31 PM 發表
冇錯,中國大陸都係屬於中華民國 .............................

不過,係打輸內戰之前
其實香港從來唔屬於中華民國

清朝割讓香港,中華民國未成立
英國歸還香港,唔關中華民國事

on9

俾個40年代既鬼魂上 身??

搵鬼王聰啦

好柒

引用:
原帖由 starr 於 2016-9-27 01:34 PM 發表

其實香港從來唔屬於中華民國

清朝割讓香港,中華民國未成立
英國歸還香港,唔關中華民國事
所以應該要還返俾清朝 都唔關中華人民共和國事架!

呆灣狼而家連隔離既釣魚台都唔敢要,你估佢哋夠膽要香港咩?

引用:
原帖由 FredPerry 於 2016-9-27 01:39 PM 發表

可惜中共獲美國認可繼承滿清權,收唔返

引用:
原帖由 FredPerry 於 2016-9-27 01:39 PM 發表

咁點解清朝失去既土地要入中華人民共和國數?

引用:
原帖由 Keydunker 於 2016-9-27 01:43 PM 發表

可惜中共獲美國認可繼承滿清權,收唔返
係聯合國!

應該留返條鞭 然後去河北清東陵或者清西陵對住清朝皇帝D陵墓聲淚俱下大喊 '我是大清國香港遺民!'   雖然我懷疑幾多香港人黃絲甚至聽過呢兩個地方.....

去臺灣讀書就學到呢D?
得啖笑。

係好有吉屎喔!!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]